Jaroslav Bašta: Když se naplňují ty nejhorší obavy

Občas mi připadá, že stereotypy každodennosti zabraňují tomu, aby společnost pochopila nebezpečí, která ničí naši budoucnost a doslova ohrožují naše životy.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Uvědomil jsem si to tento týden, když jsem se zúčastnil semináře pořádaného v Poslanecké sněmovně mým kolegou MUDr. Vladimírem Zlínským. Jeho název zněl „Rizika zneužívání osobních zdravotních dat ve světle nové legislativy Evropské unie“. Jak už je v současné EU zvykem nikdy a nikde se nediskutovalo o tom, zda sdílení zdravotních dat půl miliardy občanů pomůže kvalitě jejich životů, a zda má vůbec smysl, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Takovými podružnostmi se vůbec nikdo nezabýval, rovnou přišla směrnice Nařízení EU k Evropskému prostoru pro zdravotní data, kterou musejí národní státy přijmout. Ve své podstatě jde o klíčový krok ve vytváření evropského nadstátu, kde se ze svéprávných občanů stávají poddaní, kterým nepatří nic. Ani jejich zdraví a důstojnost. Stávají se pouhými statistickými položkami a jejich data umožní úředníkům v Bruselu vytvořit jednotnou zdravotní politiku v celé EU. Inspirací nepochybně byl společný nákup „vakcín“ v době Covidu.

Na semináři několikrát zaznělo, že přes veškerá opatření riziko úniku dat je vysoké, zejména když o ně mají zájem některé třetí země (já osobně bych tipoval spíše farmaceutické koncerny). Ale to zdaleka nejsou ta největší nebezpečí, která se v blízké budoucnosti dotknou každého občana České republiky. Nejvíce se obávám samotné Evropské unie. Takto získané informace poslouží k vypracování několika zdravotních politik, kde hlavní důraz bude kladen na finanční stránku, tedy celounijní zglajchšaltování zdravotnictví.

S ohledem na zelený fanatismus, který Unií prorostl, očekávám vypracování závazných pravidel pro léčbu ekonomicky neaktivních osob či eutanázii. Dalším důvodem pro tak razantní prosazování Evropského prostoru pro zdravotní data asi bude jeho finanční náročnost (digitalizace čehokoliv je suverénně nejdražší metoda zpracování dat).

Obrana proti tomuto plánu EU může mít dvě podoby. Tou první efektivnější je co nejrychleji opustit tento zvrhlý nadstát, což zatím nevypadá reálně, přestože zelený fanatismus ohrožuje naše majetky, zdraví a životy. Druhá cesta je individuální. Zdravotní data se týkají mne osobně, proto nikdy nedám souhlas k jejich sdílení. Zejména pak ne do půlmiliardového kotle, kolem něhož sedí spousta vyžírků.

Zdroj: prvnizpravy.cz

Čtěte také: EU stále více zasahuje do členských států

3.9 8 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Začal jsem chodit na kontrolu ledvin. Podepsal jsem asi 10 papírů co povoluji. M.j., že mi mohou brát krev, že můžu přijímat krev(kvůli jehovistům) a koho lze informovat o svém zdravotním stavu. Řekl jsem, že úplně každého, kdo se o něj bude zajímat. Stejně na sebe v hospodě všechno vykecám. Nakonec jsem napsal 3… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

Bohužel jsem očekával po roce 1989 rozumnou politiku,ale děsivý opak je pravdou. Pan Bašta se zmiňuje o eutanásii. Bohužel jsem ji zažil u mé maminky a řeknu vám ,že nic strašnějšího jsem nezažil. Tušil jsem,že se něco chystá, ale poté co nám bylo sděleno ,abychom se dostavili v určitou hodinu do nemocnice jsem pochopil,ani jsem… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Žádný evropský nadstát, který by ohrožoval suverenitu a nezávislost jednotlivých členských států, nemůže nikdy existovat, to by o tom musel vědět náš Ústavní soud. Současná podoba EU je dána Lisabonskou smlouvou, která podle nálezu našeho Ústavního soudu nijak neomezuje naší suverenitu a nezávislost. EU nemůžeme opustit, náš lid to nepřipustí. Prezidentského kandidáta ODS-TOP09-STAN-Lidovců-Pirátů… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle prosím vás, já tu s vámi vedu dialog a musím vám říct, že nikdo už vaše sdělení nečte. Buď to někdo bere jako žertování a nebo to nikoho NAPROSTO nezajímá. To, co tu píšete, to se na každého člověka valí z oficiálních sdělovacích prostředků. Nejlépe z TV. Takže kdo by měl o takové informace zájem,… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

k nástrahám tohoto světa.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Buď je Karel provokatér nebo ironik a píše tyhle žvásty které nás mají „rozbrečet”.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Anonyme, já toho Karla chápu a prokouk jsem ho. On se tady jen baví a nechce nikomu ublížit. Jen čeká na reakce. Je to ironik a rád provokuje. Vy jste mu určitě udělal velkou radost…

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Já jsem panu Baštovi napsal jen a jen pravdu.Zkuste mu tedy napsat něco více konejšivého a více optimistického. Aby se to vyvážilo.

vera
vera
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Jen a jen pravdu? K te ma dostupnost jen Buh, existuje li. Vy jako omezeny a chybujici clovek k ni dostupnost nemate.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, vy si sem zvete svoje souvěrce, aby vám dali kladné body? Pak už se tedy nemusíme o ničem bavit. Brali jsme vás jako zvídavého člověka, který hledá odpověď na otázku: “Kdo jsme a kam kráčíme?” A v tom duchu jsme si s vámi povídali.
Jestli nás chcete vychovávat, tak to je úsměvné.