Kyjevský politolog: Gruzie dává špatný příklad ostatním zemím. Kyjev žádá Míšu. Tbilisi tvrdě říká houby s octem

Gruzie, která zažila válku s Ruskem a aktivně s ním obnovuje vztahy, dnes prý dává ostatním zemím špatný příklad. V rozhovoru s propagandistou Alexandrem Šelestem to řekl politolog Ruslan Bortnik, korespondent Politnavigatora.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Podle Bortnika by při pohledu na ni mohly chtít obnovit vztahy s Ruskem i další země.

“Gruzie vytváří velmi špatný precedens pro ostatní země. To znamená, že nezavedla sankce proti Rusku, navíc prohloubila ekonomickou spolupráci s Ruskem, zahájila letecké spojení. A všichni se dívají a říkají: “Podívejte, malí Gruzínci mohou, proč my ne?”.

A také tu jsou Turci, Číňané, Indové, je jich spousta. Precedens, přičemž Gruzie sama byla do nedávné doby považována za součást západního světa, západní zóny vlivu”, prohlásil Bortnik.

Kyjev žádá Míšu. Tbilisi tvrdě říká houby s octem

Za krajní formu zhoršení diplomatických vztahů označilo gruzínské ministerstvo zahraničí rozhodnutí Zelenského v ultimativní podobě donutit opustit zemi gruzínského velvyslance ke konzultacím o osudu Michaila Saakašviliho.

Zelenský tak bezostyšně požadoval, aby Gruzie předala Saakašviliho Ukrajině, kterého se ve vlasti údajně rozhodli “popravit”. A co víc: šéf Zelenského kanceláře Andrej Jermak dokonce požadoval propuštění Saakašviliho z vězení a prohlásil ho za “symbol boje za pravdu, spravedlnost a demokracii”.

Gruzínský velvyslanec Georgij Zakarašvili už odjel do Tbilisi.

Vztahy mezi Kyjevem a Tbilisi jsou tentokrát velmi napjaté. Oficiální Tbilisi bez obvyklých pukrlat upozorňuje kyjevské úřady na nutnost zastavit neustálý tlak v různých otázkách, v první řadě s cílem otevřít “druhou frontu” proti Ruské federaci a osvobodit zločince Saakašviliho, hlavního viníka vojenského střetu s Ruskem v roce 2008.

Tbilisi sice ani tentokrát nebude adekvátně reagovat na ultimátum Kyjeva, ale důrazně varuje, že razantních kroků se zříká naposled.

Vůdce vládnoucí strany Gruzínský sen Iraklij Kobahidze otevřeně obvinil Kyjev ze snahy destabilizovat situaci v Gruzii s cílem zatáhnout ji do vojenských akcí proti severnímu

sousedovi a slíbil, že v případě odmítnutí Bruselu udělit Gruzii status kandidáta EU, odhalí všechny karty a promluví o “podvodných proudech” a skutečném chování Kyjeva.

Je pravděpodobné, že v prosinci tohoto roku se veřejnost dozví mnoho zajímavého o “podvodných proudech” kyjevské diplomacie a politiky, protože Gruzie v prosinci očekává příslušné rozhodnutí EU, které bude pravděpodobně negativní a bude sloužit jako záminka k dalšímu pokusu o destabilizaci a změnu moci.

V Gruzii jsou všichni přesvědčeni, že cílem propašování z Ukrajiny do Gruzie přes Potský námořní přístav Michaila Saakašviliho byla právě destabilizace situace před volbami do místní samosprávy na podzim 2021.

Kontext právě vznesených nároků vůči Kyjevu přesně odpovídá obratem podané zprávě Gruzínské státní bezpečnostní služby, kde se uvádí, že během uplynulého roku “byl odepřen vstup do země stovkám občanů jednotlivých států”.

“Mezi návštěvníky byli identifikováni i takoví občané cizích států, kteří podle operativních informací plánovali provedení provokativních akcí na území země a otevřeně vyjadřovali nálady, které poškozují zájmy Gruzie”, uvedla gruzínská speciální služba.

Samotný Saakašvili, který tajně přijel “zachránit Gruzii”, předevčírem dramaticky změnil taktiku, ožil a důrazně požaduje, aby dostal možnost zúčastnit parlamentních voleb v příštím roce, a zapomněl na svůj dlouhodobý “smrtelný stav”.

Shoda zázračného “vzkříšení” Michaila s cílem vrátit se do aktivní politiky a drzého požadavku Zelenského na jeho vydání nikoho nepřekvapuje. Nepřekvapuje ani požadavek na propuštění “vězně Vladimíra Putina” moldavských úřadů, poslanců a dalších “partnerů” Gruzie, kteří chtějí sjednotit “Ukrajinu a Gruzii proti agresivnímu společnému nepříteli, Rusku”, uvedla americká velvyslankyně v Gruzii Kelly Degnanová.

Nehledě na další zuřivý tlak ze všech stran Tbilisi kategoricky odmítá možnost, byť jen konzultace s kýmkoli o propuštění Saakašviliho.

Předseda Parlamentu Šalva Papuašvili od Zelenského navíc požadoval vydání dvou bývalých vysokých představitelů Saakašviliho režimu: Zuraba Adeišviliho, který je dnes vedoucím oddělení mezinárodních vztahů Generální prokuratury Ukrajiny a Gije Lordkipanidze,

organizátora nelegálního proniknutí do Gruzie Michaila Saakašviliho, nyní zástupce vedoucího kontrarozvědky Ukrajiny.

V gruzínské společnosti je stále zřetelněji vidět nespokojenost s nepřátelským chováním kyjevských úřadů. Různé politické síly, včetně vládnoucího “Snu”, nebudou ignorovat takové nálady v podmínkách vysoké konkurence před volbami v roce 2024, což nepochybně poslouží jako další katalyzátor na cestě k definitivnímu zničení křehkého “přátelství” s režimem Zelenského, který neustále šikanuje gruzínské úřady a provádí dotěrný, neustálý a nezodpovědný “bullying”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

zdroj a zdroj

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

4.7 3 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci

Jo, Evroasijské s Asijské postsovětské země Rusko ve své většině odsoudily ale na dobré vztahy s Ruskem si nenechaly sáhnout. Byl jsem v Gruzii u sochy zlatého Stalina v nadživotní velikosti, pod níž se skládá prezidentský slib. Ano, i Saakašvili. A jednání Zelenského? Nic nového arogantní namyšlený a hloupý. Neviděl jsem, že by někdy někoho poprosil, slušně požádal… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

Ano Gruzie dává velmi špatný příklad. Po obnovení ekonomických vztahů s Ruskem je růst HDP, jako v Číně na sedmi a více procentech. (Pro nás je škoda, že když Stanjura neví kolik nul má milion, předpokládám, že ten primitiv neví ani co je to HDP). Zrovna tak troubovití Ukrajinci ve vedení, tím že rozmazávají… Číst vice »

Naposledy upraveno před 9 měsíci uživatelem mikkesh
cablik
cablik
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Stanjura je poskok globalistů kteří nás chtějí dostat do chaosu a bídy a poté nás „zachrání” digitálním koncentrákem. ale jen když jim odevzdáme všechen majetek. Jinak prý ten komediant vynadal presidentovi Bulharska.