Místo ukrajinské ofenzívy bude ruská?

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Na snímku ruské těžké dělostřelectvo, které postupně ničí ukrajinskou armádu v poli i ve městech

John Kirby, koordinátor USA pro strategickou komunikaci, v rozhovoru pro Hlas Ameriky po zasedání Národní bezpečnostní rady řekl, že s nastupujícím zlepšením povětrnostních podmínek na Ukrajině zahájí ruská armáda ofenzivu v několika směrech. Americké rozvědky to vědí, ale netuší, kde a jak útok začne. Může to tak přijít i ve zcela nečekaných směrech a oblastech. USA podle Kirbyho mají ambice zajistit, aby se Ukrajinci byli schopni proti ruskému útoku lépe bránit.

Nemohu si pomoci, ale tohle je dost radikální změna rétoriky ve srovnání s prohlášeními o drtivé ukrajinské ofenzivě, která zaznívala ještě před měsícem. Vypadá to, že i vedení USA si už uvědomuje, že ruská armáda přebírá na bojišti strategickou iniciativu a že bude velmi obtížné ruské ofenzivě čelit. Ukrajinští vojáci jsou vyčerpaní válkou a nové síly, které může ukrajinské velení poslat na frontu, nemají bojové zkušenosti.

Navíc už teď je jasné, že do případné útočné operace může být nasazeno nanejvýš šedesát tisíc nově vycvičených ukrajinských vojáků. To je o dost méně, než je nová třísettisícová armáda podzimních odvedenců, nasazovaná na straně Ruska. V kombinaci s novými zbraněmi, které Rusko stále masivněji nasazuje, viditelně stále účinnější ruskou protivzdušnou obranou a téměř absolutní převahou ruského letectva ve vzdušném prostoru Ukrajiny to pro avizovanou zničující ofenzívu ukrajinských vojsk příliš nadějně nevypadá.

*

 

Autor: plk. v.v. Ing. Jaroslav Štefec, zdroj: facebook autora

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 11 měsíci

Kde by vzali Banderovci sílu na ofensivu? To byla jen bublina. Pošleme tam generála Šavla, aby se tam s vytasenou šavlí postavil do čela banderovské jízdy.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Teď jsem právě dočetl: Rusové mají panický strach z  ukrajinské ofenzívy, nemají v tancích motory, důstojníci je ukradli, výborná nálada Ukrajinců v nové vybudovaných plucích, z Kremlu unikly informace(no když můžou z Bílého domu, že?). Putin to má za pár, jak zdravotně tak politicky)… Salva Ukrajině!

cablik
cablik
před 11 měsíci

Tak tří divize nemohou vyhrát válku je to jen fanatismus jako v 2 sv kdy Hitler v obklíčeném Berlíně přesunoval neexistující jednotky po mapě. Pokud ti druzí spustí ofenzívu bude vymalováno.

mikkesh
mikkesh
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Domnívám se, že se pan Štefec plete. Ukrajinci poženou banderovce až na Halič.

Praded
Praded
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Jo a tam si je přebere Polska. Ta jediná to s nimi to dokáže vyřešit. Rusko je na ně měkké, co po 2SV zůstaly, poslaly je budovat dálný východ. Jak nastoupil N. S .Chruščov, dal jim amnestii a do dnes i pozůstalý dostávají odškodnění.