Kauza ŠEVČÍK urychlí dozrávání veřejného mínění

Kauza ŠEVČÍK už dlouho je a ještě dlouho bude rozebírána z nejrůznějších zorných úhlů. Budeme svědky několika právních sporů, které se v této souvislosti budou odehrávat a které budou ostře sledovány.

Radim Valenčík
Radim Valenčík

Na snímku děkan Miroslav Ševčík přitisknut policisty na rampě Národního muzea, když se zastal zmláceného a zraněného demonstranta a požadoval kontakt s velitelem policejního zásahu. Pro podezření z porušení zákonnosti je celý zásah Policie ČR na rampě Národního muzea dne 11.3.2023 prošetřován GIPS. Děkan Ševčík má být na základě vylhaných zpráv odvolán z funkce. 

Je to kauza svým způsobem výjimečná, a to z několika důvodů:

  1. Ještě nikdy se část akademické obce nesnížila tak hluboko, aby odhlasovala lež a současně otevřela cestu k bezprecedentnímu porušení základních akademických principů, věrnost ke kterým přísahala.
  2. Ještě nikdy nedošlo ve lhaní v tak zdokumentovaném případě, jakým bylo dění u Národního muzea. Byly pořízeny desítky záznamů včetně záznamu z policejních kamer, které jsou ve veřejném prostoru dostupné. A přesto mediální mainstream uveřejňuje lži, ze kterých mj. vycházel i Akademický senát VŠE.
  3. Velmi významný je i zájem široké veřejnosti o danou kauzu.
  4. Protože byly porušeny zákonem stanovené procedury a rozhodnutí vycházela z doložitelných nepravd, bude mít kauza pokračování v právní rovině.

To vše bude působit na vývoj veřejného mínění, veřejného vědomí i veřejného sebevědomí, což má pro budoucnost zásadní význam. Upozorním na několik aspektů procesu dozrávání veřejného mínění, vědomí i sebevědomí.

Stávající reakce na kauzu ŠEVČÍK

S menším odstupem času stojí za připomenutí reakce na článek na Novinkách, který předcházel ostudnému rozhodnutí Akademického senátu VŠE, viz:

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-senat-narodohospodarske-fakulty-prerusil-jednani-o-odvolani-sevcika-kvuli-necekanym-zjistenim-40435517

Nejde o článek něčím výjimečný, ale o článek typický z hlediska reakce veřejnosti. Do diskuse k jeho obsahu vstoupily téměř dva tisíce osob. To je neobvykle mnoho. Příspěvky jsou asi v poměru 4:1 ve prospěch Ševčíka. To nejzajímavější?

Jak si může každý ověřit, když se na diskusi podívá, ty příspěvky, které jsou ve prospěch Ševčíka, mají naprosto dominantní (většinou stoprocentní) pozitivní ohlas, ty, které jsou proti němu, mají vysoký a téměř stoprocentní počet záporných ohlasů, který dosahuje někdy i přes tisícovku.

Co to znamená? To, že na Novinkách působí velký počet prorežimních trollů. Mj. jejich argumentace je nekvalifikovaná a často vulgární. Na druhé straně zájem veřejnosti o kauzu je obrovský a spojený s aktivní podporou Ševčíka. Tak nějak nevím, co má na mysli akademické vedení VŠE, když hovoří o tom, že “je pod obrovským tlakem”. Koho?

Jak to vidí umělá inteligence?

Znám možnosti i meze umělé inteligence. Jedním z největších jejích přínosů je, že vyhledá všechny důvěryhodné zdroje. Tak jsem se zeptal uživatelsky nejdostupnějšího a nejvstřícnějšího vyhledavače Bing (https://www.bing.com/search?form=M4040A&q=Bing+AI&showconv=1 ), který je na umělé inteligenci založen, jak to vidí. Zde je jeho odpověď:

„Reakce nezávislých médií na zásah policie u Národního muzea jsou různé. Některé média, jako například iDNES.cz, podporují zákrok policie a považují ho za přiměřený a oprávněný. Jiná média, jako například Česká televize, poukazují na pochybnosti o profesionalitě a zdrženlivosti policistů a na možné porušení zákona ze strany Policie ČR. Některé média také citují prohlášení strany PRO, která svolala protest, a tvrdí, že za nepokoje mohou provokatéři z řad policie.

Podle zpráv z České televize a Novinek, GIBS potvrdila výklad ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že zásah policie byl profesionální a v souladu se zákonem. GIBS prověřila incident na základě podnětu poslance ANO Jiřího Maška, který poukázal na zákrok čtveřice policistů proti jednomu z demonstrantů. GIBS zjistila, že policisté byli oprávněni zasáhnout, protože muž se pokusil vniknout do budovy a strhnout ukrajinskou vlajku. GIBS také uvedla, že policisté použili nejmírnější donucovací prostředky a ke zranění muže zásahem policie nedošlo. Mašek s tím spokojen nebyl a neúspěšně požadoval, aby policejní prezidium nechalo zásah znovu prověřit GIBS.

