Jan Campbell: Krocení žízně, hladu a radosti

Poctivému hrozí jenom hlad, zloději zas jenom šibenice. Český literát má trampot více, jemu hrozí hlad i šibenice… A komu se Havlíček nelíbí, tak John Steinbeck: Ze všech tvorů jen člověk pije, ač nemá žízeň, jí, ač je bez hladu, mluví, ač nemá co říci. 

Na snímku číšnice Silvia, jedna z oblíbených roznašeček tupláků v jednom z mnoha pivních stanů na mnichovském Octoberfestu.

Jako by toho nebylo dost v posledních letech: prvně pandemie strachu z koronaviru s následnými soudními bitvami v Evropě i za oceánem, dlouhodobými škodami na zdraví, profesionální etice, morálce a státní kase, pak prezident Putin se svojí SVO půl minuty před dvanáctou, dovolující mu vytáhnout na světlo dne důkazy o konci důvěry v mezinárodní úmluvy, tradiční diplomacii a naději na mírové uspořádání světa, a do třetice, inflace, vysoké denní teploty, požáry a důkaz, že ani kapitalismus neporučí dešti, ani větru ani hlouposti miliardářů, kteří nevědí co dělat s penězi a tak se snaží podívat se s pomocí nových technologií na trosky symbolického Titaniku na dně oceánu.

Českým politickým a inflačním alchymistům nahrává pomatený dav setrvačně opakující chyby, připravující se na cestu k moři, ke spálení kůže a vypálení peněženky podle latinského rčení Carpe diem –  Užívej (si) dne. V sousedním Německu je tomu podobně. Za něco více než čtvrt roku se otevřou dveře Mnichovského Oktoberfestu, dav zapomene na vše napsané v úvodu a bude si užívat. Odpověď na otázku, za jakou cenu, a jak dlouho?, nabídl dnes (22. června) německý časopis, týdeník Spiegel.

Litr piva na mnichovském Oktoberfestu je stále dražší: velký Mass – dárková měrná jednotka pro kapaliny, která původně obsahovala 1 069 litrů, a které se postupem času zmenšila na jeden litr, letos bude stát mezi 12,60 a 14,90 eury. Mnohde se již dnes účtuje 14,50 eur, jak je vidět z přehledu předloženého ministerstvem práce a hospodářství. Podle toho musí hosté za litr festivalového piva zaplatit v průměru o 6,12 procenta více než loni. Loni se cenové rozpětí pohybovalo od 12,60 do 13,80 eur.

Pronajímatelé odůvodňují nárůst vysokými náklady na energie a inflací. Vaření piva je velmi energeticky náročné – loni ještě platily smlouvy se starými podmínkami. Kvůli vyšším kolektivním smlouvám ve stavebnictví bude dražší i stavba stanů Oktoberfestu. Ceny stavebních materiálů jsou také dražší než kdykoli předtím. Silný dopad mají také zvýšené personální a materiálové náklady, vysvětlil mluvčí hostitele Peter Inselkammer: Zaměstnanci od servisu a kuchyně až po bezpečnostní službu a řemeslníky by museli vydělávat více, aby se vyrovnali se zvýšenými životními náklady.

Zdražení na Oktoberfestu představuje ale pouze jeden článek dlouhého řetězu velkých a dlouhodobých změn, se kterými se budou muset nejenom návštěvníci areálu pivního festivalu vyrovnat. Existují totiž také požadavky na ekologické zboží a udržitelnost. Tomu má napomoci mimo jiné samostatný nový – bruselsko-mnichovský les Oktoberfestu. Proto se nebudu divit, až se u některých hostitelů a hostů objeví slzy na tváři a politicky (ne) korektní média začnou litovat hostitele. Proč? Nejprve kvůli pandemii dva roky do areálu festivalu hosté nesměli vůbec, pak se vedly debaty o tom, zda je vůbec možné slavit kvůli válce na Ukrajině a riziku nákazy Covidem. Když se loni konečně konal Oktoberfest, objevily se hádky o wokeness, tj. konzumaci masa a týrání zvířat, stejně jako sexistické malby na atrakcích. Škoda, že si organizátoři, političtí a zelení inovátoři nevzpomenou na staré holandské přísloví: Když se oslu vede příliš dobře, jde na led a zlomí si nohu.

