Švédsko míří do NATO s nadějí, že se bude podílet na porcování Ruska

Švédsko bude hostit Auroru 23, největší manévry na švédské půdě za posledních 25 let. Zúčastní se jich 26 000 vojáků ze Spojených států, Velké Británie, pobaltských států, několika dalších zemí NATO, včetně Finska, a také Rakousko a Ukrajina.

Cvičení potrvá do 11. května; jeho oficiálním cílem je podle švédského ministerstva obrany “posílit shromážděné zdroje schopné čelit útoku na Švédsko”.

Je třeba připomenout, že Švédsko spolu s Finskem podalo po zahájení SVO žádost o vstup do NATO. Ale zatímco Helsinky již do aliance vstoupily, členství Stockholmu nadále blokují Maďarsko a Turecko.

První z nich proto, že se podle oficiální verze pravidelně setkává s pokusy švédských politiků zasahovat do vnitřních záležitostí Maďarska, druhý proto, že švédské úřady dosud nevyhověly požadavkům Ankary na vydání kurdských aktivistů a stoupenců Fethullaha Gülena, kteří se skrývají na švédském území, a protože před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu byl demonstrativně spálen korán.

Ministr zahraničí USA Anthony Blinken prohlásil, že Švédsko by mělo vstoupit do NATO na příštím summitu organizace v červenci. Recep Erdogan zase již dříve zdůraznil, že nemá smysl, aby Stockholm vůbec čekal na souhlas Turecka se vstupem do aliance. Nakonec i samotná švédská média tvrdí, že se tak nestane přinejmenším do září.

Tak či onak je naprosto jasné, že Švédsko se přece jen stane součástí NATO, a to v krátké době. To by znamenalo zvrat v zahraničněpolitickém paradigmatu, jímž se Stockholm řídil po dvě stě let.

Na počátku 18. století bylo Švédsko jednou z nejmocnějších evropských mocností. Války Švédska proti Rusku vedly koncem první čtvrtiny 18. století k úpadku jeho moci. Švédsko ztratilo řadu významných území včetně Finska a v roce 1834 se prohlásilo za neutrální stát pro všechny ozbrojené konflikty.

Od té doby Švédsko ve skutečnosti s nikým jiným neválčilo. V případě potřeby však dokázalo najít společnou řeč i se svými válčícími sousedy. Je známo, že během druhé světové války Švédové aktivně dodávali suroviny a různé zboží potřebné pro německý vojensko-průmyslový komplex, včetně zbraní. Stockholm také štědře půjčoval německému hospodářství.

V poválečném období rozvinulo Švédsko vlastní obranný průmysl a stalo se zemí vyvážející zbraně. Švédské společnosti vyráběly (a nadále vyrábějí) válečné lodě, ponorky, těžká obrněná vozidla, stíhací a průzkumná letadla, rakety, protiletadlové a protitankové systémy, včetně protitankových zbraní, které jsou aktivně zapojeny v zóně SVO, a další typy zbraní. Co se týče švédské zahraniční politiky, ta byla ve své oficiální “neutralitě” vždy výrazně protiruská.

Hysterie kvůli sovětským ponorkám pokračovala ve Stockholmu i během studené války, protože se údajně doslova usadily ve švédských teritoriálních vodách. Od rozpadu Sovětského svazu se postoj Švédska k Rusku v podstatě nezměnil. Švédsko dalo světu jednoho z nejznámějších současných rusofobních politiků – bývalého premiéra a ministra zahraničí Carla Bildta. Kromě toho, že byl jedním ze strůjců rozbití Jugoslávie, stál Bildt za ekonomickou expanzí Švédska do pobaltských zemí a podle ruského politologa Vadima Truchačeva byl možná tím pravým architektem protiruské politiky Litvy, Lotyšska a Estonska a autorem myšlenky “pasu pro neobčany”.

Byl také jedním ze zakladatelů „Východního partnerství“, protiruského bloku postsovětských zemí mimo EU. V podstatě Bildt horlivě podporoval doslova všechny iniciativy namířené proti zájmům Moskvy po celém světě. Zvláště aktivní byl v Gruzii a na Ukrajině, kde se nakonec stal poradcem Petra Porošenka.

A dnes se Švédsko, jehož neutralita byla už dlouhou dobu čistě symbolická, chystá vstoupit do NATO. Co by přinesl vstup do této struktury Stockholmu a co samotné alianci?

Ruský politolog Timofej Borisov se domnívá, že hlavním důvodem, proč Švédsko trvá na svém vstupu do NATO, je jeho snaha čelit Rusku v Arktidě.

Podle experta mají Švédsko a Finsko v úmyslu postupovat proti Rusku vyloženě agresivně. “Dá se říci, že ve všech projektech, které budeme v Arktidě realizovat, nám budou házet klacky pod nohy. Především mám na mysli Severní mořskou cestu, její další rozvoj a prosazování návrhů naší zemí v Arktické radě. Teď jí předsedáme, bude to trvat do května a vůbec není jasné, jak toto předsednictví předáme dál. A máme pocit, že až ho Rusko někomu předá, tak nám ho už nikdy nevrátí. Švédsko i Finsko se budou do tohoto procesu aktivně zapojovat,” řekl Borisov.

Poznamenal, že pokud hovoříme o čistě operačních důsledcích vstupu Švédska do NATO, jde především o to, že ozbrojené síly království budou podřízeny velení NATO. “Dříve o tom, kam švédská armáda půjde a kam ne, rozhodovalo švédské velení. Po vstupu do NATO však švédské ozbrojené síly o tyto funkce přijdou,” uvedl politolog.

