Jan Schneider: Military intelligence je protimluv

Totalotární blábolení prezidenta Pavla, jeho obdiv ke koncentrákům a jeho šíření nenávisti ke skupině lidí by v normálním státu vedlo k vlně protestů a jeho rezignaci.

Jan Schneider
Jan Schneider

Britský emeritní vojenský zpravodajec John Hughes-Wilson začíná svou knihu „Velké omyly vojenských zpravodajských služeb“ citací bonmotu amerického komika Groucho Marxe:

„Military intelligence is a contradiction in terms. (Vojenské zpravodajství v sobě obsahuje vnitřní rozpor – což ovšem česky nevyzní tak dobře, jako v angličtině, kde stojí proti sobě „military“ a „intelligence“), píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

V praxi ale platnost tohoto bonmotu potvrdil v přímém přenosu český emeritní vojenský zpravodajec Petr Pavel, v současné době prezident České republiky, když k hrůze mnohých opět promluvil. V rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa řekl doslova:

„Domnívám se, že – stejně jako v případě řady světových konfliktů v minulosti – by v případě trvající války měla být bezpečnostní opatření týkající se ruských občanů přísnější, než je tomu za normálních okolností. Takže všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být sledováni mnohem více než v minulosti, protože jsou občany země, která vede agresivní válku. Těch lidí mi asi může být líto, ale zároveň, když se podíváme zpět, když začala druhá světová válka, bylo veškeré japonské obyvatelstvo žijící ve Spojených státech také pod přísným monitorovacím režimem. To je prostě daň za válku.“ Moderátorka: Když říkáte “monitorování”, co přesně tím myslíte? Petr Pavel: „Myslím tím dohled bezpečnostních služeb.“

Jak dodává komentář na “aktualne.cz”, Petra Pavla si za tento úlet „propaganda“ pěkně vychutná, protože USA za druhé světové války preventivně deportovaly více než 100 tisíc amerických Japonců do internačních táborů a vláda ve Washingtonu se za tento čin později oficiálně omluvila a dotčeným nabídla finanční odškodnění.

Jenže to ani nemusí být propaganda – proti této hrůze by se měla zvednout vlna protestů všech, kteří mají zdravý rozum, historickou paměť a aspoň špetku morálky. Přinejmenším už proto, že co věta, to nehoráznost a nesmysl.

Prezident jednak vyzývá k rusofobii, když předpokládá, že i za „normálních okolností“ by měli být ruští občané sledováni jen proto, že jsou ruskými občany. Kolektivní vina jak vyšitá! Kde jsou bojovníci proti nenávisti?!

Ovšem ze zpravodajského i bezpečnostního hlediska to je strašný průjem. On totiž tento vysloužilý vojenský zpravodajec asi ani netuší, kolik ruských občanů žije v západních zemích, jinak by neplácal takové pitomosti. Na to, co doporučuje, by zřejmě nestačily všechny tajné a bezpečnostní a soukromé a detektivní služby celého západního světa, aby zajistily, že se „připíchne“ alespoň jeden „neviditelný“ sledovač za každého ruského občana.

A i kdyby to nějak zvládly, nedělaly by už nic jiného. Vůbec nic. A ruské zpravodajské služby by měly pré. (Pokud ovšem právě toto není skutečnou intencí výroku Petra Pavla – ? To by bylo ale na úplně jiné zamyšlení.)

Další perla. Když začala druhá světová válka, a to bylo v roce 1939, žádní Japonci ve Spojených státech nebyli pod „přísným monitorovacím režimem“ – a nebyli pod ním ani po japonském napadení Pearl Harboru (1941), protože tento eufemismus se na popis docela brutální internace prostě nehodí. A že takovou byla, o tom svědčí americká omluva a odškodnění.

O kontraproduktivitě takovýchto plošných opatření se asi učí až ve vyšších zpravodajských kurzech, které Petr Pavel už nestačil absolvovat, protože se jednoho krásného večera koukl z okna na Národní třídu a ideologicky prozřel.

