EU plánuje cukrátka, aby odlákala země od Ruska a Číny

Evropská unie se rozhlíží, kde sehnat jinde suroviny, které si z Ruska zakázala. A tak se lísá ke čtyřem zemím, na suroviny bohatým.

Když už je to o kolektivním Západu a jeho snahách dostat Rusko na kolena a izolovat jej, tak si dáme něco spešl. Z bruselské hlásné trouby jménem Politico. Který se zabývá tím, jak se EU horečně snaží vylepšit svůj obraz v zemích globálního jihu a jak je při tom „úspěšná“. Moc interesantní čtení.

Originál: EU schemes up sweeteners to woo countries away from Russia and China

můj překladač smlsnul takto:

EU plánuje cukrátka, aby odlákala země od Ruska a Číny

Důvěrný dokumentukazuje individualizované plány EU získat zpět – nebo aspoň neprohrát – čtyři „prioritní země“ na okraji západní aliance.

EU vymýšlí, jak získat přátele a působit na lidi – v jiných zemích.

Začátkem tohoto týdne představitelé EU rozeslali důvěrnou zprávu, kterou získalaredakcePOLITICA, jenž podrobně popisuje několik individualizovaných plánů získat zpět – nebo aspoň neprohrát – čtyři klíčové „prioritní země“, které stojí na okraji Západem vedené aliance snažící se izolovat Rusko. vyzbrojit Ukrajinu a omezit Čínu.

Těmi zeměmi jsou: Brazílie, Chile, Nigérie a Kazachstán.

Dokument uvádí, kde – a jak – si EU myslí, že může dosáhnout pokroku v každé z nich. Očekává se odvolání na možné obchodní dohody, ale dokument jde mnohem dále a navrhuje přizpůsobené nabídky, které může EU učinit v oblasti energetiky, migrace, hospodářského rozvoje nebo koordinace bezpečnosti. Důraz je kladen zřetelně na mrkev, nikoliv na klacek.

Nevyslovený cíl: Získat více přátel a vybudovat ekonomiku nové generace, aniž byste se museli uchylovat ke spolupráci sautokraty. Vskutku, Rusko a Čína se rýsují nad celým dokumentem s několika úzkostlivými zmínkami o globálním vlivu určitých zemí nebo jejich destabilizujícím chování.

„Ocitli jsme se v konkurenčním geopolitickém prostředí: nejen v bitvě příběhů, ale také v bitvě nabídek,“ tvrdí dokument. „Musíme zlepšit naši nabídku a posílit náš vztah s nimi.“

Ministři zahraničí EU mají strategii projednat na pondělní schůzce v Lucemburku.

Je to, řekl jeden vysoký představitel EU, „obrovské přeorientování… způsobu, jakým děláme zahraniční politiku – samozřejmě nikolivnaší zahraniční politiky, ale jen způsobu, jakým ji děláme“.

Zpráva ukazuje, jak se EU čtrnáct měsíců po válce na Ukrajině stále potýká s tím, jak rozšířit svůj vliv. Zatímco základní koalice Západu zůstala ve válce pozoruhodně pevná, úředníci se snažili prosadit širší zásahy v Latinské Americe, Africe a Asii – zejména tváří v tvář miliardám, které Čína investuje.

„Není to žádná raketová věda, ale je dobře, že se to nyní spojuje do poněkud koherentní strategie,“ řekl jeden diplomat. „Konečným cílem,“ dodal diplomat, „by bylo nějakým způsobem navrhnout alternativu, která by mohla být atraktivnější než ta, co nabízí Čína.

Čtyři

V mnoha ohledech je snadné pochopit, proč se tyto čtyři země dostaly na seznam.

Každá z nich představuje potenciální pozici EU v regionech, kde západní spojenci soupeří o vliv (a zdroje) s Ruskem a Čínou. Brazílie a Chile jsou v Latinské Americe bohaté na suroviny; Nigérie je ekonomickou velmocí v západní Africe; Kazachstán drží ropu a plyn ve střední Asii.

Tyto faktory jsou explicitně uvedeny v mřížce po dvou pro každou zemi, která uvádí „zájmy EU“ v dané zemi, „zájmy“ země a poté „výzvy“ a „příležitosti“.

Latinská Amerika je na prioritou, Brazílie a Chile pakjsou na prvním místě.

„Mezi našimi vůdci panuje pevné přesvědčení,“ řekl druhý vysoký představitel EU, „že Latinská Amerika a Karibik jsou klíčem.“ Tento region, dodal úředník, široce sdílí „naše demokratické principy“ a „víru, že musíte podporovat multilaterální systém“.

V Brazílii vidí EU šanci nedávným přechodem z krajně pravicového nacionalisty Jaira Bolsonara k Luize Inácio Lula da Silva, veteránovi latinskoamerické levice.

„Současná vláda vykazuje známky ochoty zintenzivnit spolupráci,“ píše se v souhrnu.

