Volební právo od 16 let? Prezident Pavel by byl pro!!!!

To je titulek, že?? Také vám to bere dech? Vší moudrosti futrál z Hradu jedene jako parní stroj, úžasné síly zdroj! Je k nezastavení!

Ale dejme si nejdříve včerejší článek z Novinek. cz!

Volební právo od 16 let? Prezident Pavel by byl pro

Prezident Petr Pavel by pravděpodobně byl pro snížení věkové hranice u prvovoličů ze současných 18 na 16 let. Mladí lidé podle jeho zkušeností mají dostatečný přehled o situaci v zemi a rozhodně by neznamenali u volebních uren bezpečnostní riziko.

Prezident to v úterý řekl během besedy na Gymnáziu Petra Bezruče ve Frýdku-Místku, které navštívil během svého dvoudenního pobytu v Moravskoslezském kraji. Dotaz týkající se možnosti volit od 16 let mu položil jeden ze studentů.

Pavel uvedl, že za poslední čtyři roky absolvoval řadu besed se studenty středních škol po celé České republice. Během nich dospěl k názoru, že mladí lidé mají dostatečný přehled o dění v zemi.

„Často větší než generace jejich rodičů, kteří už mnohdy na věci veřejné z různých důvodů rezignovali,“ poznamenal. Dodal, že šestnáctiletí voliči by podle něj nebyli hrozbou pro český volební systém. „Naopak,“ řekl.

Na podvečerním brífinku pak k tématu ještě podotkl, že v některých zemích je hranice volebního práva nižší než 18 let, takže by se Česká republika mohla inspirovat. Na dotaz, zda by tento krok měl jít v ruku v ruce například se snížením hranice plné trestní odpovědnosti, však Pavel nemá jednoznačnou odpověď. „Je to spíše otázka pro právníky,“ řekl.

Snížení věkové hranice u volebního práva na 16 let je téma, které se řeší v některých dalších zemích. Například v Německu poslanci tamního Spolkového sněmu už rozhodli, že do europarlamentu budou moci volit lidé od 16 let.

Podobné úvahy mají i zástupci některých spolkových zemí. Podle některých zastánců by to vedlo k vyšší volební účasti. Odpůrci argumentují tím, že od sebe nelze oddělovat věkové hranice pro plnoletost, právní odpovědnost a právo volit.

V Česku o snížení hranice u obecních voleb hovořili před lety například zástupci STAN či Strany zelených. Aktivní volební právo od 16 let mají obyvatelé Nikaragui, Brazílie či Rakouska. Obyvatelé Malty, Estonska mohou v 16 letech volit v komunálních volbách.

A k článku je připojena také anketa, co si o tomhle šíleném futrálově nápadu myslí čtenáři Novinek. Okamžiku tvorby textu skore vyhlíželo takto:

1

Jednoznačná odpověď na moudrofutrálův úlet!

Tak žádné bezpečnostní riziko pro volby… A prý šestnáctiletí mají dostatečný přehled o dění v zemi a dokonce lepší než jejich rodiče….

A jestlipak to také doprovodí návrhem, aby se to snížení věkové hranice netýkalo jen aktivního volebního práva, ale i toho pasivního? Tedy práva BÝT volen do funkce! Proč pro senát a prezidenta požadovat alespoň 40 let věku, když futrál zjistil na besedách ve školách, že 16 stačí pro aktivní volbu. Tak proč by teenager nemohl hnízdit na Hradě místo něj?

A futrál zůstal věren sám sobě, stejně jako u podpisu důchodové loupeže. když dostal otázku, zda by tento krok měl jít v ruku v ruce například se snížením hranice plné trestní odpovědnosti, však Pavel nemá jednoznačnou odpověď. „Je to spíše otázka pro právníky,“ řekl.

Prostě člověk se silným názorem!!! To prý není dotaz pro něj, ale pro právníky!!!! To on prosím neeee! S tím ho neobtěžujme. On ví, že šestnáctiletý fracek je kvalifikován vybírat ty, co mají spravovat stát, ale neví, jestli má nést plnou odpovědnost za svoje činy?

Já nechápu, proč by někdo v šestnácti mohl volit, ale nesmí například řídit auto, pít legálně alkohol, získat zbrojní průkaz nebo třeba průkaz svářeče nebo získat průkaz revizního technika. Nebo se, bez souhlasu rodičů oženit! A tak podobně! To všechno nesmí a nemůže. A volit prý ano!!! Prostě – vší moudrosti futrál! Který si vždycky vybere jen to, co mu někde přinese nějaké politické body. A do kontroverzí nejde. To je otázka pro právníky. Jak u důchodů, tak v tomto případě. S tímhle vizuálem jsme to doopravdy vyhráli…

Prostě i on ví, že mladí se dají daleko snáze zblbnout než starší, kteří už leccos nezbaští. To je to celé! Že se s nimi dá dokonale vorat!

Autor: Petr Vlk, zdroj: Kosa zostra

5 5 hlasy
Hodnocení článku
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 rokem

Páně Vlkův názor na konci je zcela jasně pravdivý !

