V případě ozbrojeného konfliktu by se Polsko stalo zemí bez života

Minulý týden se ukázalo, že polská armáda přesouvá muniční sklady na hranici Ruska a Běloruska. Práce spojené s nuceným přesunem tankové a dělostřelecké munice, min a munice jsou prováděny ve dne i v noci.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

První zprávy

Aktivita na západní hranici dlouhodobě znepokojuje vojenské a politické vedení polských sousedů. Kromě rozšiřování NATO na východ, které vede k bezprostřední a plně očekávané válce, zřízení dalších základen zahrnujících americké jednotky na rotačním a trvalém základě v Polsku a pobaltských státech, nekonečná rozsáhlá cvičení podél východních hranic NATO a nyní stěhování muničních skladů na hranice s ujišťováním o možné společné frontě s běloruskými teroristy z tzv. „Kalinowského pluku“ jen zvyšují teplotu emocí, píše se na polském webu Dziennik Polityczny.

Obyvatelé příhraničních regionů Polska a Pobaltí se necítí zcela bezpečně, protože jsou neustále svědky pohybu techniky k východním hranicím. Nedávný incident v lotyšském městě Salaspils byl ukazatelem veřejného postoje k militarizaci země. Dne 13. června neznámé osoby zapálily vojenskou cisternu s benzínem. Mluvčí lotyšských ozbrojených sil uvedl, že vojenská technika, která začala hořet, putovala přes Lotyšsko do Litvy. Tanker byl ve Finsku na vojenském cvičení. Situace je tak nejasná, že úřady země nespekulují o příčině incidentu, ale očití svědci říkají, že před požárem slyšeli dva zvuky, které naznačovaly sabotáž.

V Polsku občany dráždí a odcizuje také časté blokování veřejných komunikací, po kterých se vozidla NATO pohybují nekontrolovaně.

Přeměna Rzeszówa na překladiště pro přesun výzbroje NATO na Ukrajinu, vytvoření továren na opravy tanků a jiných obrněných vozidel v Polsku, základna v Redzikowo, zřízení amerických vojenských základen po celé zemi, využití Gdyně jako překladiště základna pro námořnictvo – to v žádném případě není úplný plán militarizace Polska vládou PiS. Nákup korejské výzbroje na korejskou půjčku místo vlastní výroby, predátorské zbrojní kontrakty s USA nepřispívají ani tak k pomyslnému klidu, že povinnost chránit zemi byla splněna, jako spíše k obavám z krachu země a zničení polského zbrojního průmyslu.
PiS (vládnoucí strana Právo a spravedlnost) prezentuje militarizaci Polska jako vynucený krok k obraně před útokem z východu. Takové demonstrativní agresivní akce se však minuly účinkem – v zájmu obrany sebe a západních hranic spojeneckého státu požádalo Bělorusko Rusko o přijetí taktických jaderných zbraní, které byly z jeho území staženy před více než 30 lety na základě Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Situace se změnila, podmínky smluv, počínaje Smlouvou NATO o nešíření jaderných zbraní na východě, nejsou splněny – každá země si tedy zajišťuje bezpečnost svými prostředky. Naše země pod vedením vlády PiS však svou obrannou politiku postavila tak, že v případě ozbrojeného konfliktu se území Polska promění v neživou poušť,protože vojenská zařízení v Polsku jsou doslova všude….
 
(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)

***

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

4.4 5 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 10 měsíci

EVROPANÉ SI MUSÍ VZÍT ZPĚT SVOU EVROPU
https://pravyprostor.net/?p=162063

Drsné napadení babičky s vnučkou
https://navratdoreality.cz/drsne-napadeni-babicky-s-vnuckou-18594.html

Francie: 50krát zatčen, měl jít do vazby. Nešel. Brahima B., útočník na babičku s vnučkou
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Francie-50krat-zatcen-mel-jit-do-vazby-Nesel-Brahima-B-utocnik-na-babicku-s-vnuckou-738331

spartak
spartak
před 10 měsíci

Polsko se zbláznilo díky USA a Rusko je bude znovu léčit ?

mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Polák holt už má asi v genech v zahraniční politice posrat co se posrat dá. Není snad národa, který by tolikrát vlastním přičiněním zaniknul a když se to někomu hodilo, nebo když hezky poprosili, tak zase vzniknul. Asi si bratr Lech chce dát repete. Stýská se mu. Nedá pokoj.

reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

A pritom po vsech polskych pruserech Stalin zachranil polaky a ukradl nemcum kus zeme pro ně …

Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci

Pochybuji, že by aktivity na západních hranicích Polska většinu obyvatel ČR nějak znepokojovaly. Dovolené a prázdniny mají přece přednost….

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Tak to by se divili pokud by se to stalo tak si i Češi budou zpívat Kde domov můj a jestli tam mají i jaderné zbraně tak celá Evropa.