Brazílie chce být „uznána a zacházeno jako globální hráč,“ dodává dokument, a snaží se „zlepšit přístup na trh EU pro zemědělské produkty“. Lula to naznačil a v lednu přivítal německého kancléře Olafa Scholze v Brazílii. Scholzova návštěva ale také ukázala „výzvy“, kterým EU v zemi čelí, když Lula bez obalu odmítl prosbu Německa, ať Brazílie podporuje Kyjev zbraněmi a municí.

„Pokud jeden nechce, dva nemohou bojovat,“ řekl Lula novinářům a naznačil, že Ukrajina také hrála roli v ruské invazi.

Dokument se rozčiluje nad tím, že EU „je znepokojena“ tímto postojem, stejně jako tím, že Brazílie „nedostatečně reflektuje klima, životní prostředí a hygienické schválení produktů EU“. Vyjadřuje také znepokojení nad „čínskou stopou“ ve snaze Brazílie připojit se k mezinárodní dohodě Světové obchodní organizace.

Tvrdí, že cesta do EU začíná obchodem. Blok se snaží oživit dlouho pozastavenou obchodní dohodu Mercosuru se zeměmi Jižní Ameriky a považuje Brazílii za životně důležitou pro toto úsilí. Memorandum uvádí, že Brazílie je pro dohodu a pod vedením Luly chce být „uznána a zacházeno jako globální hráč“.

A v memorandu se uvádí, že Brazílie nechce spoléhat na Rusko a Bělorusko, pokud jde o jeho hnojivo – další příležitostpro EU. Nutí EU, aby se s Lulou zaměřila na „zelené a digitální přechody“.

Při přesunu na jih je dalším cílem EU Chile, které také nedávno zvolilo levicového vůdce Gabriela Borice. Zatímco dokument vyjadřuje obavy, že „chilská krajní levice zpochybňuje obchodní dohody“, vidí Chile jako spojence v oblasti „zelených politik“ a jako „hlas silné podpory Ukrajině“.

A dodává, že Chile se „zajímá o model sociálního státu EU“ – zdánlivě odkaz na pokračující pokusy vypracovat novou ústavu.

Přesto Čína také zasahuje do země, cožnaléhá na EU, aby „snížila rostoucí vliv Číny v Chile“ a argumentovala, že Chile se chce s EU spojit „jako alternativu k dilematu mezi USA a Čínou“.

Aby tomu čelilo, memorandum navrhuje dokončit hospodářskou dohodu mezi EU a Chile o snižování cel, kterou vyjednavači vypilovali loni v prosinci, ale musí být ještě právně prozkoumána a přeložena, než bude moci být ratifikována. Chile, jak se uvádí v dokumentu, vyjádřilo „znechucenínad dlouhými a složitými vnitřními postupy EU“, které oddalují dohodu.

Asie a Afrika totéž

V Asii se dokument zaměřuje na Kazachstán, se zvláštním důrazem na přelévací efekt sankcí EU v této zemi.

Hlavním zájmem EU v Kazachstánu je podle ní „zajistit, aby nedocházelo k obcházení mezinárodních sankcí“ vůči Rusku prostřednictvím této země. A Kazachstán se chce vyhnout posílání své ropy přes Rusko a „vyvážet více ropy do EU“.

EU zde může pomoci, tvrdí s tím, že země aktivně chce více spolupráce EU, více návštěv představitelů EU na vysoké úrovni a dokonce „veřejnou podporu EU pro její reformní program“.

Tvrdí, že cílem Kazachstánu je: „zůstat spolehlivou zprostředkovatelskou platformou mezi Východem a Západem.

Dokument uvádí, že Kazachstán usiluje o bezvízový styk pro své občany, a navrhuje, aby EU s touto zemí uzavřela celoevropskou dohodu o leteckých službách.

Usnadnění legálního vstupu do EU je také ústředním bodem v části dokumentu o Nigérii, největší africké ekonomice.

Memorandum říká, že Nigérie vnímá EU „jako uzavřený prostor s přísnou vízovou politikou“, který postrádá „otevřenost ohledně legální migrace“. Nigérie hledá „více příležitostí k legální migraci“ a volnější vízová pravidla. Nová vláda Nigérie Navíc poznamenává, že nedávno zvolená umožňuje „nové angažmá“.

Dokument však předvídatelně říká, že zájmy EU v Nigérii jsou „zejména na návratech a readmisi“ a méně na legální migraci.

Místo toho nutí úředníky, aby spojili dosah na humanitární a migrační frontě s budováním ekonomických kontaktů v oblastech, jako jsou energetické investice, kde Nigérie hledá hotovost EU. Poznamenává, že obě strany také pracují na readmisní dohodě pro migranty a na energetickém paktu, který by se mohl uskutečnit „v nadcházejících měsících“.

Jak tvrdil třetí úředník EU, EU musí začít spojovat všechny tyto pruhy, když namlouvá ostatní.

„V této éře geoekonomiky bude muset být EU méně naivní a bude se muset více zajímat o ekonomickou bezpečnost,“ řekl úředník. „Bude to vyžadovat strategičtější a kombinované využití všech dostupných nástrojů.“

Nebude to jednoduché.

