Puč? Šlo o operaci naplánovanou ruskými tajnými službami

Myslím, že v Rusku už je vyřešeno. Ostatně dalo se to čekat. Co bylo skutečným „hybatelem“ pokusu o vojenský puč, jak o vystoupení Prigožinových wagnerovců a „pochodu na Moskvu“ referovala západní média včetně českých, o tom se zatím můžeme jen dohadovat.

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Mohlo to být přebujelé Prigožinovo ego, ale i provokace západních tajných služeb, mající za cíl podporu skomírající ukrajinské „protiofenzivy“ a také posílení slábnoucí ochoty Západu podporovat „svého šerifa“ v zelené mikině, píše na facebooku Jaroslav Štefec.

Stále pravděpodobnější se mi ale zdá, že šlo o operaci, pečlivě naplánovanou pod taktovkou ruských tajných služeb, Putina, Lukašenka a Prigožina. Proč si to myslím? Protože po sečtení zisků a ztrát (včetně dvanácti mrtvých pilotů a osádek letadel, sestřelených ze zatím neznámých důvodů wagnerovci) je Ruská federace v zisku jak technicky, tak ideologicky a propagandisticky. Co je na straně ruských zisků?

Díky Prigožinovi dostal Vladimír Putin to, co potřeboval – tvrdou páku na armádní velení. Ukázal svým generálům, že je sice dokáže podpořit i ve složité situaci, ale na druhou stranu jim nyní může ukázat také tvrdost a nekompromisnost, protože Prigožinovy argumenty o nízké úrovni dynamiky a schopností části velení ruské armády se zakládají na realitě.

Prokázala se vysoká míra loajality a podpory „jejich“ prezidentovi ze strany naprosté většiny běžných obyvatel Ruska, ruské politické sféry, a co je důležité, i ruských oligarchů. Možná s výjimkou několika málo těch, kteří v očekávání tak zvaného puče odletěli v uplynulých dvou dnech soukromými letadly s rodinami do zahraničí.

Ruská rozvědka během velmi krátké doby získala cenné informace o tom, co může Rusko čekat ze strany západních zemí, NATO, Polska, nebo Ukrajiny v případě interních problémů. Podařilo se jí také efektivně zmapovat (a zdiskreditovat) jak řadu dosud jen náznakově proukrajinských kanálů na sociálních sítích, tak mnoho v zahraničí žijících Rusů, přiživujících se na protiruské rétorice západního tisku. Ti v podstatě okamžitě začali prorokovat brzký konec jak Vladimíra Putina, tak současného Ruska.

Na zahraniční scéně si prezident Lukašenko upevnil pověst mírotvůrce a věrného spojence Ruska. Politické reprezentace Číny, Brazílie, Arménie, Turecka a dalších zemí otevřeně vyjádřily podporu režimu Vladimíra Putina i v případě pokusu o vojenský převrat a občanské války v Rusku.

Ruské velení dokázalo během dvou dnů přesunout do Záporoží bez větší pozornosti západních médií a nejspíše i rozvědek tisíce nových vojáků a stovky kusů techniky pod záminkou “potlačení vzpoury”.

Našlo by se toho samozřejmě podstatně více. Včetně krachu mnoha „rychlených“ prognóz o nadcházejícím konci ruského režimu, vojenském puči a blížícím se pádu Vladimíra Putina v (nejen) českých médiích a blozích, ukazujících neschopnost jejich (mnohdy „renomovaných“) autorů skutečně analyzovat situaci a předvídat další vývoj.
 
Prigožin obrátil: Souhrn posledních zpráv

Samotný Prigožin z toho taká nevyšel špatně. Podobné extempore si mohl ostatně klidně dovolit. On a jeho wagnerovci jsou příliš silná zahraničně-politická karta na to, aby ho Putin nechal padnout. Hrdina od Bachmutu, který pomohl dostat západní vojenské jednotky (včetně českých) z mnoha zemí Sahelu, působí v Jižní Americe, v Sýrii, chystá se do Mexika, je významným členem protipirátské ligy, podílí se na omezování muslimského extrémismu …. Domnívám se, že nakonec dostal přesně to, co chtěl a nyní spokojeně odjede do Běloruska a odtamtud nejspíše do Afriky, kde ho má půlka států Sahelu za vtělení boha.

Prigožin se tímto krokem mimo jiné „elegantně“ zbavil přebytečných vojáků a převedl je pod velení ruské armády. Až 20.000 perfektně vycvičených bojovníků s válečnými zkušenostmi, které může ruské velení obratem nasadit na kterémkoliv úseku fronty, se mu v současné situaci určitě hodí.

Těch pár mrtvých pilotů a vojáků, kterých je mi stejně jako všech mrtvých této zbytečné války upřímně líto, za to určitě stálo. Jejich rodiny rozhodně škodné nebudou.

*

Zdroj: První zprávy

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Anonym
Anonym
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Madam, nabízíte tu pohled Aeronetu už poněkolikáté. Jejich zprávy bývají často zajímavé, když je neberete příliš vážně. A máte-li potřebu se o ně podělit, jedenkrát to úplně stačí.

vaclav
vaclav
před 9 měsíci

S obsahem článku souhlasím

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Ano, také mi přijde, že pan Štefec se tentokrát trefil.

cablik
cablik
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Já také furt jsem nevěřil že by byl Prigožin takový šílenec a Bělorusko potřebuje posílit kdyby Poláci zaútočili.

kolokol
kolokol
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Prigožin není žádným konceptuálním politikem. V této partii hrál sice aktivní roli, ale jemu vnucenou, tedy bez pochopení situace. A vnucenou mu společným úsilím západních rozvědek a generálního štábu ruské armády v čele s Gerasimovem. S cílem destabilizace vojskového velení, rozpoutání občanské války, podpory protiofenzívy UA, svržení Putina (instalace Medveděva) a kapitulace Ruska před Západem. Nezdařilo se.… Číst vice »

danny
danny
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Většina Vagnerovců je po světě. Nejvíce ve Střední Africe. a tam, podle Lavrova i zůstanou. Zbytek v Bělorusku. Už jim staví tábory a podle amerického webu prý otevřou i náborová střediska. Tábory potvrdila i ruská média, ale ta střediska mám pouze z tohoto webu. Jinde o nich nepíšou, takže bez záruky. V Bělorusku jsou i ruské JZ.

cablik
cablik
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Děkuji vám chlapy za odpověď hlavně že se cíl operace nezdařila prý Pentagonu chybí 6 milionů dolarů kdepak asi jsou.

danny
danny
před 10 měsíci

Na jednom americkém webu (rusky mluveném) ukazuje bloger, že většina Vagnerovců je nyní v Bělorusku. A to u hranic s Ukrajinou, přímo nad Kyjevem. Ukázal i trasu, kudy se tam přesunuli. I některá ukrajinská média vyjádřila v tom smyslu obavy. Co se ruských armádních špiček týče, všiml jsem si, že V. Putin v rozhovoru s válečnými korespondenty otevřeně mluvil… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Jinými slovy, zdá se, že ten zatracovaný Pjakin měl pravdu. Asi vidí krapet dál než my.

tomaskova
tomaskova
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Přesně jak píšete. Nejsme natolik erudovaní, abychom mohli vynášet soudy a kohokoliv kritizovat.