Prezident Petr Pavel prohlásil, že všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být monitorováni tajnými službami.

převzato

MONITORING SÍTÍ Prezident Petr Pavel prohlásil, že všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být monitorováni tajnými službami. Podle Pavla jde o „daň za agresivní válku“, kterou vede ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině. Pavel zároveň potvrdil, že na červencovém summitu NATO by se měly vyjednat bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, která by po konci války podle Pavla měla vstoupit jak do NATO, tak do Evropské unie. Pavlovy výroky o monitorování Rusů mezitím vyvolaly pozdvižení doslova po celém světě.

Podle prezidenta ČR Petra Pavla by bezpečnostní služby měly sledovat Rusy žijící na Západě. Pavel v rozhovoru pro ukrajinskou pobočku rádia Svobodná Evropa uvedl, že i když má pochopení pro Rusy mimo svou zemi, kteří čelí kvůli ruské invazi na Ukrajinu těžkostem, „když probíhá válka, bezpečnostní opatření týkající se ruských občanů by měla být přísnější než v normálních časech“.

„Všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být monitorováni mnohem více než v minulosti, protože jsou občany národa, který vede agresivní válku… To je prostě daň za válku,“ prohlásil prezident Pavel a připomněl, že za druhé světové války dokonce zřídil americký prezident Franklin D. Roosevelt internační tábory, v nichž bylo vězněno na 120 tisíc lidí japonského původu, ačkoliv šlo většinou o americké občany.

Pavel také vyjádřil očekávání, že na summitu NATO 11. a 12. července v litevském Vilniusu zaznějí konkrétní návrhy, jak nadále pomáhat Ukrajině a dát jí bezpečnostní záruky. „Co očekávám, jsou opravdu silná slova, pokud jde o dlouhodobou podporu Ukrajiny. Jsem si jistý, že se řada zemí dohodne na dlouhodobém plánu podpory Ukrajině, který nebude založen na jednorázových příspěvcích, ale na pečlivě naplánovaném dlouhodobém postupu,“ řekl Pavel směrem k summitu, kam by měl dorazit i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina by podle Pavla navíc měla dostat příslib, aby se v blízké době mohla stát členem Severoatlantické aliance i EU. „Přístupový proces sice nemůže začít, když je země stále ve válce, ale uvítal bych jasnou formulaci o budoucím členství, jakmile válka skončí. Pevně věřím, že všichni vedoucí představitelé pochopí, že mít Ukrajinu na palubě – jak v NATO, tak v EU – je pravděpodobně jedinou zárukou, jak zajistit stabilitu v tomto regionu, jak posílit NATO i EU a jak udržet Rusko a jeho agresivní politiku na uzdě,“ prohlásil prezident Pavel.

NATO by podle Pavla mohlo v otázce ukrajinského členství postupovat dvěma způsoby. Jedním z nich jsou stejné záruky, jaké byly poskytnuty Finsku v období mezi prvním krokem ke vstupu a jeho ratifikací v dubnu. „Druhý způsob by se podobal bezpečnostním zárukám, které NATO nabízí Izraeli,“ vysvětloval Pavel a dodal, že konečný výsledek bude pravděpodobně záviset na tom, jak se budou jednotlivé země ochotny zavázat. „Pokud jen dáme na papír to, co už děláme pro Ukrajinu, a uděláme z toho jakousi záruku, včetně dlouhodobého plánu, zní mi to jako záruka,“ řekl Petr Pavel.

Vstup Ukrajiny do NATO by podle Pavla byl velkým posílením Aliance. „Kdyby byla členem Aliance dnes, byla by ukrajinská armáda bezpochyby nejzkušenější armádou v NATO,“ prohlásil prezident ČR s tím, že z technického a procedurálního hlediska je v zásadě ukrajinská armáda připravena na členství v NATO již nyní.

Nevýhodou ukrajinské armády je podle něj fakt, že má nyní ve výzbroji tak různorodé vybavení, takže až skončí válka, bude muset dojít ke stabilizaci a k unifikaci vybavení. To je však prý jen menší technická záležitost.

více informací včetně videa ZDE

4 4 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
eFPe
eFPe
před 10 měsíci

Toto jsou slova legálně zvolené hlavy státu. Tedy de iure.Tady víme, co všechno tomu předcházelo a jaká masírka byla použita.

Hokarc
Hokarc
před 10 měsíci

Fialova vláda smrti a protičeský prezident, to je přímo genocidní kombinace ! A to nemluvím o dalších institucích, které ovládají.

mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci

Nechal bych raději přemonitorovat IQ našeho Petříka. Asi bude něco pravdy na tom, že 15 bodíků pro něho zamlada vybojoval tatínek, aby ten jeho trouba přelezl aspoň stovku.

Primak
Primak
před 10 měsíci

Náš pan spravedlivý prezident asi není moc “ve vobraze” (medvědí služba). Jeho dobrodinci asi nebudou z toho mít moc radost (kterou on jim chtěl prokázat: USA náš vzor). To co udělali Američani svým spoluobčanům japonského původu (někteří US občany už kolik generací) po US vstupu do 2.sv. války – začátek 1942 –… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci

Toto je s prominutím na přesdržku.

Georg
Georg
před 10 měsíci

Snad je to tak, jak nás monitoring informuje, ověřovat to však nebudu. Geo-politické úvahy a vize generála v.v. již vůbec nepřekvapují. Snad si generál nemyslí, že by to Rusko nechalo a skončilo by to nějakým 326 důrazným upozorněním, že Ukrajina nemá být v NATO. Zároveň doufám, že se ještě v NATO najedou politici a vojáci,… Číst vice »

Georg
Georg
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Georg

Ještě k tomu, co by někdo mohl, případně říci a to v ještě v nějakém splínu, třeba, že zjistil, že ho podvádí žena a tak by z něho třeba vypadlo, že generál v.v. je buď hlupák, nebo dle názvu filmu “Ještě větší blbec, než jsme doufali”.

mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Georg

b – je správně.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Když toho generálního presidenta poslouchám, kladu si otázku: má opravdu těch proklamovaných 107? Není on spíš PePa 97.?

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

97? To mu ještě fandíte. Stačí se podívat na ten jeho oduševnělý výraz a mám dost. A to ho některé asi stejně chytré dámy volily proto, že je to prý velký fešák!!!!!

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Ale to víte, že mě to taky napadlo. 87 – to už by byl souměřitelný s tím opáleným popelářem z Mostu, kterého dnes mainstreamové sdělovací prostředky vydávají za herce, umělce…
A to srovnání se mi přeci jen zdá trochu přitažené za vlasy. Takové produkty VGJŽ Opava přece jenom nesypalo.

Naposledy upraveno před 10 měsíci uživatelem Haskuv Duch
vachav
vachav
před 10 měsíci

Je to samozřejmě hňup.Jenže chování této americko-ukrajinské kreatury je v tomto státě v relaci,neboť u národa,který si před časem dokonce zvolil do této funkce ušišlaného kulisáka veškrnu( dvakrát),je to v podstatě bohužel normální.

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

No jo venca flaška byl zvolen dvakrát po převratu ale dnes to je opravdu hrozné co se děje a zvolí takového totalitního nýmanda.