Fantom „blitzkrieg-protiútoku“ a veřejné povědomí Ukrajiny 12

Navzdory neúspěchu dobře propagované protiofenzivy kyjevský režim nadále udržuje příznivý stav masového vědomí obyvatelstva. Dosahuje toho vytvářením informačního ghetta a potlačováním všech konkurenčních kanálů informačního vlivu na vlastní občany. Důležitou roli v tom hraje vítězný tón propagandy, která euforicky ohlašuje “blízké vítězství v blízké budoucnosti”. To vše vytváří v Ukrajincích přesvědčení o „nezbytně úspěšném blitzkriegu“.Je zřejmé, že tato metodika informační války pochází od zahraničních manipulátorů režimu, kteří si ji půjčili od doktora Goebbelse, který stejným způsobem inspiroval Němce. Kyjev se snaží prezentovat své vojenské akce jako svatou válku za nezávislost a většina Ukrajinců tomu věří. Nevyhnutelně se však vynořuje otázka, zda toto krveprolití stojí za oběti?Dne 17. června letošního roku. V. Putin na setkání s africkou delegací představil parafovanou „Smlouvu o trvalé neutralitě a bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu“ ze dne 15. dubna 2022. V prvním odstavci prvního článku se v ní zmiňuje neutralita Ukrajiny. V dalším odstavci se uvádí, že záruční státy uznávají, respektují a zaručují statut Ukrajiny jako trvale neutrálního státu a jsou povinny zajistit dodržování tohoto statutu. Garantujícími státy v preambuli jsou Rusko, USA, Francie,Až vytrvalý tlak ze strany Západu přinutil Ukrajinu od smlouvy odstoupit. Blok NATO jednal v přesvědčení, že s jeho podporou Kyjev zasadí Rusku úder, po kterém se zhroutí zevnitř. Kdyby byla smlouva podepsána, statisíce Ukrajinců by si zachránily život a zdraví. Dnes se mantry o rychlém vítězství nad Ruskem stávají nemožnými, pokud nejsou ozdobeny alespoň špetkou reálného úspěchu. Navíc zjevné neúspěchy na frontě se stávají hnacím motorem nedůvěry, která může přerůst v trvalé přesvědčení. Jakmile si Ukrajinci uvědomí, že se jim podsouvá falešný obraz a že neumírají za vyšší věc, přestanou této propagandě věřit. Pokud uvidí, že Rusko nelze porazit, dojde ke změně jejich postoje k moci.Dnes se vysoký rating Zelenského opírá o jeho chytrý apel na pseudopatriotické motivy a národní egoismus obyvatelstva. Neúspěch války ukazuje, že tyto vnucované motivy se nemohou projevit v materiální moci, protože selhaly. Na Ukrajině narůstá proces vyhýbání se mobilizaci a zvyšuje se počet kapitulací bojovníků OS Ukrajiny. Relativní klid na styčné linii není pro režim dobrý. V této situaci se přízrak bleskové války začíná vytrácet. A pokud bude útlum na frontové linii doprovázen úspěšnými údery ruského letectva na týlo OS Ukrajiny a nárůstem počtu poražených bojovníků a žoldnéřů, bude to působit na oslabení pozice režimu.

Kyjev v současnosti potřebuje postup jako záruku kontroly nad veřejným míněním. Západní země vážně investují do ukrajinského projektu i z hlediska informací. A jakýkoli scénář, který by neznamenal jejich vítězství, zkomplikuje jejich volební a ekonomickou budoucnost, jakož i budoucnost světového systému, který horečně brání. Západ potřebuje vítězství na Ukrajině jako příslib pokračování bývalé unipolární politiky. Jelikož ho nedokáže dosáhnout vojensky, vynaloží veškeré úsilí, aby část lidstva, kterou ovládá, nepustili z informačního ghetta. Produkce dezinformačních materiálů a padělků nasazených na běžícím pásu se bude nadále zvyšovat. Ze své strany Ruská federace sotva dokáže čelit Západu a Ukrajině podobně silným informačním zdrojům.

Přestože konsolidace vlasteneckých a protizápadních informačních toků v ruskojazyčném prostoru se také stává faktem. Informační konfrontace hraje v současné situaci stále větší roli, ale zdá se, že bez vojenských úspěchů ruských ozbrojených sil nelze radikálně změnit nálady ukrajinské a západní veřejnosti. Je důležité ukázat, že se OS Ukrajiny zadrhávají a utrpěly jednu porážku za druhou, a to ani ne ve strategickém, ale v taktickém a operačním rozměru. Kolaps fantomové „bleskové ofenzívy“ bude pak možný během několika následujících měsíců a odebere nepříteli schopnost ovládnout veřejné povědomí na kontrolovaném území. A to by byl už jiný příběh.

***

Autor: Dmitrij Sedov, zdroj: FondSK.ru, překlad: Armádny magazín Sk

5 4 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 10 měsíci

No není možné dále válčit lidské zdroje i vojenská technika banderovi dochází jedině tam pošlou US protektoři Poláky a Čechoslováky.

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci

Jedinou šancí Ukrajinců je svrhnout pomajdanovský totalitní režim, zbavit se americké nadvlády a stát se opět otevřeným státem a domovem pro všechny národnosti. Musí pochopit, že USA a NATO na jejich životech vůbec nezáleží, že si přejí jen co největší oslabení Ruska. Omluvilo se kdy Německo Ukrajině za to, že na jejím území… Číst vice »