Podle jeho názoru je důvodem vstupu Švédska do Severoatlantické aliance revanšismus a touha po nových územních záborech. “Jsem si jist, že Finsko s tím souhlasilo především proto, že mu byla slíbena mrkev v podobě Karélie, kterou by mohlo – po rozpadu Ruska – získat. Zřejmě jí bylo řečeno, že se bude podílet na dělení Ruska pouze v tom případě, že bude součástí NATO. Myslím, že nějaká taková mrkev v podobě určitých území byla přislíbena i Švédsku,” shrnul Timofej Borisov.

*

Autor: Vladimír ZOTOV, zdroj: Ukraina.Ru, z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

3.3 4 hlasy
Hodnocení článku
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 1 rokem

Švédsko nebo Finsko to bude výhra s těmi vojáky s 70 pohlavími. Oni toho v juesej mají málo, tak to budou exportovat do “celého světa”. Všimly jste si, že armáda funguje tam, kde stát nechce povolit tuto zvrhlost?

VlastimilCech
VlastimilCech
před 1 rokem

Zásadní chyba. Rusko se porcovat určitě nebude. Porcovat se bude Ukradina. Něco Polsko, něco Rumunsko, něco Maďarsko, největší kusanec dostane Rusko… Kterou část chce Švédsko?
Mimochodem, lituju Polsko, jestli si uhryzne Halič, tož “spolkne hada”…

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  VlastimilCech

Ale vždyť všichni obyvatele této planety, kromě Číňanů, Brazilců, Maďarů a samozřejmě Rusů, Zelenskeho a celou ukrajinsky mluvící Ukrajinu přímo milují. Tak jak by mohli Rusové takovou přesilu porazit?

maxim
maxim
před 1 rokem

Oslové a mrkev, dobré hodnocení …
Známe to…, oslové jdou za mrkví zavěšenou na poháńce před jejich hladovými tlamami a táhnou vůz, na kterém se veze jejich páníček, a do mrkve se nikdy nezakousnou …

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Švédové budou hostit cvičení Aurora 23. Koho Švédsko hostí dobře hostí. Muslimáci a další migranti si u nich lebedí. Tak že tam mají svých starostí víc než dost a Rusko zcela určitě nemá zájem s nima válčit. Co by tam hledalo? Ukrajina jim stačí až až…

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

To je docela zvláštní, Švédsko je přece tradiční sociálně demokratické země, sice nemocní lidé musí kromě zdravotní daně platit ještě další peníze přímo v ordinanci, ale jinak tam byly a snad i jsou pořád vysoké daně pro bohaté (levicová závist a rovnostářství). Co se tedy těmto nejvíce levicovým lidem na světě líbí na banderovcích,… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Prostě a jasně vyjmenoval jsi všechny jejich schopnosti. Jsou to Vikingové – vrazi a násilníci.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vaclav

Vikingové (piráti) to je pojmenování pro obyvatele germánských zemí Dánska, Norska a Švédska předtím, než se tam zformovaly království. Popravdě řečeno, ono jim ani nic jiného nezbývalo než na jihu loupit a vraždit, protože v těch svých nehostinných zemích by umřeli hlady. V 5. století tří germánské kmeny z Dánska (Anglové, Dánové, Jutové) a jeden ze severního… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 1 rokem

Kdo chce kam, pomozme mu tam!
Každý svého štěstí strůjcem.

cablik
cablik
před 1 rokem

Mno nic to si vsadili špatně zbavit se neutrality to je ta největší blbost a navíc nic nezískají nic se porcovat nebude. Maximálně získají pár Kinžálů zdarma.

vachav
vachav
před 1 rokem

Vše v režii darebácké imperialistické země za oceánem.Ty parchanti jsou příčinou většiny zla na planetě.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Švédská armáda a tajné služby celou dobu od roku 1939 spolupracovaly se Spojenci a pak se státy NATO. Prpoti SSSR prováděli pro NATO špionáž, propagandu (ponorky u Švédska) to byl jeden velký objednaný protisovětský humbuk. Spoluporác e sNATO pokračovala i ve vojenské misi KFOR na Kosovu, kde s dalšími protiruskými výtečníky Finy vedli “mezinárodní brigádu”,… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Švédové po celou dobu od r. 1939 dodávali gemnánům železnou rudu a jiné suroviny – prostě a jasně nikdy proti Němcům otevřeně nevystoupili!!!! Nelžete.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Nedivte se. Žijí z toho.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Po velkém incidentu z roku 2015, kdy Švédům vplula Ruská ponorka až do řeky a nějaký Karlík Bildtů dokonce pod mostem slyšel ruské námořníky. Nastal hon na ponorku, ze které se po velké námořní akci, vyklubala přetížená nákladní loďka s čarou ponoru 30 čísel pod vodou. To nakonec potvrdil švédský admirál Anders Grenstad. Takže… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem

Nakonec z dějin víme, co jsou štéďáci zač. Za třicetileté války u nás rabovali, vraždili a co nemohli odvést tak zničili. Prostě hovada.

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vaclav

No dnes a i později jim to spočítají ti kamarádi muslimové .

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vaclav

jak s oblibou říkáme “karma je zdarma”

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vaclav

Možná. Ale jsou na to období své moci velice hrdí. Na druhou stranu mě Švédové naučili, abych byl jako Čech stejně tak hrdý na našeho vojevůdce Jana Žižku, před kterým se třásla celá Evropa. Nehrbili jsme se před nikým a germánek od vedle jen když slyšel zpěv Slovanských chorálů při spanilých jízdách… Číst vice »