Chce někdo změnit a mění Čechy v národ volů?

„Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání“, řekl ve své době Jan Werich.

Zvedavec.news

PhDr. Jiří Vaško

„Nielen z vonka, ale i z vnútra to už tak vyzerá“, řekl by jistý slovenský bača při návštěvě Prahy i jiných českých měst a obcí. Stačí si poslechnout, jak se mezi sebou oslovují už nejen mladí lidé, tj. i politicky nastupující česká generace, kdy téměř nejfrekventovanějším slovem je „vůl“.
„Vole“ si přitom i několikrát v jedné větě říkají nejen chlapci a mladí muži, ale – světe div se – i příslušnice ženského pohlaví. A nejednou jim to „vole“ ujíždí i v rozhovorech s rodiči, z nichž někteří si to nechávají líbit. Protože je to teď normální, je to prostě „in“. Ale je snad vulgarita normální, i když se možná ani tak nemyslí?Že by měl pravdu český satirik Jiří Žáček, který říká: “Neproklínej učitele ani na něj neber hůl – jsi-li, hochu, v mládí tele, časem z tebe bude vůl“? Jenže dnes i na některých školách se dětem a mladým lidem „věší bulíky na nos“, tj. vychovávají se z nich bulíci, jak se říkalo mladým volům nebo volkům.

Svět se mění a my s ním. Ve vědě a technice velmi rychle a v mnoha směrech zřejmě k lepšímu, ale v chování lidí a národů se mu to – jak se zdá – moc nedaří, spíše naopak. Rozmáhá se egoismus,netolerance, hrubost až sprostota, lhaní, arogance a vzájemná nenávist. A to vše a možná především i díky sdělovacím prostředkům a sociálním sítím, a také mnoha samotných politiků.

Všímá si toho i významná česká filozofka prof. Anna Hogenová z prastaré pražské Univerzity Karlovy: „Lže se tak jako nikdy v mém životě. To nejhorší je, jak se lež přijímá.“ A připomeňme i jaké lži, sprostota a nenávist se místo argumentů často šíří i z diskusí na internetu. Tento jev se ovšem týká nejen Česka. Jakoby na podpoře rozhádanosti, agresivitě a nenávisti mezi lidmi, národy a státy někomu velmi záleželo a dokonce dobře platil jejich podněcovatele.

Jedno z moudrých úsloví praví, že „v kalné vodě se nejlépe loví“. To znamená využívat zmatku, společenských krizí, chaosu, ale i válek k vlastnímu užitku. Dnes se k takovému lovu v kalných vodách využívá i stále krvavější válka na Ukrajině.

Oficiální západní propaganda věrna své politice „Zloděj křičí, chyťte zloděje“zarputile tvrdí, že hlavním či jediným viníkem a zločincem je Rusko a V. Putin.

Ale stále více lidí je na základě postupně odhalovaných a ověřovaných faktů přesvědčeno, že jsou to především USA a jejich spojenci v NATO. A prokazatelný největší užitek z toho mají USA, které se válkou na Ukrajině snaží co nejvíce politicky i ekonomicky uškodit Rusku a mj. ekonomicky i svým poslušným zejména evropským vazalům. A zabránit i jim tak v možné konkurenci, až se ze svého současného rusofobního rauše probudí. A strašit a vydírat ostatní. A nevidí to snad už opravdu jen vůl.

Další hřebík do rakve Ukrajiny, ale i své vlastní pověsti teď zatlouká americká vláda rozhodnutím o dodávce ve světě zakázaných kazetových bomb Ukrajině. Pro svět je to další důkaz, že jí jde nikoli o pomoc ukrajinské armádě, která i tak i podle západních expertů nemá nejmenší šanci vyhrát, ale ve svých důsledcích o ještě bezohlednější vyvražďování co nejvíce lidí, v tomto případě Rusů i Ukrajinců, tj. Slovanů. A svět to vidí.

Jen náš sympatický pan prezident a pětikoaliční politici asi ne a ještě tomu tleskají. To se máme, že je máme, že?

„Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání“, řekl ve své době Jan Werich. A nejsou to právě USA, které se i dnes zuby nehty a za každou cenu snaží udržet svou globální dominanci nad národy a státy a pokračovat v bezohledném neokoloniálním vykrádání jejich bohatství? Nesnaží se bránit jejich spravedlivější spolupráci a rozvoji?

„Vůl všude zůstane volem, aťsi je spatřen kdekoliv.“ napsal již před téměř tisíci lety německý lyrik Walther von der Vogelweide. A obrazných volů dnes zejména v politice na Západě přišla na svět přehršel. Po posledních volbách je tomu i u nás nejinak a je jich už dost početné stádečko. Na každý pokyn nynějšího anglosaského impéria poslušně a často i radostně bučí a ochotně dělají, co se jim velí.

Otázkou pouze je, kdo z nich je u nás ten hlavní, aby si český národ nebo alespoň jeho část, protože zdaleka ne všichni takoví jsme, mohli jako my v legraci v dětství do kroku zazpívat: „Jdeme všichni spolem za tím prvním volem“. A „demokratickým Západem“ převychovaní do stáda ho následovat například i do války, tj. na jatka, jimž se on sám jak jinak jistě bude „demokraticky“ vyhýbat.