Děkan Ševčík tvrdí, že se neúčastnil pokusu o stržení ukrajinské vlajky z budovy Národního muzea, ale že pouze pomáhal muži, který byl zraněn policií1. Podle něj se ocitl u muzea náhodou a snažil se zabránit bezpráví. Rektor VŠE Petr Dvořák ale řekl, že Ševčík porušil etický kodex školy a požádal ho o rezignaci. Ministr školství Vladimír Balaš také vyjádřil pochybnosti o vhodnosti Ševčíka jako děkana. Naopak někteří studenti a akademičtí pracovníci VŠE podpořili Ševčíka a podepsali petici za jeho setrvání ve funkci. Zatím není jasné, zda se Ševčík dopustil nějakého pochybení nebo trestného činu. Policie zahájila sedm trestních řízení proti lidem, které zajistila při incidentu u muzea, ale není známo, zda je mezi nimi i Ševčík.“

Potud umělá inteligence, která umí zvažovat alternativy a zjevně má více rozumu než Akademický senát VŠE.

Ještě k soudním sporům

Žaloba na zákrok u Národního muzea již byla podána stranou PRO. Děkan Ševčík se též obrátí k soudu. Současná vláda spoléhá, že má soudy pod kontrolou. V kauze učitelky Bednářové se ukázalo, že tomu tak zcela není. Navíc – ti soudci, kteří si vidí dál než na špičku nosu, tj. mj. vidí, jak rychle tato vláda ztrácí důvěru a do jakého ekonomického průšvihu nás vede, si nebudou chtít kazit kariéru. Tlak na to, aby se soudní pře uskutečnily co nejdříve i z hlediska blížících se voleb také sehraje svou roli.

Místo závěru

A zde je článek, který ukazuje, jak funguje současná globální moc včetně jejího průniku do našich lokálních poměrů:

https://radimvalencik.pise.cz/10793-struktura-soucasne-globalni-moci.html

Každý výše popsané i graficky znázorněné může porovnat s vlastní zkušeností.

*

Autor: Radim Valenčík, zdroj: Vaše věc

5 3 hlasy
Hodnocení článku
20 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 10 měsíci

To, co je na tom případu zásahu u Národního muzea nejvíce skandální, je to, že se tato vláda/Rakušan pokusili zneužít policie pro politické účely, chtěli vytvořit prostřednictvím policie politickou kauzu z ničeho, nikdo nerozbil jediné okno, nikdo policajty nenapadal, kromě toho, že tam jeden člověk řval “pojďme sundat ukrajinskou vlajku”, tak se… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

V případu děkana Ševčíka nejde vůbec o demonstraci u Národního muzea. On svým eřejným vystupováním, ve kterém opakovaně jako pravicový ekonomický odborník kritizoval Fialovu vládu, její politiku, která slouží cizím zájmům (amrickým zbrojovkám, americké chuti ovládnout celou planetu, evrounijním ideologickým zločinům páchaným na evropskému obyvatelstvu (migeace, Green deal, elektromobilita, vybíjení skotu atd.… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Já toto všechno vím, vždyť já jsem se prvního protestu před VŠE zúčastnil, když byl ten nedávný, tak jsem byl byl mimo Prahu. Akce u HM se chtělo zneužít ve dvou směrech, jednak proti Ševčíkovi a ale hlavně proti veškerému protivládnímu hnutí zde. Je mi jen líto, že se stejnou vehemencí se… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

ještě tedy doplním, aby to bylo úplně jasné, tak 5 zástupců Pětikolky hlasovalo ve výboru pro Bezpečnost, aby se věc zásahu policie u Muzea NEPROVĚŘOVALA na GIBS, 4 oposiční poslanci byli pro to, aby se zásah policie u Muzea prověřoval, i když to GIBS nakonec mohlo také říci, že ten zásah byl v pořádku,… Číst vice »

cablik
cablik
před 10 měsíci

No jo vládu mají liberálně zelení nacisti kteří politické procesy podporují a aby občané aby udávali kterým se to nelíbí. Pan Ševčík nic špatného neudělal jen další politický proces.

Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci

Nedozrálo-li veřejné mínění u nás po kauze Karel Čapek v roce 1938, těžko lze očekávat, že dozraje po kauze Ševčík v roce 2023. Otázkou spíše je, zda a jak současní studenti a akademická obec navážou na odkaz jejich předchůdců, kteří 17.listopadu 1939 vyjádřili demonstracemi odpor české inteligence vůči nacistické okupaci a represivním nařízením německé státní moci uvnitř protektorátu… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Na základě výsledků prezidentských voleb, kdy triumfálně zvítězil kandidát ODS a spol. skončily postupně prakticky veškeré demonstrace proti vládě, Zelenskemu a USA. Lidé podlehli beznaději, myslí si, že Fiala s Rakušanem získali nějakým zvláštním způsobem ve veřejnosti drtivou podporu a že jakýkoliv odpor proti nim je marný. Tím pádem jsou osamoceni i všichni disidenti typu… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Historie zná řadu příkladů, kdy kandidáti zvítězili ve volbách mnohem triumfálněji než v současnosti kandidát ODA v prezidentských volbách, a kde je jejich “konec”? Málokdo si na ně dnes vůbec kdy vzpomene, i když ve své době také věřili, že mají doma i v zahraničí neochvějnou podporu.

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

ODA už snad neexistuje. 🙂 Ale vystřídaly jí daleko úděsnější spolky.

oldo
oldo
před 10 měsíci

Myslím,že je pan Valenčík velký optimista.Dozrávání veřejného mínění je podle mě mýtus.
Velký antikomunista z mého okolí se vyjádřil,že kdyby Ševčík držel hubu,nic se mu nestalo.Když jsem se ho zeptal,jestli měli tedy držet hubu i disidenti,nevěděl o čem mluvím.

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci

Ševčík byl v 90. letech velkým příznivcem ODS, ODA a Václava Klause. Tehdy byl na vrcholu popularity a pravicovou ikonou VŠE. Byl doslova hýčkán studenty i kolegy. Pak se dostal do sporu s Havlovou kamarádkou Čáslavskou ve sporu ohledně vraždy olympionika Odložila (svého švagra). Postupně se dostal na šikmou plochu, stal se nepřítelem EU, podporoval svého… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ševčík není zrovna to pravé ořechové ani vzor všech ctností ale alespoň kolem něj byl nějaký vzruch. I takových je třeba! Nehledejme v něm nějakého charaktera, ti už dávno došli. Tyto lidi využít, zmuchlat a zahodit. V této době běžný postup (ODS, ANO, Lidovci i ti komunisti). A stavět na děkanovi dozrání veřejného mínění? Moje mínění… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Já ho beru jako člověka, který z nějakých důvodů vypadnul z Matrixu, Podobně jako Vlastimil Tlustý.

Anonym
Anonym
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Miroslav Macek:

Docent Ševčík se nachomýtl k nepravé akci. Kdyby se promenádoval v latexu s pavími péry v zadku a mával na lidi přirozením, byl by chválen a ctěn…

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Anonym

Macek také prohlédl. Všimněte si toho, že plno těch starých odeesáků z 90. let obrátilo a stalo se “ruskými šváby”. Macek už v roce 1999 odmítl humanitární bombardování a nazval Havla “kulisákem”. Odmítal dodržovat Havlův kult osobnosti, který je jinak povinný až dodneška.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 10 měsíci

Dovolím si pokračovat, jediné, co z této kauzy nakonec zbylo, je doc. Ševčík, ale díky za něho, jinak se za tímto zpackaným pokusem o policejní provokaci dávno zavřela voda. Úkol byl splněn jen částečně, protože se nepodařilo vytvořit plnohodnotné drama dobývání českého Kapitolu demonstranty, nebyli totiž k tomu záznamy z kamer, a tak už jen… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

A vy doufáte, že Fridrichová někdy přizná, že lhala (resp. že lže skoro pořád)?

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

To jsem i připomenul pěknou dokreslující historku s Fridrichovou (tehdy se myslím jmenovala Nováková, než si vzala v Leningradu školeného propagandistu a dnes vysokéjho funkcionáře ČT Fridricha). V létě 2002 stála na Letné, dole rozvodněná Vltava už takla do stanic metra, po Krlíně mohly plout gondoly a ona vytrubovla v přímém přenosu, že se vlastně nic neděje. Novinářka… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Inu, nechtěla, aby lidé panikařili. 🙂 Igor Němec také uklidňoval lidi až do poslední chvíle.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 10 měsíci

Kauza zásahu u NM je příkladem, jak si Pěkikolka udělala z policie prodejnou děvku. Já u toho Muzea jsem byl sražen policií na zem, a alespoň jsem dosáhl, že se mi za to policie písemně omluvila. Nebyl jsem zakleknut, ani svázán a ani vláčen do Muzea jako ulovená trofejní zvěř. Podal jsem okamžitě protest na… Číst vice »