Válka na Ukrajině 19. 6. 2023 – ráno

Jurij Podoljaka
Jurij Podoljaka

Na snímku je v pravé spodní části zachycena protitanková střela letící k tanku

Orechovo-Pjatichatky – Ozbrojené síly Ukrajiny nezastavují pokusy o průlom (19. 6. 2023 – ráno)

Navzdory tomu, že západní tisk píše, že Kyjev, sklíčený neúspěchy, nezaútočí v příštích dnech, tak to si naši vojáci nepřipouštějí. Dnes ráno, po každodenním oddechu, nepřítel znovu zahájil průlom.

Odkaz na původní zdroj na RUTUB: https://rutube.ru/video/4c15c894f26fdb1d9138334fba2d668a/

t.me/yurasumy/9355
Jurij Podoljaka

*

Veliko-Novoselovský směr – situace 19.06.23 v 11.00

Druhým důležitým směrem, kde se nepřítel nepřestává snažit postupovat vpřed, je Veliko-Novoselovský sektor fronty. Včera v noci a dnes ráno jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny v malých skupinách (ale neustále) „zkouší“ naši obranu mezi Novodoněckem a Urožajnym, stejně jako v oblasti Rovnopolu a Prijutného.
Všude zatím bez výraznějšího úspěchu.
Soudě podle směrů úderů ještě nikdo nezrušil úkol dosáhnout Staromlynovky, ale nepřátelské síly k tomu ještě nebyly dostatečně motivovány (pro vážný úspěch). Je pravda, že je příliš brzy na to, abychom se uvolnili, protože v jeho blízkém týlu je stále velké množství záloh, které měly stavět na úspěchu útočných skupin, ale které lze snadno přisunout, aby prorazily přední linii naší obrany.
V každém případě je nepřítel stále schopen provádět útoky s takovou intenzitou celé týdny, a proto jsou hlavní události zde, stejně jako ve směru Orechovskoje, stále před námi.

t.me/yurasumy/9364
Jurij Podoljaka

*
 

Záporožský směr – situace 19.06.23 v 11:00

Nepřítel po včerejší relativní operační pauze, kterou potřeboval přeskupit znatelně prořídlé útočné skupiny (resp. nahradit je následujícími a obnovit pořádek v jednotkách, jejichž nadšení značně opadlo), dnes ráno vlna za vlnou útočí na naše pozice ve dvou směrech – Rabotino a Pjatichatky.

1. Rabotino. Stejně jako předtím naše jednotky tento útok nepřítele odrazily. Obvykle jsou tyto vlny zasaženy dělostřelectvem, které jim způsobí poškození palbou a ty se vrátí zpět. Ale jednou došlo na “Solncepěkov” (což znamená, že se přiblížili). Zde se zatím nepřítel nedočkal žádných úspěchů.

2. Pjatichatky. Zde se nepřítel ráno rychlým útokem zmocnil naší první linie zákopů v oblasti osady. Protože je to na kopci, je pro nás velmi důležité, abychom je znovu dobyli, než se v nich nepřítel dokáže uchytit. Proto zde nyní naše armádní letectvo a dělostřelectvo velmi úzce spolupracují a je zřejmé, že brzy bude následovat protiútok pěchoty.

t.me/yurasumy/9363

*
Poznámka Nové republiky: Podle Podoljaky a dlaších ruských vojenských korespondentů byla obec Pjatichatky večer ruskou armádou znovu dobyta zpět.

*

A ještě co Kyjevský režim chystá:
Ukrajina nepřestala pracovat na vytvoření “špinavé jaderné bomby” – zdroj: zahraniční zpravodajská služba Ruské federace

Její případné použití Kyjevem bude mít „vážné následky“, poznamenalo ministerstvo.

SVR obdrželo informaci o rozhodnutí Ukrajiny poslat k přepracování dávku ozářeného paliva z JE Rovno.

Toto palivo bylo převezeno ve dvou kontejnerech do skladu v Černobylu. Ukrajinská strana přitom o svých akcích neinformovala MAAE.

Jurij Podoljaka, Сводки новостей с ‘’Юрий Подоляка’’, 14:01, 19.6.23

*

Válka na Ukrajině (19.06.23 – večer): Orechovo-Pjatichatky – nepřítel byl všude vržen zpět na startovní čáry

Dnes, jak se očekávalo, probíhaly celý den velmi těžké bitvy v oblasti Pjatichatky, která třikrát změnila majitele, ale večer je nepřítel musel znovu opustit.

Totéž se stalo kousek na západ (u Orechova). Zde se našim jednotkám do konce dne podařilo vyřadit nepřítele ze všech dříve obsazených pozic, včetně pozic předsunutých stanovišť.

Dnešek byl tedy pro nepřítele dokonce mínusem, počítáme-li obsazení cizího území.

Autor: Jurij Podoljaka, zdroj: Юрий Подоляка в Telegram

***

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

4.7 6 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

Dobrá, informace se zdají být skutečné a vyvážené. Jen mi vadí to porád opakované slovo nepřítel. Nevím, někdo cizí za pomoci místních vlád nás znesváří se Slováky. Budou nepřítel? A to jsme dva národy (Ukrajinci nejsou národnost!) . Ani Rusové nejsou můj nepřítel.Jak mi ublížili, či naší zemi udělali?…

cablik
cablik
před 10 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.