Vietnamizace Ukrajiny

Je třeba si uvědomit, že historie vietnamské války, vztahy Washingtonu s Vietnamci, a dokonce i útěk amerických vojsk nápadně připomínají zásah USA do aktuálního dění na Ukrajině.

Zcela nedávno začaly svět a zahraniční média hovořit o možnosti procesu vietnamizace války na Ukrajině ze strany USA. To znamená, že dříve nebo později USA opustí Ukrajinu a řeknou jí, aby převzala plnou odpovědnost za svou budoucnost a zastaví mocnou pomoc, kterou poskytovaly. Tyto rady jsou od soudných amerických politologů slyšet stále častěji.

Pokud vezmeme v úvahu vietnamskou metaforu při analýze války na Ukrajině, tedy vzpomeneme si na válečný konflikt Severního a Jižního Vietnamu, můžeme hovořit o východní sovětské zóně, která nesedla na americkou vějičku a o západní sovětské zóně, která podlehla vlivu a pomoci USA. Válka ve Vietnamu byla vyvolána konfliktem Severního a Jižního Vietnamu. Jižní Vietnam se dostal do politického a později vojenského vlivu USA. Spojené státy byly štváčem Jižního Vietnamu, a to tím, že ho posadily na svou vějičku. Jižní Vietnam se však zklamal, když zjistil, co se za touto pomocí skrývá. Ze strany USA začal hloupý a přezíravý postoj k Jižnímu Vietnamu. To byl hlavní důvod porážky USA ve Vietnamu. Jižní Vietnam postupně začal podporovat Severní.

Je třeba si uvědomit, že podobné procesy vietnamizace nyní probíhají i na Ukrajině. Dříve nebo později se sovětská západní zóna válečného konfliktu spojí se sovětskou východní zónou.

Frustrace Ukrajiny vůči USA již začala. USA sice Ukrajinu finančně podporují a slibují, ale vyhlídky a smysl toho, co USA s Ukrajinou dělají, nejsou jasné. Zatím Ukrajinci sledují návnadu USA. Ale už se ozývají objektivní hodnocení role USA ze strany Ukrajinců. Začínají hlouběji chápat ignorantské a parazitické využívání „hegemonem“ ukrajinského lidu. To vše se děje stejně, jako tomu bylo u Vietnamců.

Udivuje, že historická zkušenost Vietnamu jako užitečná nápověda je zapomenuta. Vyrůstá nová generace a znovu opakuje chyby předků. Tím spíš, že podstata „hegemona“ a jeho expanzivní politiky je světem chápána, ale svět nemůže s „hegemonem“ nic dělat, protože krátkozrace se dostává pod vliv jeho dočasné návnady. Naštěstí je kapsa „hegemona“ pro další klamání už prázdná!

Moje předchozí politicko-ekonomické analýzy ukázaly, že USA už “splaskly” a velkou pomoc ze strany USA Ukrajina očekávat nemůže. Spojené státy budou směřovat k vietnamizaci Ukrajiny, to znamená, že ji ponechají samu pro sebe. Taková je světová ekonomická situace, protože už nejsou bývalé podmínky k rozhýbání švindlované zelené dolarové globalizace a expanze. I když Biden brzy naposledy zapne tiskařský stroj. Světová ekonomika se změnila a transformovala. Světová ekonomická očekávání mezinárodních subjektů se transformovala v podmínkách pochopení multipolarity. A tento proces nelze zastavit! Biden si to uvědomuje a se smrtelnou křečovitostí jde do vojenského dobrodružství na Ukrajině, v Evropě i po celém světě. Je to tradice přežití „hegemona“.​

*

Autot: Ramil Garifullin, zdroj: argumenti, pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

 

4.3 4 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 10 měsíci

Rusko má určitě vojenské problémy ,když musí vést takovou oblastní malou válku.Rusko je silné hlavně v plném výkonu viz 1941- 1945.

Vlastimil
Vlastimil
před 10 měsíci

Ukrajinci zcela zbytečně krvácejí. Vloni jsem si přečetl ideologií nezatíženou kvalifikační práci z olomoucké univerzity z r. 2018. Jasně popisovala obtížně slučitelnou západní nacionalistickou UK a ruskou východní UA. Kdyby se před válkou UA dohodla o odstoupení Krymu, Luhanska a Doněcka, jednalo by se o 9% plochu jejího stávajícího území. Porovnejte si na google mapách územní… Číst vice »

Primak
Primak
před 10 měsíci

Jenomže ta paralela s Jižním/Severním Vietnamem v Ukrajině moc neplatí. Ukrajinci jsou po generace vychováváni k nenávisti Rusů…

skeptik
skeptik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Stejně jako Češi od r. 1989

Primak
Primak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Ta česká nenávist k Rusům začala už mnohem dřív, není-liž pravda? A jeden se ptá (já taky), proč vlastně? Když jeden vidí dnes ty komentáře o sovětské okupaci. Co vlastně ta sovětská okupace přinesla, způsobila, nám obyčejným jedincům? A že se tak nerozčilujeme nad německou okupací? A ta zpropadeně něco způsobila nám obyčejným jedincům, není-liž… Číst vice »

cablik
cablik
před 10 měsíci

ONI LHALI SYSTÉMOVĚ
https://pravyprostor.net/?p=161390

mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci

Ano, už se konečně začínají ozývat i Ukrajinci. Odvody do další Americké války začaly postihovat i táty od rodin a sotva dospělé chlapce. Teprve teď, kdy se ta hrůza začala týkat každého se začíná přemýšlet. Ponaučení je, že by se u nás měli povolat do zbraně mladí chlapci z Prahy. Jejich maminkám, tatínkům, prostě pražským… Číst vice »

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Četl jsem článek že chytají lidi na ulici i nedospělé kluky a posílají je na frontu. A to se může stát i tady časem. Naši slouhové mluvili o výběrovém odvodu koho by tam asi poslali že.