Cenový strop nebo cenový podvod?

Minulé úterý jsem vydal flash o cenách ruské ropy, respektive o tom, že že všechny tři druhy které Rusko obchoduje na mezinárodních trzích prolomily cenový strop, jenž stanovily ve své sebestřednosti státy G7 evidentně není respektován. Skoro okamžitě mne upozornila paní Ja, že na americkém ZeroHedge lze najít zevrubný článek, který přesně tohle téma rozvádí.

Pobídka, abych se jím začal zabývat. Tady je:

podle překladače

„Vítězství“ pro Moskvu. Rusko vzdoruje sankcím prodejem ropy nad západní cenový strop

Před dvěma týdny jsme informovali , že s barelem Uralu, který se chystal vzrůst nad 60 dolarů, „ cena ruské ropy v klíčovém druhu se chystala pokořit sankční strop “, což – pokud by byly sankce tvrdě vymáhány – znamenalo, že by došlo k prudkému poklesu v zásobování.

Rychle se posuňme do dneška, kdy, jak uvedl WSJ , se cena nejžádanější ruské ropy nakonec obchodovala nad západním cenovým stropem, který byl uvalen kvůli vyhladovění Moskvy ohledně jejích finančních prostředků na válku na Ukrajině (ale ne ve skutečnosti, protože hladovění po ruské ropě ve světě již dlouho trvá, byl považován za mnohem nebezpečnější kladný výsledek), což vedlo k velmi zřetelnému „vítězství“ Moskvy v „boji o vliv na globálních ropných trzích“.

Je to poprvé, co cena jeho vlajkové lodi ropy Ural překročila limit 60 dolarů za barel od té doby, co USA a jejich spojenci loni v prosinci zavedli novou sankční politiku. Podle společnosti Argus Media zabývající se komoditami a také, jak objasňuje WSJ – je to známka toho, že se Kremlu podařilo, alespoň částečně, přizpůsobit omezením.

Připomeňme, že koncem roku 2022 bylo společnostem ze Skupiny G7 povoleno přepravovat a pojistit ruskou ropu pouze v případě, že je cena nižší než 60 dolarů za barel. Pro rafinované produkty existují samostatné cenové limity. Myšlenka je taková, že Moskva bude prodávat ropu za nižší ceny, protože potřebuje západní služby k vývozu své ropy, čímž udrží cenovou hladinu ropných komodit na nízké úrovni.

Strop je součástí kampaně západního ekonomického tlaku a cílí na nejdůležitější zdroj příjmů Ruska. Má vykrvácet válečný rozpočet Kremlu a zároveň povzbudit ruské výrobce, aby nadále posílali ropu na trh, aby nezvyšovali inflaci po celém světě. Nicméně ve světě, kde je z trhu náhle staženo 7 milionů barelů, by její ceny okamžitě explodovaly. Učíme se, jak bezzubé západní sankce byly… a měly být.

Jeden z příznaků, že finanční tlak na Moskvu může polevovat: Sleva pro Ural se ve srovnání s benchmarkem Brent zúžila na 20 dolarů za barel. Rozdíl je stále daleko větší než před válkou, ale od ledna se snížil na polovinu.

Mezitím vyšší ceny podpoří ruské příjmy z vývozu ropy, které minulý měsíc podle Mezinárodní energetické agentury klesly na něco málo přes polovinu úrovně před rokem, což povede k většímu množství peněz na boj proti válce na Ukrajině, a to právě se zdá být Zelenského protiofenzíva blízko zhroucení. Ruská ropa Ural, také získala extra podporu díky vysoké poptávce v Asii, kde ruští producenti vytlačují saúdskou ropu.
Výstřižek
Západní sankce se snaží – alespoň na papíře – využít dlouhodobou závislost Ruska na evropské lodní dopravě a pojištění jako páku k omezení příjmů, které Moskva získává z ropy. Rostoucí ceny naznačují, že ruský tlak na sestavení alternativní sítě tankerů, na které se nevztahují sankce, narušuje vliv Západu na vývozní ceny, řekl Sergey Vakulenko, analytik z Carnegie Russia Eurasia Center a bývalý ropný manažer v Rusku.

