Vládní kontrola nad internetem: Nový americký zákon RESTRICT Act

převzato

Skupina dvanácti senátorů zahrnující demokraty i republikány představila americkému Senátu začátkem března senátní zákon č. 686, podle něhož by americké ministerstvo obchodu mělo široké pravomoci zakazovat nebo omezovat TikTok a další technologické aplikace s původem v zahraničí.

Aplikaci TikTok používá ve Spojených státech více než 100 milionů lidí a američtí představitelé tvrdili, že TikTok by mohl sdílet údaje Američanů s čínskou vládou za účelem špionáže nebo vychýlit svá doporučení videí směrem k čínské komunistické propagandě. Představitelé TikToku naproti tomu uvedli, že se ani jedno z toho doposud nestalo a že americká vláda neposkytla žádné důkazy, že by se tak někdy dělo. Komunistická vláda Číny navíc samotnou aplikaci ve své vlastní zemi zakazuje, a to z důvodu, že ji nedokáže dost dobře kontrolovat.

Co dokáže RESTRICT Act

Zákon je známý také jako Zákon o omezení vzniku bezpečnostních hrozeb ohrožujících informační a komunikační technologie (Restricting the Emergence of Security Threats that Risk Information and Communications Technology Act), zkráceně RESTRICT Act.

Ačkoli se veřejnosti tento zákon prezentuje především jako poslední pokus federální vlády vyřešit patovou situaci s TikTokem vlastněným čínskou firmou ByteDance, je cílem tohoto zákona regulovat veškeré komunikační technologie vyvinuté společnostmi ze šesti „zahraničních nepřátelských“ zemí: Číny, Ruska, Íránu, Kuby, Venezuely a Severní Koreje. Avšak způsobem, který zasahuje do základních svobod Američanů.

Se zdůvodněním odvolávajícím se na obranu národní bezpečnosti se tento zákon zaměřuje na veškerý hardware, softwaremobilní aplikace a v praxi by poskytl vládě USA úplnou kontrolu nad všemi zařízeními připojenými k internetu, od automobilů, kamer Ring, ledniček, zařízení Alexa a chytrých telefonů až po kontrolu nad síťovým provozem obecně.

Na základě těchto zjištění je RESTRICT Act, přezdívaný na sítích jako „Patriot Act na steroidech“, označován za jeden z nejrozsáhlejších zásahů do obchodu, technologií a komunikací od přijetí zákona Patriot Act v roce 2001, který byl následně mnoha způsoby americkou vládou zneužit.

Zastánci zákona

Stejně jako u všech podobných návrhů by návrh tohoto zákona musely schválit obě komory Kongresu a musel by jej podepsat prezident, aby se stal RESTRICT Act platným zákonem. Demokraté a nezávislí poslanci, kteří se k nim hlásí, mají v Senátu převahu 51-49 hlasů. Republikáni mají mírnou početní převahu ve Sněmovně reprezentantů.

Seznam zastánců návrhu zákona obsahuje republikány i demokraty. Patří mezi ně náměstkyně generálního prokurátora Lisa Monacová, senátor John Thune, poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a devět demokratických spolupředkladatelů, jako je bývalý kandidát Hillary Clintonové na viceprezidenta Tim Kaine a americká senátorka Tammy Baldwinová.

„Myslím, že Bílý dům je tomuto návrhu zákona velmi nakloněn,“ řekl senátor Mark Warner, předseda senátního výboru pro zpravodajské služby.

Odpůrci zákona

Návrh zákona má však také velké množství odpůrců. „Myslím, že bychom měli TikTok zakázat. Ale ještě více se obávám zákona RESTRICT Act,“ vyjádřil se naopak proti zákonu republikánský senátor J. D. Vance. Jiný republikánský senátor zase poukázal na článek o tomto zákonu upozorňující, že „návrh zákona o TikToku je trojský kůň“.

Ministryně obchodu Gina Raimondo rovněž vyjádřila pochyby slovy, že Spojené státy by neměly pošlapávat hodnoty, které tradičně odlišují americký vztah k volnému trhu od restriktivnějšího čínského dogmatu kontroly společností.

„Přijetí zákona, který by zakázal jednu společnost, není způsob, jak se s tímto problémem vypořádat,“ řekla agentuře Bloomberg News. „Jakkoli TikTok nenávidím… tohle je Amerika.“

Ředitel komunikační sítě State Freedom Caucus Greg Price ve svém příspěvku na Twitteru odsoudil zákon jako „naprosto děsivý“ a varoval: „Dává vládě možnost jít po každém, koho považuje za riziko pro národní bezpečnost, a v tu chvíli může získat přístup ke všemu, od jeho počítače přes videohry až po vyzváněcí světlo. Je to Patriot Act pro internet.“

Tresty za překročení zákona a další rizika

Kritici navrhovaného zákona upozorňují na velmi přísné tresty za jeho obcházení. Zákon umožňuje sledování síťového provozu a rozhodování o tom, jaký síťový provoz smí a nesmí být přenášen přes otevřený internet. Američané používající VPN pro přístup k nějaké zahraniční aplikaci mohou potenciálně čelit sankcím až 1 milion dolarů a trestům odnětí svobody na dvacet let. Dalším navrhovaným trestem je občanskoprávní propadnutí majetku. Kancelář navrhujícího senátora Marka Warnera uvedla, že návrh zákona na toto necílí, ale jeho široké znění ponechává prostor pro pochybnosti.

Vláda také dle tohoto zákona může za protivníka považovat jakoukoli zahraniční vládu, aniž by o tom informovala Kongres. Navíc vše, co v rámci tohoto zákona vláda učiní, nepodléhá zákonu o svobodném přístupu k informacím.

3 2 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 1 rokem

Sázel bych na to.že dříve,než to zavedou hotdogové,uskuteční to “poturčenec horší Turka” v místním obludáriu.

cablik
cablik
před 1 rokem

No to nemůžou zakázat v dnešní době se informace stejně dostanou k těm co je chtěj ale ty tresty jsou děsivé.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Propadnutí majetku, to je snad ještě účinější trest než např. 10 let vězení. Tady to také někdo chtěl v souvislosti s dezinformacemi.