Druhou stranu holandského přísloví popsal Havlíček Borovský, a jak se také traduje, Vladimír Iljič Lenin. Borovského epigram: Nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe, že pán uklouzne a sedlák si za něj nohu zláme. Havlíček chtěl těmi veršíky říci, že když se prosťáček a obyčejný čičmunda připlete mezi profesionály, dopadne špatně. Namažou si vás na chleba, jak se lidově říká. Nemáte šanci. Oni tam byli dřív a jsou tam dlouho. Znají všechny technologie a finty. Než to prokouknete, odvážejí vás se zlomenou nohou. Proniknout do uzavřeného klubu současných tzv. výkonných elit v podstatě nejde. Ti důležití už tam jsou. Jsou důležití, protože tam byli první. O nové členy je zájem jen tehdy, když se místo uvolní smrtí, zradou nebo útěkem starého člena.

Speciální variantou Vaška, který je s pány lákán na led, je takzvaný užitečný idiot. To je údajně Leninův pojem. Něco v životě jsem četl o Leninovi, ale nikde jsem nenalezl písemný důkaz, že to napsal. Životní zkušenost ale potvrzuje, že idioty jsou lidé kvůli tomu, že je revoluce smete a oni si tu možnost včas neuvědomili. K užitečným idiotům, tedy Vaškům, co chodí s pány na led, patřili různí novináři a intelektuálové, co jezdili před válkou do Sovětského svazu, dnes do Spojených států amerických a Velké Británie, aby chválili a naučili se chválit všechno, co tam viděli. Později a paradoxně mnozí bojovali proti raketám, které nebyly namířeny na ně, ale na ty co je chránily. Jak tomu bude po vítězství Ruska v SVO, nechť si každý odpoví sám.

V novodobé historii máme několik takových Vašků, třeba Havla, nebo Bendu, jak se ve své ranní rozhlasové úvaze z 29. června 2012 zmiňuje Jan Jandourka. Ten řekl: Kdyby zůstali doma a psali ostré eseje, bylo by jim dobře. Jak se zapletete mezi pány, hned na vás zůstane nějaká špína. Jenomže ono to jinak ani nejde. Havlíček Borovský píše ve svém epigramu o tom, co se nejspíš stane. Ale vlastně to asi nemyslel doslova, protože sám byl člověk, co se do toho zapletl a zaplatil za to. Neseděl v žádném sněmu, ale mluvil jim do toho a dopadlo to pro něj zle. Pravda, ve vyhnanství v Brixenu žil v domku s altánkem, ministerstvo vnitra mu platilo 500 zlatých, což byl plat úředníka, ale zničili mu život. Byl izolován. Přišel o smysl své existence. A jak mysl souvisí s tělem, mohlo to jeho konec urychlit. Ale na druhou stranu, kdyby se do toho všeho nepustil, nikdo by o něm nevěděl. Udělal své a odešel. Vlastně je to vzkaz pro mnoho různých Vašků: je dobré udělat své a pak odejít. Paní Čaputová to zřejmě ví…

Co má napsané společného s inflací a Oktoberfestem? Předpokládám, že k festivalovému pivu si dáte něco k zakousnutí. Párek, nebo obzvláště populární v Bavorsku pečenou kýtu (hlezno – konec prasečí kýty, těsně nad kotníkem a pod masitou šunkou), kuře, či dokonce bio-kuře. To posledně jmenované bude stát přinejmenším 41 euro, tj. polovina 20,50 euro. Kdo si takovou cenu může dovolit, mohl by jít například podporovat důchodce na Ukrajině, aby nemuseli krást.