„To může fungovat pouze tehdy, pokud dojde k posunu mysli a k ​​více způsobům spolupráce,“ dodal úředník.


Jedna velká paráda! Vlastně rovnou čtyři a jedna větší než druhá!!

Jak je to dávno, co EU nadšeně vítala Bolsonárovu porážku v Brazílii a ještě nadšeněji vykřikovala , že teď kdy ten klimatický ignorant zmizel je planeta její brazilské deštné pralesy konečně v pohodě! A ono ejhle – přišel klimaticky vstřícný levičák Lula a je snad ještě více proruský než ten zatracený zelený ignorant!!!

A prý se oživí dohoda Mercosur. Kterou EU kdysi vyjednávala a pak si náhle vzpomenula, že ji vlastně nechce a nepotřebuje. A Brazilci si dobře pamatují, jak je stejná EU ještě zcela nedávno mistrovala a poučovala, například na posledním MS ve fotbale, jak tvrdě požadovala , aby se její hráči připojili k protestům za LGBT+ zatímco oni si mysleli, že tam hlavně přijeli kvůli fotbalu! Ale dnes bude Brusel té Brazílii nadbíhat, jen aby ten Putin tam tak nebodoval..

Chile? Tak tady nejsem schopen nic napsat. Tuhle zemi nesleduji. Ale když slyším, že tam vládne levicová vláda, ve smyslu jihoamerická levice, což je klasická levá, nikoliv ta totálně zparchantělá z Evropy, Jihoameričané pořád ještě řeší klasická témata ekonomické a sociální nerovnosti a nemají čas na ptákoviny genderu,157 pohlaví, inkluzí green dealu a podobně, takže s cvoky z Bruselu asi moc společného jazyka nenajdou. Ale uvidíme.

Moc pěkný je ten Kazachstán. Že by si tamní prezident přestal pamatovat nedávný puč a ty, kdo za ním stáli? Je to možné. Už udělal docela dost podivných figur a zcela jasně to hraje na obě strany. Ale ta země je v geografickém obklíčení Ruska a Číny. A tyhle dvě země si ho nechají uloupit nepřátelským Západem? To jako fakt?!

A úplná ňamka je Nigerie! I Politico konstatuje, že tamní vládu zajímají na EU jen dvě věci – evropské prachy cash a možnost legální migrace Nigerijců ve velkém do Evropy! Tak takovýhle spojenec, to by byl opravdu jackpot!!! Když Evropa, co se migrace týče, chce pravý opak – dostat Nigerii do pozice , že začne přijímat zpět svoje nelegální migranty do Evropy.

Řekněme si na rovinu, proč EU nyní přišla s touhle spešl strategií kvůli těmto dvěma zemím. Brazilský postoj vůči konfliktu na Ukrajině je obrovskou a trvalou fackou kolektivnímu Západu. Amerika je v téhle zemi bez šance. Brazilci jsou sice beznadějně rozdělení, co se podpory Luly nebo Bolsonára týče, dokonce snad až na pokraji občanské války, ale v odporu k USA se shodující maximálně. Vedle té ukrajinské facky jsou samozřejmě ve hře nerostné zdroje.

U Chile je to jen o nerostném bohatství a EU si Rusko zakázala a jinde ji v získávání přístupu k nim válcuje Čína, zatímco Brusel rozdává panské rady a poučuje.

Kazachstán je o plynu, ropě a tisíci dalších nerostů.

A Nigerie totéž.

Nic jiného bruselské papaláše nezajímá. Doby, kdy celý svět poslouchal Západ S OTEVŘENÝMI ÚSTY A JEN ŠOUPAL NOHAMA JSOU PROSTĚ PRYČ!!!

Ale že jim to v Bruselu trvalo, než konečně pochopili, že když si zakázali ruské suroviny, musí je opatřit někde jinde. A fofrem, než jim to všechno vykoupí Číňan, který tuhle nákupní politiku provozuje už posledních 25 roků…

*

Autor: Petr Vlk, zdroj: Kosa zostra

3.8 4 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 11 měsíci

No nevím. Čína v OSN hlasovala, že Rusko je na Ukrajině agresor. V tom oplácáváni Číny Ruskem bych očekával, že Čína bude alespoň mrtvý brouk. Čína má na Ukrajině svoje zájmy, především výkup půdy a o spoustou věcí se tam s Ruskem a ani s Americkou nebude dělit. Pamatuj! Z Ukrajiny ke kořist…

shoty
shoty
před 11 měsíci

EÚ môže plánovať tak akurát guľové hovno.

cablik
cablik
před 11 měsíci

Neseženou nic a pokud zůstanou izolovaní od normálního světa tak ten tzv západ zničí a nás s nimi. Země které spolupracují s Ruskem a Čínou nebudou spolupracovat s US poskoky. Je třeba se zříci šílených ideologií a navázat normální diplomatické vztahy jinak to bude jejich konec.