Horší na tom je jiná věc. Takovou brutální pitomost se Petr Pavel mohl naučit v oněch nižších zpravodajských kurzech, které ještě jako ideologicky pomýlený zaťatý aparátčík absolvoval za minulého režimu. Učilo se tam nepochybně i o tuzemské akci s krycím názvem Norbert, jejímž cílem bylo „zajištění“ (opět ten eufemismus! ve skutečnosti šlo o internaci nebo nucenou pracovní povinnost) osob, které z pohledu tehdejší vládnoucí garnitury v případě zhoršené bezpečnostní situace představovaly ohrožení „vnitřního pořádku a bezpečnosti státu“. Americká internace japonských občanů je operací téhož typu.

Proto lze vyslovit důvodnou obavu, že tento nápad – ať už ho prezidentovi vnukl nějaký zloduch, nebo se na něj rozpomněl sám prezident ze své zpravodajské minulosti – buduje atmosféru, u nás podobnou druhé republice, skupinově nenávistnou, a to zatím cvičně, nejprve proti nějaké vzdálenější entitě.
 
Lze se dále obávat, že projde-li tato nehoráznost bez větších protestů, může se vbrzku začít veřejně uvažovat o novodobých opatřeních v tomto stylu, nyní již proti našim občanům (dezolátům, trollům, disidentům, oportunistům atd.), přesně ve stylu „Akce Norbert“. A to už končí veškerá sranda.

 
Jsem proto přesvědčen, že prezident republiky Petr Pavel by měl neprodleně rezignovat.

***

Jan Schneider, prvnizpravy.cz

4.9 8 hlasy
Hodnocení článku
20 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci

Грустное наступление ВСУ. РесЧЕХлился чех. Байден с розовыми пони. 17 июня 2023
https://rutube.ru/video/74f6baa931ddd3835fe7032c444ff5e1/

Musím se, jako Čech, stydět… 

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci

Jsem proto přesvědčen, že prezident republiky PP by měl neprodleně rezignovat. A já se ptám pana autora tohoto článku “a co s tím pane uděláte”? Protože být přesvědčen můžete být o čemkoliv, ale pokud k tomu nepodniknete potřebné kroky, jsou to jen jalové žvásty, kterých je v poslední době v alternativě požehnaně.

Anonym
Anonym
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Domnívám se, že jediné kroky, které může autor v tomto smyslu učinit je: zveřejnit svůj názor. Což právě učinil a není to v dnešní době krok tak úplně bez rizika. Nazýváte-li je “jalovými žvásty”, jste pravděpodobně odhodlána k jiným rasantním činům. Vždyť od druhých člověk nemůže kategoricky požadovat něco, co by se sám bál… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Lubez

Doporučuji všem to přečíst. Jsou to citace Klause Schwaba. A ten dědek nikdy nemluví do větru. A občané se tomu pořád usmívají, protože je to pro ně informace asi taková, jako že jim na zahrádce přistane raketa s Marťanama. Nezajímají se a případným informacím se smějou. Nebo řeknou. My chováme králíky a slepice. Tak do… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Anonym

Máte pravdu – neporadí si. Čuníka jim zabaví jakožto nezdaněný výnos, slepice vymlátí pod záminkou nějaké zvlášť závažné ptačí chřipky a na králíky uhodí tak silná mixomatóza, že na ní budou chcípat i psi a kočky. Nebo ušáci dostanou vzteklinu, čemuž jsou někteří měšťáci ochotni uvěřit. Vždycky se něco najde – a když to… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

Nejvíc mě mrzí, že obyčejní Rusové nás Čechoslováky měli opravdu rádi. Při vaší návštěvě by vám snesli, co by na očích viděli. Stoly s prohýbaly jídlem, vodka tekla proudem. To je už pryč a těžko se to bude kvůli takovým č.rakům jako je Pavel, Fiala, Černochová (jiné pohlaví)…napravovat. Generále díky…

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Obyčejní Rusové o nás obyčejných Čechoslovácích smýšlejí stále stejně, protože jsou stále obyčejní, právě tak jako my. Kvůli několika s prominutím debilům svůj názor měnit nebudou.

cablik
cablik
před 10 měsíci

ŠÍLENÝCH VÝROKŮ ČESKÉHO KARIÉRNÍHO KOMOUŠE SI VŠÍMAJÍ I V ZAHRANIČÍ
https://pravyprostor.net/?p=161845

CHTĚJÍ NÁS ZLOMIT STRACHEM A SAMI MAJÍ VĚTŠÍ. CO S TÍM?
https://pravyprostor.net/?p=161796

