Dva články, které rozbíjejí propagandistické lži mainstreamu

Komu prospívá zničení plynovodu Nord Stream a komu zničení hráze hydroelektrárny Nová Kachovka na Dněpru

Jiří Paroubek: Pravda o zničení Nord Streamu se provalila…

nord stream sabotage
Když se vloni v září objevila informace o výbuších na potrubích plynovodů Nord Stream, uvažoval jsem nahlas o tom, že za touto sabotáží stojí některé z amerických zpravodajských služeb. Dnes se ukazuje, na základě společného investigativního šetření seriózních západních médií, německého týdeníku Die Zeit, německé televize ARD a nizozemské rozhlasové stanice NOS, že sabotážní akce mohlo uskutečnit ukrajinské komando armádních potápěčů s využitím plachetního člunu.

Za touto akcí prý stál vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny, Zalužnyj, a prezident Zelenskyj o ní prý nebyl informován.

Rusové si stěžují, že Západ tvrdošíjně odmítá transparentní a objektivní mezinárodní vyšetřování teroristických útoků v Baltském moři pod záštitou Rady bezpečnosti OSN.

Ukrajinci a také Poláci dlouho před dokončením plynovodu Nord Stream 2 protestovali proti jeho výstavbě. Důvody byly čistě pragmatické, nebo chcete-li sobecké. Ukrajina i Polsko by přišly o významnou část poplatků za transit plynu přes jejich území. A samozřejmě,  pokud existují plynovody ve stavu, že je možné znovu obnovit jejich provoz, jsou hrozbou např. pro Spojené státy, které dodávají nyní do Evropy významné objemy svého plynu LNG. Takže se zabilo několik much jednou ranou. A výsledkem je, že máme dražší plyn a budeme ho mít dražší.

Na druhé straně je potřeba připomenout, že prosperita Německa a vlastně celé Evropy byla postavena na dovozu levných ruských surovin a na prvním místě pak zemního plynu a ropy. To už dnes neplatí. A Evropa nakupuje tyto komodity dráže z jiných zemí. To se samozřejmě negativně promítá na životní úrovni evropského a tedy i českého obyvatelstva. Životní úroveň středně- a nízkopříjmových občanů v Česku v posledních dvou letech dramaticky klesá.

A bude klesat díky inflaci, kterou česká vláda přiživí svým „ozdravným balíčkem“ i v příštím roce. Jen tak mimochodem, v Rusku je momentálně inflace na úrovni  2,3% (!), což oproti našim číslům inflace je přímo neskutečné. I z toho je vidět, jakým způsobem fungují sankce EU vůči Rusku, které mají rovněž retardační dopad do životní úrovně obyvatel zemí střední a západní Evropy, tedy členských zemí EU.

Uvidíme také, jak pokročí vyšetřování toho, kdo vlastně poškodil přehradu Kachovka na střední Ukrajině. Protržení této přehrady způsobilo velké materiální škody, úmrtí lidí a je to také závažná ekologická katastrofa.

Úsměvné je, pokud někdo tvrdí, že akci zcela nepochybně provedli Rusové. Je potřeba připomenout fakta. Pokud jde o zaplavené území, ze dvou třetin se jedná o území, které je zabráno ruskou armádou, a zhruba jednu třetinu území ovládají Ukrajinci. Co je ale strategicky nejzávažnější, to jsou dvě věci. Jedna věc se týká Krymu, neboť v důsledku snížení hladiny vody v přehradě není napájen kanál, kterým byla přiváděna voda na Krym, což v krátké době nejspíš vytvoří kritický nedostatek vody na poloostrově, který Rusko v roce 2014 anektovalo. Druhá závažná věc je, přes ujišťování odborníků, že může v krátké době – po vyčerpání zásob vody – chybět voda k chlazení reaktorů Záporožské jaderné elektrárny. A to je setsakra závažný problém.

Každá akce podobného charakteru, pokud zatím „chybí jasné důkazy“ o tom, kdo ji provedl, je nutně posuzována podle zásady cui bono. Tedy česky, komu to slouží. Každý, ať si na tuto otázku odpoví sám.

Jiří Paroubek, Vaše věc

***

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

***

CUI BONO je velmi často pravdě nejblíže

cicero-cui-bono
Tímto heslem pan Paroubek svůj článek o poškození potrubí NORD STREAM 2 ukončil a já to měl rozepsáno jako hlavní téma. V některých výjimečných případech, jsou-li aktéři hodně z řady (tedy „pošahaní“), může být důvod a následný výkon i mimo rámec standardního lidského chápání, ale to nebude tento případ.

