Střely s ochuzeným uranem pro ukrajinskou armádu. Spojené království svěřilo Ukrajině roli radioaktivního krematoria.

Ukrajina obdržela munici s ochuzeným uranem. Kyjevskému režimu ji předala Velká Británie, která její použití nekontroluje a nemá povinnost odstranit následky jejího použití po skončení konfliktu.
Vyplývá to z písemných odpovědí náměstka britského ministra obrany Jamese Hippy na otázky poslance parlamentu.

Hovoříme o tisících souprav. Tyto protipancéřové střely s ochuzeným uranem jsou určeny pro britské tanky Challenger 2 předané ukrajinské armádě, přičemž potřeba jejich použití vyplývá ze skutečnosti, že konvenční munice těchto tanků nedokáže čelně prorazit ruské tanky T-72. Uranové jádro se používá ke zvýšení průbojnosti pancíře. Mimochodem, takové střely mohou používat i americké Abramsy a německé Leopardy.

Zprávy o předání této pancéřové munice ukrajinským ozbrojeným silám se časově shodovaly se smutným výročím černobylské havárie. Jak vidno, žádné záruky radiační bezpečnosti do budoucna už neexistují.

“Všichni, kdo dnes píší o Černobylu a včera mlčeli o tom, že Britové poslali granáty s ochuzeným uranem, jsou pokrytci,” píše telegramový kanál ZeRad. –„ Kvůli vašemu mlčení se dostaly v naprosté tichosti na naše území stovky miničernobylů a nikdo se proti tomu neozval. Všichni znají strašlivé statistiky Jugoslávie, kdo chtěl, mohl si přečíst varování srbského ministra zdravotnictví, ale nikdo se proti tomu neozval”.

Autor si klade otázku: “Pokud jsme se nepoučili ani z Černobylu, je vůbec naše společnost  schopna přemýšlet, nebo máme jen stádní instinkty?”.

Pro spravedlnost je třeba podotknout, že v ukrajinské společnosti panují určité obavy z této munice, které se někdy projevují ve veřejném prostoru. Například 27. března 2023 se na internetových stránkách ukrajinského prezidenta objevila petice požadující zákaz používání munice s ochuzeným uranem, kterou Londýn tehdy teprve plánoval předat ukrajinské armádě.

“Používání takové munice je zločinem proti lidskosti a planetě a její používání je nepřijatelné a nemorální. Žádám, aby tato petice byla kladně posouzena a aby byla přijata bezpečná opatření k vyloučení používání takové munice ze strany ukrajinské armády až do konečného projednání petice,” uvádí se v textu.

Petice však nesehnala potřebný počet hlasů (25 000). Možná si občané prostě neuvědomují, jaké nebezpečí jim hrozí – nebo se o tento problém vůbec nezajímají. Přitom ruský prezident Vladimir Putin varoval Ukrajinu před následky použití takové munice již v březnu. V rozhovoru s Pavlem Zarubinem na stanici Rossija 24 řekl, že ti, kdo by ji použili, by si měli uvědomit, že zbytky munice by kontaminovaly zemědělské osevní plochy.

“V tomto smyslu ji lze klasifikovat jako zbraň, která je pro člověka nejškodlivější a nejnebezpečnější. Nejen pro bojující, ale také pro životní prostředí. Pro lidi žijící na tomto území,” řekl ruský prezident, kterého citovala agentura RIA Novosti.

Západ si je důsledků dobře vědom. Po zprávě o předání střel Kyjevu velvyslanectví Ruské federace v Londýně uvedlo, že postoj britského ministerstva obrany ke střelám s ochuzeným uranem ukazuje, že Západ připravil Ukrajinu na roli skládky radioaktivního odpadu.

Po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem Putin varoval západní politiky před nevyhnutelnou reakcí Ruska na to, že “kolektivní Západ již začíná používat zbraně s jadernou složkou”. Zároveň poznamenal: “Zdá se, že Západ se skutečně rozhodl bojovat s Ruskem do posledního Ukrajince, a to nejen slovy, nýbrž i činy.“

Dmitrij Medveděv, zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady, prohlásil, že odložené následky použití zbraní s ochuzeným uranem by mohly být velmi vážné a obyvatelé Ukrajiny by se měli zamyslet, zda si to přejí.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová označila použití střel s ochuzeným uranem za akt genocidy vůči obyvatelstvu, proti němuž byly tyto zbraně použity.