Uvedená fakta indikují tlak ze všech stran na hostinské. Proto se ve čtvrtek na radnici sešli radniční politici, showmani, zástupci pivovarů, zemědělci a ekologické iniciativy k neveřejnému kulatému stolu na téma významných udržitelných akcí. “Rozšíření bionabídky na Oktoberfestu má signální efekt a podporuje expanzi ekologického zemědělství,” zdůraznil Thomas Lang z iniciativy Fair Wiesn. Asociace pořadatelů Oktoberfestu chce tyto požadavky předvídat. Inselkammer proto oznámil: “Všechny stany se mají stát klimaticky neutrálními během příštích pěti let. Pokud to bude možné, dokonce do roku 2026.” Nabízí se otázky. Například, jak to má fungovat?

Každý hostitel určí spotřebu CO₂ svého stanu. Pak nastoupí čas omezit a financovat projekty, které vážou oxid uhličitý. “Například zalesňováním v našem regionu kolem Mnichova. V příštích několika letech dokonce vytvoříme vlastní les Oktoberfestu,” říká spolu-mlučí, chytrá hlava Schottenhamel. Dalším cílem je mít v nabídce alespoň jedno veganské jídlo na stan a rozšířit vegetariánskou nabídku. Doposud byly vegetariánské a veganské pokrmy podávány ve 13 velkých stanech. Na prvním místě je Käfer-Wiesnschänke, následovaný Festhalle Schottenhamel a Kufflers Weinzelt. Čistě bio pokrmy a nápoje jsou zatím k dostání pouze v sedmi stanech. I zde sdružení Oktoberfest zatroubilo a vyhlásilo “kuřecí revoluci ve stanu Paulan“. Majitelka Arabella Schörghuber bude nabízet kuře výhradně v bio kvalitě. “Je to pokus, pokud to naši hosté nepřijmou, možná budeme muset příští rok přehodnotit,” řekla. Paulan se spoléhá výhradně na organické kuře, i když ostatní pokrmy budou zpočátku i nadále konvenčního původu. Polovina bio kuřete bude stát 20,50 eur. Očekává se, že konvenční v jiném ze 17 velkých a 21 malých stanů bude stát 14 až 15 eur.

Protože něco vím o kuřatech z projektu KFC v Malajsii, ve kterém jsem díky naivní víře v  smlouvu mezi KFC holdingem v USA a Malajským KFC ztratil nehledě na výborný výsledek v práci tři čtvrtě milionu USD jako bonus za práci a prokázané úspory, vím o malém problému s organickými kuřaty. Odhalila ho také majitelka Oktoberfestu Silja Steinberg: Vzhledem k tomu, že ekologická kuřata jsou větší než zvířata z neekologického zemědělství, nehodí se tak dobře na normální grilovací rošty. Na vnější straně jsou příliš prskavé, takže musí být předem roztříděny podle velikosti.

Českým kutilům a vynálezcům doporučuji proto využít léto, pobyt ve stínu, chladnou hlavu a najít řešení pro paní Silju Steibergeovou. Přitom nesnažit se patentovat vynález, již vůbec ne v USA, a odjet s řešením do Mnichova s modelem a modelovým právníkem. A nezapomenout na Havlíčkův epigram, který jsem si dovolil modifikovat: Poctivému hrozí jenom hlad, zloději zas jenom šibenice. Český literát (a inovátor) má trampot více, jemu hrozí hlad i šibenice. A komu se Havlíček nelíbí, tak Johna Steinbecka: Ze všech tvorů jen člověk pije, ač nemá žízeň, jí, ač je bez hladu, mluví, ač nemá co říci. Souhlasu netřeba.

*

Autor: Jan Campbell, zdroj: Vaše věc

***

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

 

5 3 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 10 měsíci

A nebudou tam v tom Käfer-Wiesnschänke servírovat brouky? Možná že by pan autor jim mohl poradit dodavatele z Malaysie namísto KFC…