Češi se ve světě financí podíleli na revoluční změně k lepšímu, říká miliardář Michael Saylor

Třídenní konference BTC Prague hostila zahraniční kapacity, ale i kultovní domácí osobnosti světa bitcoinu. Představila také novou sociální síť, která neumožňuje cenzuru.

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

Michael Saylor na hlavním pódiu evropské konference BTC Prague. Foto: Reportéři on-line

převzato

Od čtvrtka do soboty bylo možné navštívit největší evropskou bitcoin konferenci BTC Prague v PVA EXPO areálu v Letňanech. Více než 130 osobností z celého světa dostalo prostor na třech pódiích a přes 8 tisíc návštěvníků mělo možnost nasvítit stánky nejrůznějších bitcoin firem ve výstavní části letňanské haly.

„Myslím, že konference je velký úspěch,“ zhodnotil pro server Reportéři akci miliardář a bývalý raketový vědec Michael Saylor. „Zdá se, že je to výsledek koncentrace mnoha českých nadšenců do bitcoinu. Česko má mnoho velmi, velmi přemýšlivých zastánců bitcoinu a mnoho technologů, kteří tvrdě pracují na vylepšování produktů kolem bitcoinu a kteří přispěli k edukaci společnosti o tomto protokolu.“

Jako jeden z mnoha příkladů Saylor jmenovitě zmínil českého výrobce hardwarových peněženek, společnost Trezor, a Českou republiku označil díky společnostem jako Satoshilabs za “ranný domov bitcoinu”. Ve své pětačtyřicetiminutové prezentaci předpověděl světové ekonomice komplikovanou budoucnost v důsledku nedávných rozhodnutí centrálních bankéřů.

„Nelze dál zvedat [úrokové] sazby, aniž by došlo k dalšímu poškozování západních bank a penzijních fondů“ vyjádřil se. Dle Saylora američtí centrální bankéři zničili hodnotu dluhopisů a zároveň podkopali kupní sílu měn rozvíjejících se zemí.

Bitcoin jakožto globální kryptoměna nezávislá na centrálních bankách bude naopak podle Saylora v dlouhodobém měřítku ve stále lepší kondici. „Jsem rád, že jsem sem mohl přijet a setkat se s lidmi, o kterých si myslím, že pomohli udělat ve světě financí revoluční změnu,“ uzavřel ve svém rozhovoru pro server Reportéři.

Michael Saylor studoval na americké MIT letectví a kosmonautiku, než v roce 1989 založil společnost MicroStrategy, která se zabývá podnikovou analytikou. Foto: Reportéři on-line

Konference BTC Prague hostila i další významné světové propagátory bitcoinu, ale také domácí krypto osobnosti nebo ekonomy, jako jsou Daniel Steigerwald, Juraj Bednár, Josef Tětek nebo Lukáš Kovanda. Na své si přišli jak ostřílení investoři do bitcoinu, tak zvědaví začátečníci.

Bitcoin a svoboda slova jdou ruku v ruce

Několik vystoupení měl v Letňanech také vývojář William Casarin, aby přestavil svobodnou sociální síť Nostr, která běží na otevřeném decentralizovaném protokolu, a data z této sítě tedy nelze mazat ani jinak cenzurovat, protože síť nemá, podobně jako bitcoin, žádného vlastníka ani centrálu.

Casarin, který dříve pracoval ve firmě Blockstream zabývající se bitcoinovou infrastrukturou, vyvinul jednu z předních mobilních aplikací běžících na protokolu Nostr. Ačkoli se původně jednalo o víkendový projekt, nakonec se z toho stala činnost, která Casarina zaměstává již řadu měsíců a sociální síť Nostr tak dostává stále nová vylepšení. Projekt finančně podpořil spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey darem v hodnotě 14 bitcoinů (245 000 dolarů dle tehdejšího kurzu), který právě v decentralizaci sociálních sítí vidí budoucnost. Jedním ze zlepšení, která přinesl Nostru Casarin, je možnost odměňovat autory příspěvků na síti nejen lajkováním, ale také zasláním libovolné finanční částky v bitcoinu, a to pomocí několika kliknutí přímo do krypto peněženky příjemce a bez účasti jakékoli bankovní instituce.

Diskuse vývojářů o svobodné síti Nostr na Expo Stage v rámci konference BTC Prague v pražských Letňanech. Vlevo William Casarin. Foto: Reportéři on-line

Casarin dorazil na pražskou konferenci i s rodinou a nezapomněl se, stejně jako miliardář Saylor, podívat i po památkách. Na dotaz, jak si první ročník této největší evropské bitconové konference stojí ve srovnání s americkou akcí, která se pravidelně pořádá v Miami, odpověděl, že česká akce byla “o mnoho lepší“.

Prostory pro after party každý den po skončení přednášek nabídla řada pražských klubů a restaurací, které podporují platby v bitcoinu, a o závěrečný sobotní večírek na rozloučenou se postaral klub Roxy, kde některé z bitcoin osobností vydržely až do svítání.

1 1 hlasovat
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
unkas
unkas
před 10 měsíci

děsivá představa budoucnosti – která se doufejme nestane skutečností

adam
adam
před 10 měsíci

No, prd tomu sice rozumím, ale působí to nadějně… 🙂

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  adam

To co smrdí virtuální měnou-to smrdí. 🙂