NÁVRAT NADĚJE?

Včerejší průlomový rozsudek Obvodního soudu Prahy 6 mě velmi potěšil. Prokázal, že v české justici jsou ještě Lidé, kteří soudí podle práva a ne podle momentálního politického trendu.

Lenka Procházková
Lenka Procházková

Včerejší průlomový rozsudek Obvodního soudu Prahy 6 mě velmi potěšil. Prokázal, že v české justici jsou ještě Lidé, kteří soudí podle práva a ne podle momentálního politického trendu. Skutečnost, že soudkyně Klára Jantošová zprostila učitelku Martinu Bednářovou obžaloby, neboť trestný čin podle § 405 (popírání genocidia, válečných zločinů a zločinů proti míru) se nestal, byla však pro přítomné mainstreamové novináře nečekávaným zklamáním a podle toho jejich články pak vyzněly. Nejvíc však zprošťujícím rozsudkem „trpěl“ státní zástupce Richard Petránek a když jsme z maličké soudní síně vycházeli na chodbu, sděloval už do kamer své rozhořčení a sliboval nápravu u odvolacího soudu.

Podobně jako v (také politickém) procesu Josefa Skály, Vladimíra Kapala a Juraje Václavíka, kde opakovaně zaznělo, že obžalovaní (za výroky v odborné rozhlasové debatě na téma Katyňského masakru) neprošli během vyšetřování a soudního jednání sebereflexí, ani paní učitelka Bednářová včera před soudem nelitovala svých výroků, učiněných v osmé třídě během výuky, která se týkala mediální gramotnosti a trvala na své nevině. Pobouřilo ji, že obžaloba použila jako důkazní materiál nelegálně pořízenou nahrávku jednoho z žáků, se kterou pak jinýřad rodičů manipuloval a zvukově i střihem ji upravoval. Státní zástupce sice připustil, že tajným nahráváním výkladu a následné diskuze byl porušen školní řád, ale vzápětí vyjádřil uspokojení, že nahrávka v dubnu 2022 vznikla, neboť vytvořila důkaz, který by jinak neexistoval a nemohlo by dojít k vyšetřování. Stěžoval si i na to, že kauzu M. Bednářové sledují a medializují dezinformační (čti nezávislé) servery a společenství PRAK (proti represím a kriminalizaci zastánců svobody slova). Zmínil i fakt, že díky PRAKu vznikl transparentní účet, na který občané přispívají, aby paní učitelka Bednářová (od dubna roku 2022 vyhozená z práce) měla finance na právníky. Martina Bednářová reagovala tím, že členům společenství PRAK přímo do záznamu poděkovala a neodpustila si poznámku, že bez solidarity občanů by „chcípla hlady.“ Na výtku státního zástupce, že politická témata jsou pro školáky nevhodná, kontrovala připomínkou Petra Pavla a jeho návštěvy škol a návrhy poslanců snížit věkovou hranici pro volební právo na 16 let. Během celého soudního jednání působila energicky a odhodlaně, jako žena, která se nedá zastrašit, natož zlomit.

Obhájci (ústavní právník Jaroslav Kuba a Josef Kulhavý) ve svých projevech před soudem potvrdili, že nespatřují v jednání paní obžalované nic škodlivého a JUDr. Kulhavý se zmínil o Nejvyšším státním zástupci Igoru Střížovi, který „vypustil džina z lahve“, když připustil možnost trestně stíhat verbální názory na ruskou vojenskou akci na Ukrajině, které se odlišují od mainstreamové a vládní verze. V této souvislosti lze slova soudkyně, jimiž zdůvodňovala zprošťující rozsudek „za názor obžalovaná souzena být nemůže a nebude,“ pokládat za první vlaštovku. Než dojde k odvolacímu soudu, uplyne řada týdnů, nebo spíš měsíců. Nelze předvídat, zda se senát Městského soudu v Praze ztotožní s obžalobou, nebo zda bude (stejně jako prvoinstanční soud) pokládat výroky učiněné učitelkou v rámci výchovy žáků k mediální gramotnosti (a tudíž schopnosti vyhledávat informace z různých zdrojů) za chráněné právem na svobodou slova, která je zakotvena v ústavě.

*

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

5 3 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

Paní učitelka ,,prý” před žáky ospravedlňovala ruské válečné zločiny! To může napsat (paní Procházková promine) jen sprosté novinářské prase…

jbskalensky
jbskalensky
před 10 měsíci

Nevím, kolik let je paní soudkyni, ale docela důvodně předpokládám, že ještě pamatuje, co by se mohlo stát, když se soudní moc podvolí politickému tlaku novodobých vykladačů jediné pravdy. Je to naděje, kterou může (a nemusí) potvrdit odvolací soud. V té souvislosti mě napadají dva citáty: “Nesouhlasím s Vaším názorem, ale budu se… Číst vice »

vachav
vachav
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Hezky se to čte,vážený pane,jen to trochu zavání naivitou. Zřejmě jste zapoměl na stovky “rozhodnutí” tzv.”nezávislých” soudců za posledních více jak 30 let a o soudcovské mafii ani nemluvě.Nechci být špatným prorokem,ale jsem zvědav na reakci senátu MS.(Už to slovo senát je podezřelé-nevím proč se mi okamžitě vybavil ten kreaturní skrček?!)

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 10 měsíci

V tomto z většiny zbabělém národě je téměř zázrak, když se najde jeden odvážný člověk jako tady paní Bednářová. Já mám ještě v plánu na příští týden zajet před tu školu, co paní Bednářovou vyhodila s megafonem a udělám jim tam show. Budu řvát, vy zbabělci, co jste drželi hubu, když paní Bednářovou vyhazovali,… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Lenka Procházková

Lež, zbabělost, netečnost,zrada… vás těžko udrží od nepoužívání sprostých slov. Jsem již starý. Za celý svůj život jsem nepoužíval tolik sprostých slov, co nyní! Jak se vyjádřit slušně k tomu co se u nás děje? Jít proti zrádcům, lhářům a arogantním politikům se slušností? Vždyť ti kolegové paní učitelky pro ni neztratili ani… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci

” Během celého soudního jednání působila energicky a odhodlaně, jako žena, která se nedá zastrašit, natož zlomit.”

Po více než 30 letech praxe ve školství není čemu se divit. Takových už zřejmě “zažila”…