Potřebuje světové společenství formát G7 – americký nástroj vydírání a nátlaku?
https://zvedavec.news/komentare/2023/06/9676-potrebuje-svetove-spolecenstvi-format-g7-americky-nastroj-vydirani-a-natlaku.htm

Amerika ve válce – důsledky na sebe nedají dlouho čekat
https://zvedavec.news/komentare/2023/06/9675-amerika-ve-valce-dusledky-na-sebe-nedaji-dlouho-cekat.htm

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Vyrvat Afriku z náruče Číny (i Ruska), se snaží evropská váha nejtěžší: Jan Lipavský
https://zvedavec.news/komentare/2023/06/9674-vyrvat-afriku-z-naruce-ciny-i-ruska-se-snazi-evropska-vaha-nejtezsi-jan-lipavsky.htm

Vendol
Vendol
před 10 měsíci

Prosím, berte to tak, že ten bolševický lampasák a rudý nok, takzvaný prezident Pavel, o ničem nerozhoduje. U nás je role prezidenta politickým systémem silně ohraničena a v Evropě, potažmo ve světě, ten rudý nok naprosto nic neznamená. Nijak se tím naolejovaným a napomádovaným rudým nokem neznepokojujte.

Anonym
Anonym
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Vendol

Obávám se, že se mýlíte. Kdyby to tak bylo, nedali by si mocní tohoto světa takovou práci s jeho prosazením do funkce. On totiž říká jen to, co mu je předepsáno. A má být přesvědčivý. Má mluvit tak, aby se obyvatelstvo s tím, co říká, nějak popasovalo. Aby si zvykli na věci, které… Číst vice »

Georg
Georg
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Vendol

S prominutím nic nevnucuji, vidím to trochu jinak. Vy asi máte nějaké “rudé vidění” všeho, co se jen dotýká naší minulosti a historie od roku 1948 do roku 1989. Říkám všeho i toho pozitivního co zde bylo. Bohužel byla zde i léta padesátá, které si pochopitelně dějiny budování socialismu za rámeček v žádném případě nedají… Číst vice »

Georg
Georg
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Georg

Já si osobně myslím, že tento člověk “nezradil” své přesvědčení, pokud tedy nějaké někdy měl. On jen přestoupil, nyní na správnou stranu (i když v jedné správné straně již byl). On byl a je pouze kariérista a takových je vždy dost. Říkáte, že ho nikdo nepotřebuje, já říkám, že potřebuje. Je velmi zajímavé, jak… Číst vice »

cablik
cablik
před 10 měsíci

Válka na Ukrajině #165 – Kamikaze dron
Ukrajina: Ruské bezpilotní kamikaze letouny Lancet likvidující ve velkém ukrajinskou vojenskou techniku.

https://navratdoreality.cz/valka-na-ukrajine-165-kamikaze-dron-18553.html

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Hernajs, kde se flákala ta proslulá ukrajinská PVO / PRO, která sestřeluje pravidelně až 110% ruských dronů a raket?
Aha, já jsem zapomněl – ona hořela, vybuchovala a rozptylovala se po okolí… 🙁 😉

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

To víte pravda se nedá umlčet nebo ukřičet ale ten dron je daleko lepší než zastaralý Javelin.

Georg
Georg
před 10 měsíci

Již jsem o té “promluvě” generála v.v. psal. A tak ještě jednou, velmi se na tyto “náměty” českého emeritního vojenského zpravodajece, jak vtipně poznamenal p.Schneider, hodí názvu filmu “Ještě větší blbec, než jsme doufali”.

cablik
cablik
před 10 měsíci

Jo to by měl rezignovat ale to u havloidů nehrozí tyhle totalitní manýry jsou jim vlastní. Nejdřív monitorovat pak označit rudou hvězdou a poté odlifrovat do koncentráku.

mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci

Že je Petřík pitomeček od narození už jsem psal zdola. Ale možná překvapí mě, i pana Schneidera a někde (nejlépe v kosovské základně Camp Bondsteel) zase prohlásí, že by se občané od agresorů, aby to nestálo majlant, mohli monitorovat po světě navzájem. A tak by Rus s Američanem tvořili nerozlučné dvojičky, někde by propukla láska a na… Číst vice »