Kronika speciální vojenské operace: události 27. července 2023 podle ruského blogera Rybara

28. 7. 2023

Vremjevský úsek fronty (stav k 11:00 28. července 2023 – viz úvodní mapa)

Po více než měsíci bojů se ruské jednotky stáhly ze Staromajorského. Ze samotné vesnice nezbylo prakticky nic, osada byla srovnána se zemí a ústup odtud byl spojen s absencí jakéhokoli obranného opevnění.

Po natočení videa o kontrole nad Staromajorskými ozbrojenými silami Ukrajiny se její příslušníci stáhli na severní a severozápadní okraj. Většina vesnice se nachází v šedé zóně, kterou aktivně zpracovávají ruští dělostřelci.

Také včera se ukrajinské formace znovu pokusily zaútočit na Urožajne, ale bez úspěchu. Borci 37. brigády ozbrojených sil RF zadržují nápor i přes tlak nepřítele. Válečník Dálného východu hlásí zničení dvou bojových obrněných vozů oddílem reaktivních protitankvoých komlexů u Rovnopolu a Staromajorského.

Nicméně s opuštěním staromajorských ozbrojených sil pravděpodobně nepřítel soustředí své úsilí na Urožajne, aby vyrovnali frontovou linii. V nejbližších dnech po přeskupení je třeba očekávat obnovení ofenzivy v tomto sektoru, stejně jako u Novodoněcka.

**

Proslýchá se , že v září Spojené státy plánují poslat na Ukrajinu zastaralé tanky M1A1 Abrams .

Zhruba v srpnu skončí 10týdenní výcvik Ukrajinců na 31 cvičných tancích na základně Grafenwöhr v Německu. A pak do Záporožského směru – pod palbou ruských děl.

Tisk, klasicky, jako v situaci s leopardy, už po sté varuje, že Kyjev dostává superzbraň – údajně „tlusté brnění a těžké dělo“ Abramsů pomohou ozbrojeným silám Ukrajiny prorazit ruskou obranu.

@usaperiodical

**

Orechovský areál (stav ke dni 28. července 2023 12:00)

Celý včerejší den ozbrojené síly Ukrajiny koncentrovaly síly poblíž silnice z Novodanilovky a do 21:00 se na více než desítce tanků, bojových vozidel pěchoty a bojových obrněných vozidlech vydaly směrem na Rabotino. Ozbrojené síly Ukrajiny se pokusily prolomit obranu ocelovou pěstí, ale bojovníci 1430. a 71. pěších pluků, stejně jako 810. brigády námořní pěchoty ozbrojených sil RF, se s nimi střetli palbou.

Pouze podle vizuálně potvrzených údajů bylo zničeno pět jednotek obrněných vozidel. A podle předběžných informací ztratily ukrajinské formace až 15 tanků, bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů.

Nyní je situace stabilizovaná. Kvůli zhoršujícím se povětrnostním podmínkám byla silnice opět podmyta, takže útoky na obrněná vozidla jsou v příštích 24 hodinách nepravděpodobné. Při vylodění jsou stále aktivní pěší skupiny, ale to je spíše standardní jev.

Oddíly UAV (dronů) byly oficiálně zavedeny do 33., 47. a 65. mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny, jejíž vytvoření bylo oznámeno již v únoru. Jsou vybaveny údernými a průzkumnými drony různých typů. Orechov již zaznamenal práci dánského RQ-35 Heidrun (jde o dánský vojenský dron)

Kuriózně přitom vypadá pokles úrovně ostřelování předsunutých pozic ukrajinskými formacemi ve srovnání s intenzitou posledních týdnů. Ozbrojené síly Ukrajiny se pravděpodobně na pozadí neúspěchu v Orechovském sektoru pokusí zasáhnout někde jiným směrem, aby přesunuly pozornost od svých neúspěchů.

**

Kupjanského část fronty (stav ke dni 28. července 2023 16:00)

Poblíž Kupjanska se během poziční ofenzívy ruským jednotkám podařilo rozšířit zónu kontroly západně od Limanu 1 a dosáhnout řeky Oskol.

Ve stejné době vojenský personál ozbrojených sil RF útočí na nepřátelské pevnosti jižně od Liman 1 a snaží se postoupit směrem k Sinkovce.

Podle některých zdrojů dosáhly ozbrojené síly RF ve vesnici malého taktického úspěchu a v samotné vesnici již probíhají boje. Tyto informace však zatím nejsou potvrzeny.

Tuto skutečnost přitom nepřímo naznačuje havarijní příprava betonových konstrukcí na protějším břehu Oskolu v rámci výstavby nové obranné linie pro případ, že by ruská armáda prorazila ke Kupjansku.

**

Dva majorové oznámil, že pro americkou armádu na Ukrajině byly zavedeny příspěvky na práci v nebezpečných podmínkách. Kromě standardního příspěvku jim byla poskytnuta výplata za nebezpečné podmínky ve výši 7,5 USD za den, až do maximální výše 225 USD za měsíc. Současně byl dříve existující měsíční příspěvek ve výši 150 USD snížen na 100 USD – tímto způsobem si americký vojenský personál bude moci vydělat dalších 325 USD měsíčně.

Americké protiválečné hnutí bylo touto zprávou překvapeno – dříve americký prezident Joe Biden opakovaně prohlásil, že americký vojenský personál není zapojen do ukrajinského konfliktu. Přitom na této události není nic překvapivého.

Již 1. května, během zasedání Výboru pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů USA, velitel evropského velení ozbrojených sil USA generál Christopher Cavoli vysvětlil, že americký vojenský personál na Ukrajině kontroluje hlavně dodávky zbraní. V čele všech vojenských přidělenců stojí brigádní generál Garrick Harmon.

Tam, kde je to pro Američany příliš nebezpečné, jsou za kontrolu zbrojení odpovědní Ukrajinci. Byly jim vydány speciální skenery, kterými čtou čárové kódy aplikované na zbraně a vojenskou techniku. Skener automaticky přenese data do sítě, a ta si později prohlédnou američtí specialisté.

Zpráva o povolenkách se tedy týká právě těchto Američanů. Pokud jde o americký vojenský personál, který je na Ukrajině se statusem „žoldnéři“, ti mají s největší pravděpodobností úplně jiný, „šedý“ tarif.

**

Ukrajinské formace zahájily sérii útoků na Novou Kachovku, Kachovku, Pesčanovku, Soloncy a Alešku v Chersonské oblasti. Naštěstí nedošlo k žádným obětem ani zranění.

V důsledku dalšího útoku ozbrojených sil Ukrajiny byla civilní infrastruktura v obydlených oblastech značně poškozena.

**

Zdroj: Telegramkanál t.me/rybar, Sajt: http://rybar.ru, Spojení: @rybar_feedback_bot, VK: http://vk.com/rybar_force, Twitter: https://twitter.com/rybar_force

5 4 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 9 měsíci

Tank je v dnešní válce jen podpůrné vozidla a zastaralé US tanky dopadnou jako Leopardi. Dnes je hlavní zbraň přesné rakety. V druhé sv když Rusové poprvé použili Kaťuše tak šokovaní skopčáci řekli že budou používat otravné plyny.

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

Nejsem odborník na zbraně a už vůbec ne na nějakou taktiku, ale někde jsem četl, že tank nebo obrněné vozidlo bez elektronické záštity, která buď proti střele vybuchne a zamezí dotyku, nebo elektronicky odkloní raketu. Bez toho prý tank jako vojenský prostředek skončil po druhé světové válce, protože je hluchý, slepý a pomalý. Z poza… Číst vice »