Znepokojení zaznělo i v dalších zemích. V Japonsku Taro Jamamoto, vůdce opoziční strany Reiwa Šinsengumi, koncem března prohlásil, že premiér Fumio Kišida si zaslouží výtku za to, že nenaléhal na Zelenského, aby nepoužíval střely s ochuzeným uranem. Podle japonského politika ” by takové střely mohly být obecně klasifikovány jako jaderné zbraně”.

Turecký prezidentský kandidát Muharrem Ince už dříve prohlásil, že “signály, které jsou vysílány prostřednictvím dodávek střel s ochuzeným uranem (do Kyjeva – pozn. red.), představují hrozbu nejen pro Rusko a Turecko, ale také pro celé lidstvo”. Podle politika “se proti tomu musí postavit celé lidstvo”.

Mimochodem, “střely s ochuzeným uranem byly poprvé vynalezeny ve Třetí říši, která se rozhodla kompenzovat tímto způsobem nedostatek wolframu, který se používal k výrobě pancéřových jader pro střely a granáty”, připomíná RIA Novosti ve zvláštní poznámce.

Střely s ochuzeným uranem byly hojně používány při úderech NATO v Jugoslávii.  Jejich následky se projevily – podle lékařů – v četném výskytu rakoviny, neplodnosti a abnormalit u dětí. Tato munice byla použita také během invaze do Iráku v operaci Pouštní bouře. Na pozemní cíle bylo vypáleno více než 700 000 střel obsahujících radioaktivní látku.

V důsledku toho mají obyvatelé tehdy zasaženého iráckého města Fallúdža nejvyšší počet vrozených vad na světě – podle některých médií vyšší než v Hirošimě a Nagasaki poté, co na ně Američané shodili atomové bomby. Západ se dosud neomluvil.

A teď je na řadě Ukrajina. “Je jasné, že radiačnímu riziku budou vystaveni ukrajinští vojáci používající tyto střely v boji; dále vojáci ruské armády, kteří budou cílem těchto úderů, stejně jako obyvatelé regionů, v nichž proběhnou bojové operace. Britové dokonce kalkulují i s tím, že boje probíhají na jihovýchodě Ukrajiny, kde je dostatek obyvatel sympatizujících s Ruskou federací!”, poznamenává kanál ZeRada.

Inu, občané Ukrajiny si musí uvědomit, že současný konflikt jednou skončí, ale důsledky britských “darů” budou pociťovat ještě velmi dlouho a trpět budou i další generace. Přemýšlí o tom vůbec někdo?

Sergej Zujev

Z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

UKRAJINA.RU

3.8 4 hlasy
Hodnocení článku
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 1 rokem

Já jsem při bombardování Srbska mezi natohujery ironicky říkal: Já bych jim tam fouk, nákej tomahouk a aby věděly co jsme zač, přidal bych tam ochudáč. Čuměly jak vejři.

skeptik
skeptik
před 1 rokem

Omlouvá se ten, kdo provedl něco špatného, nevhodného nechtíc.
Bombardoval snad Západ Fallúdžu střelami z ochuzeným uranem nechtíc??
Proč Západ šíří agresi po celém světě a kašle na oběti? Protože může. Ví, že žádný trest nebude.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Pokud budeme akceptovat neskutečnou větu “povaha bombardování je výlučně humanitární” a dovolíme, aby zavřeli učitelku, která odpoví, že to mohl říci jenom zločinec … není nám pomoci.

cablik
cablik
před 1 rokem

Stejně jim ty jaderné sračky nepomohou Rusové ty tanky zlikvidují ze vzduchu raketami nebo letectvem že si ani nestihnou vystřelit.

shoty
shoty
před 1 rokem

Kedy si blbci v Ostbloku uvedomia, že sa s nimi počíta ako s obeťami?!
Lenže, rádioaktivita na Rusov, čo potom tak novičok v London City?
Kto to akože zastaví. Alebo si tá zdegenerovaná aristokracia myslí, že je proti ZHN imúnna? Možno áno, veď je to samý degén.
Sme dopadli.