Zapomíná se přitom na památná slova Haliny Pawlowské: „Kdy vůl nemůže škodit? Když ho nebudete volit!“ A mnozí z nás takové lidi volí a znovu volí a opět volí. Anebo nejdou k volbám a nechají je zvolit jinými. A pak se diví, kdo že to vlastně byl zvolen. Jenže když oni jsou tak sympatičtí a tak hezky vystupují a mluví……

Ale jak praví prastará moudrost: „Kdo seje vítr, sklízí bouři“ a „Kdo s čím zachází, tím také schází“. Mnohé zaniklé říše, a to velmi velké a bohaté, by mohly vyprávět….. A vše nasvědčuje tomu, že i nynější dominanci USA a Západu se čas rychle krátí.

5 2 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 9 měsíci

SKUTEČNÝM CÍLEM ZELENÝCH AKTIVISTŮ JE BRUTÁLNÍ ZBÍDAČENÍ VŠECH LIDÍ
https://pravyprostor.net/?p=162995

reproduktor
reproduktor
před 9 měsíci

Slova, kdy si chce našinec ulevit jako je vole, p.ča, do prdele a jiné používá používá lid běžně a nevidím v tom nic špatného. Francouzi mají merde, anglani fuck a nemci scheisse. A vsichni si uleví a v podstatě použijí stejný vyraz.. A zrovna Werich byl rozpolcena osobnost. Uznával socialismus, emigroval a pak se vratil. Jenže takových co si… Číst vice »

Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Werich “uznával socialismus”, protože se v něm měl jako prase v žitě. O takovém “žitu” se jeho dávnému kamarádu Voskovcovi ani nesnilo, přestože hrál v Americe jako blbej a nic moc z toho nikdy neměl. Ani takové uznání a všechnu péči zdarma, jako jeho bývalý kolega, co trpěl v socialismu. A že Werich emigroval? Nebylo to jen těch pár… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Werich zil taky po roce 68 chvilku v Rakousku, ale byl naprosto neznámý Čechaček o kteryho neměl nikdo v Rakousku zajem az na pár migrantů? Aby vypravel svý moudra v televizi opravdu nebyl zájem. Jinak souhlasím. Voskovec byl taky socan, ale trochu se mu zatemnil mozek. Jen me udivuje, že po 7 lezech se vrátil Werich… Číst vice »

Naposledy upraveno před 9 měsíci uživatelem reproduktor
Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Přečti si Korespondenci W+V, tam se dozvíš, že oba měli v Rakousku velkého mecenáše, co měl bohatství už z první naší republiky. Ten jim všechny ty jejich životní cesty platil a i Werichovi specielní dýchadlo.. A jak se vrátil Werich z USA hned v prvních dnech po válce. A jak byl slavnostně uvítán ministrem kultury, nejzuřivějším komunistou Václavem Kopeckým,… Číst vice »

spartak
spartak
před 9 měsíci

Mohu pozorovat tento jev v rodině např.neteře která co by předsedkyně svazu mládeže na vys.škole ekonomie se dostala do JZD (se zahr.majitelem)po roce 89 a stala se uvědomělou ,věřící . Dokonce předsedkyní nějakého družst.svazu. Přispěvatelé se zmiňují o nějaké přípravě komunistů na zabrání majetku po roce 1989. Naopak jsem se setkal s tím ,že komunisté… Číst vice »

oldo
oldo
před 9 měsíci

Autor je ročník 41,měl by vědět,že ti volové se používají ve vlnách a v sedmdesátých letech se volovalo možná víc,než dnes. No a argument,že i filozofka z Karlovy univerzity je úsměvný.Když občas narazím na nějakou závěrečnou práci na různých “VYSOKÝCH “školách,když vidím jak se ti inženýří,bakaláři nebo magistři chovají,jak jim nenávist kape z husy stejně jako… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci

Nebuďme cymprdlich. U nás v hospůdce u stolu lítá vůl z leva do prava. Ing, Mgr.,

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

..traktorista, vsjo vrovno. Akorát si to nedovolíme k faráři, JUDr, MUDr., A to je nám mnohým přes sedmdesát. Ve volovi to není. Kdo z vás si někdy neadresně vzdychne, tý vole! Je to to samé jako Ježíši Kriste nebo pane Bóže. Je to vžité a patří to do české mluvy. Třeba to UNESCO jednou… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nejsprostější byly odjakživa vojenští doktoři.A to i poté, co už působili v civilu. Zkušenosti z malého posádkového města jsou jasné.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Nepíšu o sprostých lidech jako vámi jmenování voj. doktoři, dlaždici apod. Píšu o oslovení vůl, které tak nějak už do té češtiny patří. Musí ovšem umět používat. Slováci mají kokota… a co !?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Snad jsem vás neurazil, já vůl, nepatřičnou reakcí na váš předchozí příspěvek, pane z Kutné Hory… 🙂 🙂 🙂

Naposledy upraveno před 9 měsíci uživatelem Haskuv Duch
Ludvik
Ludvik
před 9 měsíci

Nespornou zásluhu na přeměnu českého národa na “národ volů” už má, mj., ona část členů KSČ, která se aktivně podílela na přípravě a provedení “sametové revoluce” v roce 1989 a na následné likvidaci Československa, jeho hospodářství, obrany-schopnosti, kultury, školství, apod.

reproduktor
reproduktor
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Ale to nemá se slovem vole nic společného …

Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

A neříká se dneska místo toho “ty brdo”?

Lubez
Lubez
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Chudák Gréta z toho začne nosit pemprsky.

Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Lubez

Jakýpak asi je “carbon footprint” ve válce na Ukrajině? A v těch jinejch válkách, že jich není málo po světě. A ty všechny military bases (že jich není málo po světě), i když neválčí, jistě dbaj na to, aby ty jejich tanky, když cvičej na dvoře, aby prděly podle posledních EU norm. Jaký byl asi “footprint”… Číst vice »