“Pevná podpora.” Na čem se Mišustin v Číně dohodl?

Oficiální dvoudenní návštěvu Číny ukončil ruský premiér Michail Mišustin (na obrázku) . Korespondent aif.ru, který byl členem ruské delegace, shrnuje výsledky cesty.

Co projednávali?
Důležitá setkání měl Mišustin (na obrázku) s předsedou ČLR Si Ťin-Pchingem, hlavou Státní rady ČLR (to je čínský kabinet ministrů) Li Kche-Čchiangem a také hlavou Nové rozvojové banky BRICS Dilmou Rousseffovou.
Rusko a Čína společně stojí proti snahám Západu o udržení globální dominance, důrazně těmto nebezpečným aspiracím čelí a vytvářejí příznivé podmínky pro další rozvoj, prohlásil při setkání s čínským vůdcem Mišustin. Si zase ujistil premiéra, že Peking poskytne Moskvě “pevnou podporu” v jejích hlavních zájmech. Politickou podporu v důsledku návštěvy Rusko vlastně získalo.
Téměř všechna tato setkání proběhla za zavřenými dveřmi. Nicméně podle složení ruské delegace (například podle toho, že v ní byly zastoupeny tři největší banky v Rusku) a širokého obchodního zastoupení (první den Mišustin navštívil business fórum a poté se setkal s ruskými zástupci podnikatelské sféry) lze říci, že Rusko se velmi zajímalo o otázku mezinárodních transakcí přes Čínu. 
Zvlášť stojí za zmínku setkání s Dilmou Rousseffovou. Vzhledem k brazilské iniciativě vytvořit jednotnou měnu BRICS a úsilí ruských a čínských úřadů o dedolarizaci lze předpokládat, že i tato otázka byla s největší pravděpodobností na pořadu dne. Mišustin zvlášť poznamenal, že pokud se v roce 2021 uskutečnila pouze asi čtvrtina účtování mezi našimi zeměmi v národních měnách, v loňském roce to byly téměř dvě třetiny.
Na čem se dohodli?

K výsledkům návštěvy bylo podepsáno pět dohod.

Asi nejzajímavější z nich je dokument s těžkopádným názvem “Memorandum o porozumění mezi ruským ministerstvem hospodářství a čínským ministerstvem obchodu o investicích v oblasti obchodu se službami”. Velmi zajímavé je to proto, že oblast obchodu se službami je například auditorská činnost. Jak je známo, západní auditorské společnosti své aktivity v Rusku oficiálně ukončily. Zda tento dokument znamená příchod čínských auditorských firem na ruský trh, není jasné. Memorandum uvádí pouze to, že strany budou rozvíjet meziregionální obchod se službami, podporovat účast podniků na výstavách a veletrzích, motivovat je k pořádání společných akcí. 

Bylo také podepsáno memorandum o porozumění a spolupráci v oblasti sportu. Poté, co bylo Rusko odstraněno z mezinárodních soutěží v mnoha druzích sportu, ruské sportovní federace se snaží hledat partnery v jednotlivých zemích, aby i nadále hostily soutěže s vysokou úrovní konkurence. Samozřejmě, čínský sport, který má dominantní postavení v mnoha disciplínách, je zvláště zajímavý pro Rusko jako silný sparring partner.

Bylo oznámeno, že se plánuje prodloužení pilotního programu “zrychleného patentového řízení” mezi Rospatentem a Státním úřadem Číny pro duševní vlastnictví.

Nakonec byly podepsány dvě dohody o fytosanitárních požadavcích na jáhly a léčebnou rostlinnou surovinu pro čínskou medicínu, vyvážených z Ruska.

Gleb Ivanov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

politics

5 4 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 11 měsíci

Tak to je správné svět nepotřebuje žádného rádoby policajta spolupráce mezi národy by byla vynikající. Nikdo jim v spolupráci nezabrání a svět se změní.