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Nedospělý člověk nemůže rozhodovat, například o tom, kdo bude v parlamentu schvalovat zákony. Jinými slovy, nemohou nám ,,vládnout ” děti !!! A jestli to někde takhle mají, to je jejich problém. Nemusíme přebírat každou perverzárnu. Ale je mi jasné, z které světové strany vítr fouká.

Georg
Georg
před 1 rokem

Trochu jinak, ne že bych podceňoval všechny rodiče oněch 16-ti letitých, ale dle svých zkušeností, které ale nezobecňuji, jejich rodiče jsou na tom obecně co se týká vědomostí o politice,dějinách naší země hůře, než na tom byla naše generace narozena po roce 1945. Já se v 16-ti o politiku nezajímal, ale zajímali mě třeba… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem

Dokud člověk není soběstačný nemněl by mít volební právo

Jana
Jana
před 1 rokem

Ve školách je už dílo dávno dokonáno. Začalo to za Valachové /přepisování historie, vymývání mozků, zjednodušování výuky, inkluze/, nyní to už jen pokračuje ukrajinizací českých škol. Pavel lezl do škol po celou dobu kampaně, děti dokonce žádaly od rodičů, aby jim dali všechny volební lístky kromě Pavlova, že to mají donést… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Řekl bych pořád málo. Když budou neziskovkami dobře vyškoleny pani učitelky i v mateřských školkách, co nám brání hlasovat už od čtyř let. Také by nebylo na škodu, ty voliče, co už mají z liberálně demokratických voleb, s politickými hochštaplery životní zkušenosti, tak takové voliče vyřadit. Nejlépe tak od 45 let. Samozřejmě demokratickou změnou… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem mikkesh
kolokol
kolokol
před 1 rokem

Je to jenom o tom, že se fašouni potřebují na dobytých pozicích zabezpečit na furt. Vždycky to tak dělali a jakýkoliv prostředek jim k tomu byl dobrý. Přednější však teď pro ně bude uzákonnit korespondenční hlasování. To se už plně osvědčilo u těch nejpomazanějších demokratů. Jen jsem si říkal, proč k tomu nevyužili nenouzového stavu… Číst vice »

oldo
oldo
před 1 rokem

Milý pane,měl byste si vybrat,je ten pavel blbec,jak tvrdíte celý článek,nebo není,jak tvrdíte v poslední větě!
Oni,milý pane,moc dobře vědí,co dělají a pitomce z nich dělají zase jen hlupáci,kteří nevědí,jaké to má důsledky.

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  oldo

Myslím,že zbytečné slovíčkaření.Autor poslední větou dokonale vysvětlil,proč to dělají.Oni samozřejmě většinově nejsou hloupí,naopak velice inteligentní.Jenže v tom je ten relevantní problém – jak řekl klasik:Jedním z největších nebezpečí pro společnost je inteligentní zločinec!

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Já nesouhlasím. Pro mně tihle šizunkové a prodejní lokajové opravdu nepředstavují velice inteligentní lidi. Je to svoloč, která je tam, kde ji přesně takovou potřebují jistí loutkovodiči.

skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Neplést si inteligenci s chytrostí.

oldo
oldo
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Milý pane,já neslovíčkařím,já upozorňuji na to,že tady v komentářích kdejaký trouba pořád mele o pitomcích,idiotech,tamten je blbec,tamten neví,co dělá a pořád dokola.Divím se,že se toho účastní i nějaký Vlk,mele o idiotech celý článek a potom v jedné větě mluví o opaku,což troubové ani nemusí pochopit.Toto zjednodušování je nebezpečné,protivníka podceňují jen hlupáci. Když se podíváte na chování tzv.opozice a stran,které… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  oldo

Musím uznat, že na tom co píšete něco bude. Ale přesto si myslím, že ti hochštapleři byli vybráni nejen proto, že to hochštapleři jsou, ale i proto, že jsou to pitomci.Lépe, poslušní pitomci. Nechtějte po mně abych třeba takového Stanjuru, Langšádlovou, Pekarovou, ratlíka ze Senátu (jméno mi vypadlo) … považoval za lidi… Číst vice »

oldo
oldo
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Zdravím,ale to víte,že je to tak ,jak říkáte,žádné tvrzení není absolutní,je to mnohem složitější. Třeba si uvědomte,že ty výroky,které považujete za výplod pitomce jsou někomu adresovány!To ale nejste vy s vašimi názory,ale zfanatizovaní pseudověřící,kteří bytostně nenávidí.A věřte,že je jich hodně,možná většina.Oni to ale za hlouposti nepovažují,oni jásají a tleskají,fanatičtí novináři to nekritizují,ale… Číst vice »

SunTzu
SunTzu
před 1 rokem

Pan prezident plně podporuje své vysoké IQ 107 !!

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Tak aby bylo jasno, 16 letí jsou v rozpuku puberty. V té době nevědí sami co se sebou. Zaujímají radikální postoje, ze kterých časem vyrostou. Ne všichni jsou studenty. Začínají je zajímajímat (většinou) opačná pohlaví. V osmnácti jsou mladí už trochu zmírnění. Rozdíl mezi 16 a 18 je obrovský. To by mohl Pavel, taťka… Číst vice »