maxim
maxim
před 1 rokem

Ukrajinští vojáci nikoho nezajímají, ale co ruští vojáci, kteří budou použitím zmíněných střel ohroženi ? Rusové budou muset na použití ochuzeného uranu proti jejich vojákům reagovat, a bude to muset být tvrdá reakce aby neztratili svoji prestiž, už v dřívější době tvrdou reakci naznačili …. Tvrdou reakci budou muset pocítit mimo ukrajinců… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Tak pro naši odbornici na atom, paní Drábovou není munice s ochuzeným uranem, problém a Ministr obrany Velké Británie, nějaký James Hippy, se dušuje, že Británie nebude mít povinnost odstranit následky jejího použití po skončení konfliktu na Ukrajině. Informace od “elit” jsou opravdu k nezaplacení.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Prostě a jednoduše, ochuzený uran bude mít na svědomí vedlejší ztráty obyčejných Ukrajinců, na jejímž území se válčí. Kolik občanů Ukrajiny zahynulo používáním našich zbraní!?

standa
standa
před 1 rokem

Radioaktivní mrak nezná hranice a těch mraků při požívání ochuzeného uranu bude hodně. Myslíme si snad, že to do Evropy nedolétne ? To bude horší Černobyl, protože to bude roztroušeno, ale i do té Británie to dolétne. Vzdušný proud a je to hupkdupky co by dup nad Evropou a mohou za to i Britové ! On… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  standa

To by bylo v pohodě. Svedlo by se to na Putina. Jako všechno.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Tak třeba ani k nasazení těchto zbraní nedojde, protože Si už skoro vyjednal dohodu o ukončení války. Rusku zůstanou ty anektované území a zato bude zbytkové Ukrajině, spolu s Čínou, garantovat mír a budou jí “chránit”. I kdyby k tomu došlo, u nás válka neskončí. Učitelky atd. ještě půjdou do vězení, ukrajinské vlajky budou dále všude vlát a budou… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Teď tu bude ještě Ukrajinská pošta a naše představa, že se tyto dvě země spojí v Česko-Ukrajinskou republiku byly přehnaně optimistické. Bude to zpočátku Ukrajinsko-Česká, a možná rovnou Ukrajinská republika. Fiala dostal za úkol tuto situaci připravit. Základní ideou této nově země bude nenávist k RF. Za chvíli vymřou pamětníci, takže ani nebude možnost… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Nicméně Češi jsou vlastně Ukrajinci. Přišli totiž v 6. století z Ukrajiny. A obyvateli jižních Čech jsou Doudlebi, stejný kmen sídlí na Ukrajině. V 6. století se totiž ten kmen rozdělil, část zůstala na Volyni a část se přesunula do jižních Čech. Zase se tedy všichni spojíme dohromady. Fiala měl však původně jiné plány, chtěl nás připojit… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Problém je, že mi nejsme mentálně podobní obyvatelstvu ani jedné z těch zemí. A ani nechceme být, že?

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, silně pochybuji, že bude Rusům stačit tento malý územní ziks. Zbytek Ukrajiny by pro ně v budoucnu stále byl smrtelně nebezpečné nástupiště jaderné války Anglosasů proti Rusku. V letních měsících se rozhodne, kdo má víc sil a výdrž.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Obávám se, že ten ,, malý ” územní zisk bude muset Rusům stačit. Chtěli li by Rusové obsadit celou Ukrajinu, měli zprvu zaútočit na vedení Ukrajiny, Zelenského a jeho vládu. Obsadit Kyjev a odtud řídit operace po celé Ukrajině. Jak vidno, Rusko tam nemá tak velkou armádu aby mohla operovat po celém ukrajinském území.… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Si nevyjednává něco, co by neměl dohodnuto s Putinem, drahým přítelem. 🙂 Jenže my přece nevíme CO dojednává. VŠICHNI něco tipujeme a stříleme od boku.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Nejsou střely s ochuzeným uranem zakázány mezinárodními konvencemi?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

To někoho zajímá? Zajímaly někoho bojové chemické látky, kazetová munice a jiné výdobytky západní demokracie? Účel světí prostředky a kontaminovanou pšenici sežerou hlupáci v Čechách, na Slovensku, v Polsku, protože to dostanou befelem od kolektivního záchodu.
Světélkující mouka banderka do každého pražského pekařství, v němž nakupují lepšolidi!