Lidé jsou denně bez důvodu nálepkováni a veřejně zostuzováni

Společnost pro obranu svobody projevu okomentovala část průzkumu na téma novodobé cenzury, a k ilustraci toho, v jaké době a situaci se naše společnost nachází, rozebrala i nedávný pořad 168 hodin na České televizi. 

V jedné z klíčových otázek průzkumu vyšlo najevo, že skoro dvě třetiny dotázaných považuje současné zákony týkající se svobody projevu, které již nyní postihují výhrůžky násilím, dětskou pornografii a šíření poplašné zprávy, za dostatečné a že není třeba zavádět novou legislativu.

Je zajímavé v tomto kontextu sledovat například pořad 168 hodin a jejich reportáž o dezinformacích v České televizi.

Dozvěděli jsme se bohužel jen jednu stranu mince, a to, že bývalému vládnímu zmocněnci pro oblast médií a dezinformací panu Klímovi je líto, že jeho akční plán šel po značné kritice odborné veřejnosti k vodě, že jsou napadáni lidé, kteří vytvářejí například tzv. “mapy české dezinfo scény”, kde se ocitli například Karel Janeček, Prof. Jan Pirk, Prof. MUDr. Jiří Beran, MUDr. Miroslav Havrda nebo Daniel Vávra. Že vláda dělá v boji proti dezinformacím málo, přičemž se ptali výhradně poslanců koalice a úplnou náhodou ODS vynechali. Hlas opozice pro jistotu nezazněl vůbec.

Pořad korunovali rozhovorem s Františkem Vrábelem ze Semanatic Visions, jehož firma na detekci rizik a dezinformacích vydělává. Aby reportáž získala na ještě větší dramatičnosti, zaznělo, že pan Rakušan má jakýsi tajný návrh zákona o dezinformacích, o němž zatím neví, zda ho bude předkládat či nikoliv. Reportáž končí slovy pana Klímy “Dezinformacím stát nečelí a přihlíží tomu, jak tady dochází k ovlivňování myšlení lidí a veřejného mínění prostě ve prospěch Ruska.”

To, co v pořadu nezaznělo, je, že nepravdivé informace jsou přirozenou součástí demokracie, s kterou lze bojovat osvětou, kritickým myšlením a vzděláváním, že většina lidí považuje současnou legislativu za zcela postačující a nemyslí si, že je potřeba zavádět novou.

Že za více nebezpečnou považuje provládní propagandu, která bagatelizuje energetickou a ekonomickou krizi a že denně jsou bez důvodu nálepkováni, dehonestováni a veřejně zostuzováni lidé za vyjádření nikoli proruských, ale jen jiných názorů, než těch, které zaznívají v mainstreamu. To vše tam nezaznělo a je to škoda.

Zdroj: jk, sosp.cz,

5 4 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Každý člověk by měl mít svůj vlastní názor, který časem a zkušenostmi dál tvaruje. Jeho světonázor se skládá z mnoha podnázorů na různé věci a děje. Osobně mám jiný názor na naši vládu jako spolek gaunerů a zločinců jiný názor mám např. Na prof.MUDr. Pirka, i když mnohdy s jeho názory nesouhlasím. A jestliže jsem někým z té bandy… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jen ještě dodám, že takoví nálepkáři se něčeho bojí a nemají čisté svědomí. Oprávněně…!!!

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Mně bylo řečeno, že zákazy opozičních médií, vyhazování lidí z práce za názor, zavírání lidí do vězení za názor, v budoucnu možná internace nepřátelských osob (dezinformátorů) do zvláštních táborů atd. se děje z důvodu “bezpečnosti občanů” (tzn. až Putin obsadí Ukrajinu, aby neobsadil i nás jako v roce 1968.) To je snad postačující vysvětlení.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Vy jste pane Karle2002 už prokázal, že jste komunikativní člověk a to je prima. Tak teď prozraďte: KÝM vám bylo řečeno toto “snad postačující vysvětlení?” Resp. KDO vám to takhle hezky vysvětlil? Předem děkuji.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

V diskusích na serverech aktualne.cz a forum24.cz.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Pane Bože, po jakých šílených vodách se na tom internetu plavíte Karle? Chvíli na foru24, chvíli na Nové republice… 🙂 Poslyšte, to nemůžete dělat věčně. To je jako byste přebíhal válečnou frontu sem a tam a snažil se zjistit, kde je pravda. Nenajdete pravdy. Každý má svoji, která je dána našimi předky, naší… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Nemáte rádi EU NATO USA gender politiku migraci zelený blábol tak vás musíme převychovat a udělat z vás liberálně zelené nacisty.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

A když na to přistoupí jen málo Čechů, dodáme vám je ze zahraničí.