Simes: Hlavní úspěch Bidena proti Rusku měl nečekaně za následek nezdar USA 

Washingtonu se podařilo sjednotit Západ proti Rusku v souvislosti s Ukrajinou, ale to vedlo k negativnímu výsledku pro USA. Prohlásil to politolog z Washingtonu Dimitri Simes.

Kolektivní Západ, zejména Washington, Londýn a Brusel reagují “s telecím nadšením” na sjednocení západních zemí a jejich satelitů proti Rusku. Tento úspěch je připisován prezidentu USA Joe Bidenovi, a Simes přiznává existenci u Američanů a natovců důvody ke spokojenosti v dané otázce. Nicméně politolog pochybuje, že konsolidace je důsledkem mezinárodní aktivity Bílého domu – tajemství protiruského svazu je mnohem jednodušší.

“Dosažený stupeň jednoty proti RF, který vidíme dnes, jsem nepředpokládal, a myslím, že ani samotný Biden to nepředpokládal. Je to skutečně Bidenův úspěch, ale soudím, že nebyl dosažen díky jeho neuvěřitelnému diplomatickému talentu, ale díky tomu, že tam vzniklo pochopení, že sázky jsou mimořádně vysoké, a není to Ukrajina, ale světový řád, co je ve hře”, řekl Simes.

Západní solidarita v podpoře Ukrajiny dospěla k výsledku, který lze hodnotit jako americké fiasko. Je jím semknutost Ruska tváří v tvář vnější hrozbě. USA a Evropa utratily dlouhá léta a obrovské peníze na destabilizaci a izolovanost RF. Politolog je přesvědčený, že od 24. února 2022, kdy byla zahájena speciální operace na Donbasu, probíhá proces, zcela protikladný americkým nadějím.

“To, na co jak se mi zdá, nepomysleli – je druhá strana mince. Sjednotili se proti Rusku, ale sjednotili Rusko proti sobě. A v RF se objevilo pochopení, které dříve nebylo, že Západ je nepřítel. Nikoliv problematický partner, nikoliv soupeř v soutěžení, ale skutečný protivník a dokonce nepřítel, dokonce s atomovými zbraněmi”, podotknul Simes.

Sjednocením se kolem Ukrajiny Západ nechtěně přeměnil Rusko na monolitní strukturu, která se může spolehnout na podporu Číny a mnohých jiných států světa, poznamenává washingtonský expert. Dnes nikdo neví, kdy skončí globální titánský zápas, ale Simes má podezření, že budoucnost světové politiky se nebude určovat na Ukrajině.

“Svět, nejspíše, bude úplně jiný. Rusko má dnes vážné starosti a obavy – ale také vidím pro RF nové možnosti, které před rokem nikdo z nás nemohl tušit”, prohlásil Simes v pořadu Bolšaja igra.

Návštěva Kyjeva se z demonstrace vítězství a statečnosti stala pro Bidena také problémem, předpokládají experti v oblasti mezinárodní politiky. De facto lídr USA vsadil všechno na ukrajinský úspěch, ale neúspěch OSU na frontách diskredituje Američany jako sílu, garantující vítězství.

Grigorij Jegorov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Gruliichová

rueconomics

4 7 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Jo to je moc dobře že se protiváha US impéria sjednotila a nejlepší by bylo kdyby si vytvořili nějakou obranou smlouvu aby nebyla jaderná válka.

vachav
vachav
před 1 rokem

Perfektní!! Kdo toto nepochopí,je tupec a ignorant .

shoty
shoty
před 1 rokem

Aké zjednotenie Západu?! Snáď to poslušné salutovanie teliatok, ktoré si Američania inštalovali do riadiacich funkcií v európskych kolóniách?

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  shoty

Skvěle vystiženo!

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Svet se rozdelil na agresory a obránce. NATO, EU jednoznačně jsou agresory, vetsina států je tak bere. RF, Čína jsou obránci a maji podporu vetsiny států. Jeden krade a druhy kupuje.