„Byl to evoluční proces a nyní vidíme jen jeho výsledky,“ řekl Vakulenko. „Ruské ropné společnosti…vynaložily poměrně hodně úsilí na to, aby zůstaly v byznysu a vydělaly potřebné peníze. Osvědčili se jako schopní operátoři.“

Podle WSJ obchodníci uvedli, že ruští výrobci nedávno projevili malou touhu vyjednávat o slevách z ceny, za které by západní hráči mohli zůstat na trhu. To je posun od doby, kdy se Ural naposledy v dubnu přiblížil k 60 USD.

Jistě, ruské společnosti pravděpodobně budou nějakou dobu potřebovat západní lodě a pojištění, aby mohly vyvézt část z více než sedmi milionů barelů ropy, které denně prodávají do zámoří. Někteří analytici tvrdí, že to dává USA a Evropě významný – i když slábnoucí – pákový efekt a že by snížením stropu mohly zvýšit finanční tlak na Moskvu. Rostoucí vliv šedé flotily „záhadných“ prostředníků – který projevil pozoruhodnou inertnost vůči hrozbám Washingtonu sankcemi – je to, co Putinovi poskytlo všechny potřebné páky. V konci vidíme 1miliardu dolarů měsíčně navíc, neočekávané rozhovory a Bidenovy kecy.

Představitelé Washingtonu, kteří nejsou schopni přijmout porážku, nazývají nárůst ceny Pyrrhovým vítězstvím Moskvy a poukazují na mnoho překážek, které byly Rusku postaveny do cesty.

„Cenový strop v zásadě výrazně snižuje příjmy Ruska a zároveň pokračuje ve vytváření světa, ve kterém jsou globální trhy zásobovány ruskou ropou,“ řekl v rozhovoru náměstek ministra financí Wally Adeyemo. „Naším cílem je i nadále zvyšovat náklady pro Rusko, abychom zajistili, že bude mít méně peněz na boj ve své nelegální válce na Ukrajině, a to se děje každý den.“

Upozornění na spoiler: co se děje, je, že Rusko nejen že čelí ukrajinské „protiofenzívě“, ale nyní vydělává nejvíce peněz za barel prodaný zahraničním kupcům v celém roce 2023.

A nyní, když se západní sankce rozbily, začíná hra s obviňováním: kritici říkají, že spojenci začali s příliš vysokým stropem. Ukrajina, podporovaná blízkými spojenci včetně Polska, lobovala za její snížení. Ale neshody uvnitř Evropské unie a obavy o ceny benzínu ve Washingtonu je zhatily.

Místo toho se podle WSJ USA a EU zaměřily na zpřísnění vymáhání sankcí. Zaměření: praní ropy prostřednictvím swapů mezi loděmi na moři. Podle obchodníků byly k vyhnutí se limitu také použity podvodné dokumenty a vedlejší platby.

Skutečným cílem sankcí však bylo oklamat veřejnost, že Západ dělá něco, aby potrestal Putina, když ve skutečnosti bylo imperativem zajistit, aby Rusko nestáhlo ropu ze západního trhu a neposlalo cenu razantně nahoru.

Větší výzvou pro sankce je nový logistický systém, který začalo budovat Rusko a společnosti na jeho oběžné dráze, skládající se z tankerů vlastněných, pojištěných a pronajatých mimo Západ.

Jak bylo uvedeno dříve, prodeje ojetých tankerů nafoukly stínovou flotilu – průmyslový výraz pro tankery, které přepravují ropu ze sankcionovaných zemí – pracovalo ve druhém čtvrtletí se sankcionovanými výrobci pětkrát více tankerů než na konci roku 2021. Podle společnosti Vortex provozující sledování lodí. Téměř 80 % z nich se plavilo v ruském zájmu.

Západ vyvozoval pákový efekt částečně z velké role, kterou hraje lodní průmysl Řecka, které jako člen EU dodržuje sankce a cenový strop. Flotila tankerů v zemi přepravuje více než polovinu ropy vyvážené z Ruska, řekl Robin Brooks, hlavní ekonom Institutu mezinárodních financí. „Západ má skutečnou cenovou sílu,“ řekl a dodal, že strop by mohl být snížen na 20 až 30 dolarů za barel. Samozřejmě, za tuto cenu by Rusko prodalo nulu ropy na západ a místo toho by se zaměřilo pouze na Indii a Čínu, což by zase vedlo k prudké explozi západních cen ropy, což bývalý FX obchodník Goldman zjevně nedokázal domyslet (není to tak překvapivé). když se člověk podívá na záznamy o jeho obchodování na FX během jeho funkčního období u Goldmanů).