Pojďme si latinské heslo CIO BONO – „v čí prospěch“ , volně – komu to slouží, nebo kdo z posuzovaného má prospěch, rozebrat u Nord Streamu 2 ze všech stran, protože „zaručené“ zprávy od politiků z různých států, od tiskových agentur (často zaujatě stranících) – jsou „cinknuté“, o různých policejních pátracích orgánech ani nemluvě – jen málo zdrojů má určitý věhlas nestrannosti.

1)    Začneme tím, který byl hned od výbuchu jednoznačně označován jako aktér, tedy Ruskem. Konkrétní „důkaz“ v podobě satelitem nasnímané ruské lodě v daném prostoru několik dní před výbuchem, byl však zveřejněn o dost později. Ale to hlavní: jaký užitek by Rusko mohlo získat přerušením zpětného toku platby za případně odebraný plyn? ŽÁDNÝ! Pokud by chtělo zastavit dodávky, prostě zavře kohouty a nebude do budoucna zakládat nežádoucí handrkování s majitelem, tedy s Německem.

2)    Uvažovat o některém státu západní nebo střední Evropy je zcela scestné, když  plyn byl (a je) strategicky potřebný jak pro průmysl, tak i pro domácnosti. Proti stavbě protestovaly dva státy, z nichž u Polska to byla skoro povinnost, protože bylo obcházeno rovnou do Německa (žádný poplatek za tranzit). Ten druhý je však na aktéra jako dělaný:

3)    Tím druhým je Ukrajina; nemylme se však, ten protest v době svého vniknutí do éteru byl rovněž „tranzitní“. Situace „vše dovoleno“, tedy dle válečných konvencí nastala až po zahájení invaze Ruskem 24.2.2022. K výbuchu došlo až po více jak půl roce od zahájení válečných operací. Nicméně až v posledních dnech se odhalují zajímavé skutečnosti (zdroj USA), že za asistence právě jestřábů za mořem se na Ukrajině kuly plány (právě ty byly odhaleny) jak Nord Stream 2 vyřadit z provozu. Do toho jako „pugét do vázy“  zapadá dřívější „prokecnutí“ amerického prezidenta Bidena, že plynovod zruší – a na opakovaný dotaz novináře ještě potvrdil: „Umíme to!“

4)    Samozřejmě nelze vyloučit samotné USA, ale ty by spíše použily nastrčeného prostředníka, tak jak se pravděpodobně stalo dle předešlého odstavce.

Nevím, jak to vše skončí – m.j. i řada věhlasných vojenských analytiků si netroufá na předpověď – když jsou ve hře minimálně dvě protikladná řešení: vojenské vítězství jedné z válčících stran a nebo příměří a mírová dohoda; třetí, mnohými nechtěný konec, je bez dohody zamrzlý konflikt.

Dnes už je víceméně zřejmě – bráno dle vyhodnocení stavu ukrajinské armády před zahájením bojů – že neoficiálně válka probíhá mezi Ruskem a USA, které se schovávají za jiný název – takto NATO. Výbava ukrajinské armády před válkou je již „spotřebována“ – míněna výzbroj, o lidských ztrátách bych se takto poklesle nevyjadřoval, a tak vše závisí na dodávkách zvenčí.

Že jako super paskvil k živení války využívá EU „mírový fond“ (mj. i s miliardami z ČR – DOBRÝ DEN, OKRADENÍ DŮCHODCI!), což je dost za hranou … ale to je na jiný článek.

P.S.

Ten nepřímý důkaz o aktérech je zcela jasný: připravené (naplněné) lodě s břidlicovým plynem z USA!

Miroslav Kulhavý, Vaše věc

 

Ještě k tématu:**

Rusko označilo informácie západných médií o útokoch „proukrajinskej skupiny“ na plynovod Nord Stream za koordinovanú dezinformačnú kampaň na odpútanie pozornosti. Pred unáhlenými závermi varoval aj nemecký minister obrany Pistorius. Šéf ukrajinského rezortu obrany Reznikov odmietol zodpovednosť Ukrajiny za túto sabotáž

Jak Amerika zlikvidovala plynovod Nord Stream

Kdo stojí za sabotáží Nord Stream 1 a 2?

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 10 měsíci

Jo to bylo jasné čí jsou to zájmy ale US břidlicový plyn nemůže uspokojit požadavky celé Evropy. Stejně to za chvilku budou muset řešit a jednat.