Mezitím, jak připouští i WSJ, ta malá páka, kterou Západ má, se vypařuje. Obrovské částky, které by evropské tankerové společnosti mohly vydělat na pronájmech lodí za přepravu ruské ropy, v posledních měsících klesly, což naznačuje, že Rusko má rostoucí přístup k tankerům vlastněným mimo G7, řekl Henry Curra, vedoucí výzkumu u lodního makléře Braemar .

V ruském asijském přístavu Kozmino, kde se po celou dobu obchodovala ropa Espo, je nyní do obchodu s ropou zapojeno jen málo tankerů pojištěných nebo vlastněných společnostmi na Západě.

Bidenova administrativa uznává, že Rusko vyvíjí nezávislou flotilu, ale vysoký úředník ministerstva financí řekl, že to není významný hnací motor toků ropy. Náklady na vytvoření tohoto alternativního exportního systému odvádějí finanční prostředky z války, tvrdí američtí představitelé. Odhadují, že ruská centrální banka nasadila 9 miliard dolarů, aby nahradila západní zajišťovací programy.

Americké, evropské a japonské pojišťovny kryly před válkou téměř veškerý ruský námořní export, včetně těch na moskevských státních tankerech. Tyto společnosti, společně známé jako International Group of P&I Clubs, pojišťují proti nárokům třetích stran, jako jsou pobřežní průmysl postižený únikem ropy.

Podle Boryse Dodonova z Kyjevské ekonomické školy byla do dubna polovina zásilek ruské ropy a třetina zásilek rafinovaných produktů na tankerech, které nejsou pojištěny členy mezinárodní skupiny.

Rolf Thore Roppestad, výkonný ředitel norské pojišťovny Gard, uvedl, že nejméně 10 tankerů denně proplouvá dánskými průlivy, Suezským průplavem a Malackým průlivem bez pojištění International Group. To představuje nebezpečí, řekl, protože pojistitelům mimo skupinu většinou chybí zkušenosti s reakcí v případě nehody.

„Obávám se, že tito pojistitelé nemusí mít podporu od zajistitelů – nebo, pokud ano, tito zajistitelé nemusí mít zdroje na pokrytí velkého nároku,“ řekl Alexander Brandt, partner advokátní kanceláře Reed Smith. Pokud dojde k úniku, řekl: „Obávám se, že tam nebude nikdo, kdo by to vyčistil – a to doslova.“

ZeroHedge přišel se zajímavým vysvětlením, proč je možné, že ruská ropa proráží veřejně západní sankční cenový strop. Tedy vedle těch obvyklých – jako je stínová flotila tankerů, kdo ví jaké pofiderní pojištění a tak dále – prý kolektivní Západ a zejména Spojené státy si zas až tak moc nepřejí, aby ten strop Rusko za každou cenu dodržovalo. Protože se daleko víc bojí toho, že by ruská ropa mohla zmizet z trhu a pak by došlo k cenové erupci! A prezidentské volby v USA už jsou v dohledu. A jestli jsou Američané na něco brutálně citliví, pak je to cena benzínu pro jejich auta…Pro Bidena a jeho volební stratégy noční můra… Ostatně, před rokem, kdy ropa prolamovala cenové rekordy vrhl na trhy, ve snaze zmírnit tu drahotu většinu amerických strategických rezerv ropy a benzinu. A do dnešního dne se americké vládě ještě ani zdaleka nepodařilo je solidně obnovit!

Ale ta spekulace ZeroHedge – my vlastně ani tak moc nechcem, aby Rusko ten strop dodržovalo, to je tedy něco!!!!! Nežijeme v nějakém Kafkově absurdnu?

***

pro Kosu objevila paní Ja, autor: Petr Vlk, zdroj: Kosa zostra

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 9 měsíci

Tak jak je to? Ceny určuje neviditelná ruka trhu, nebo nejsilnější pes? Tohle je důkaz, že Klaus a celá ekonomická kamarila nám od prvního dne převratu lhala. Ovšem co čekat od parazitů? Jak mohl kdokoliv kdo vychodil ZŠ, věřit, že bývalé koloniální státy a stát, který nepřetržitě od 45 roku po celém světě… Číst vice »

cablik
cablik
před 9 měsíci

Jo jo fakta jsou tvrdá a ty jejich lhavý mainstream neokecá. Tolik lží už bylo vypuštěno proti Rusku a Číně. A furt se děje co oni chtěj. Dnes na seznamu Putin nechce mír Čína má ekonomické problémy bla bla bla.