Mise Nulandové: USA se chystají znesvářit Jihoafrickou republiku s Ruskem. FT: USA žádají africké lídry, aby se nezúčastnili summitu Rusko-Afrika

Náměstkyně amerického ministra zahraničí pro politické záležitosti Victoria Nulandová by měla v nejbližší době odcestovat na návštěvu Jihoafrické republiky, uvádí list Foreign Policy.
Cesta by se měla uskutečnit v nejbližších týdnech, píše se v materiálu. A v srpnu navštíví Jihoafrickou republiku místopředseda výboru Sněmovny reprezentantů pro zahraniční věci amerického Kongresu Gregory Meeks.

Z těchto cest v předvečer summitu BRICS, který se má konat v Jihoafrické republice 23. – 24. srpna, se vcelku nedělá žádné tajemství. Washington hledá způsoby, jak vyvinout tlak na Jihoafrickou republiku, aby tato země přehodnotila své vztahy s Ruskem.

Skupina amerických zákonodárců již dříve vyzvala administrativu Joe Bidena, aby upustila od plánů uspořádat obchodní summit v Jihoafrické republice, protože akce by mohla sloužit jako “schválení… podpory JAR ruské invaze na Ukrajinu” a vést k porušení sankčních zákonů.

Je pravda, že není zcela jasné, nakolik je myšlenka zablokování summitu ve Washingtonu populární, protože se na Bidena obrátili čtyři osoby.

Je ale zřejmé, že USA budou hledat způsoby, jak na Jihoafrickou republiku vyvinout tlak. Připomeňme, že na jaře vypukl skandál poté, co americký velvyslanec v této zemi obvinil Jihoafrickou republiku z dodávek zbraní Rusku.

Ministerstvo zahraničí země následně uvedlo, že po oficiálním protestu se velvyslanec omluvil a řekl, že překročil hranici a “bezvýhradně se omluvil vládě a lidu Jihoafrické republiky”.

Tato událost však v žádném případě neznamená, že Washington se nemá v Jihoafrické republice o koho opřít. Konkrétně opoziční Demokratická aliance právě prosazuje, aby Jižní Afrika ukončila spolupráci s Ruskem.

A opozice dokonce oznámila, že to, že ruský prezident nepojede na summit BRICS do Johannesburgu, je její úspěch.

FT: USA žádají africké lídry, aby se nezúčastnili summitu Rusko-Afrika

Americké orgány vyvíjejí tlak na vůdce afrických států a požadují, aby nejezdili na nadcházející summit Rusko-Afrika, který se bude konat 27. a 28. července v Petrohradu.

Podle informací britského listu Financial Times začal Washington “přemlouvat” poté, co ukončila svou činnost obilná dohoda. Ruské ministerstvo zahraničí přitom už dříve oznámilo, že Spojené státy vyvíjejí tlak na lídry afrických zemí, aby do Petrohradu nejezdili.

V materiálu se uvádí, že Washington požaduje, aby úřady afrických států odsoudily rozhodnutí Ruska ohledně obilné dohody.

Britský list zdůrazňuje, že takové kroky USA staví státy regionu do obtížné situace, protože Afrika často potřebuje podporu Ruska a Spojených států v oblasti ekonomiky a bezpečnosti.

V Jihoafrické republice se v srpnu uskuteční summit států BRICS. Washington se netají tím, že chce dosáhnout přehodnocení vztahů Jihoafrické republiky s Ruskem. Právě to bude hlavním tématem návštěv amerických diplomatů a úředníků.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Zdroj: Zdezde

4 5 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
eFPe
eFPe
před 9 měsíci

Je to smutné, ale pakliže je Jihoafrická republika zakládajícím členem BRICS, jestliže se kloní k Číně, Rusku, a věří v nový spravedlivější řád, rozhodně se neměla posrat předem a věřit své vizi.Měla stát za Ruskem, pozvat prezidenta, ochránit jej coby hostitel, a kritiky a různé pseudo poslat do patřičných mezí. Tohle by mělo být opravdu vnímáno… Číst vice »

cablik
cablik
před 9 měsíci

No jo na světě nesmí být klid a mír „demokratická” strana jsou jen jejich další slouhové. JAR musí vidět co se děje a kam to směřuje a je jasné co by si měli vybrat.

Primak
Primak
před 9 měsíci

“USA žádají”: kroucením paže, jak poradil Obama těm, co nepochopují, že Američani jsou “výjimeční” (exceptional)…

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

Tak paní Nulandová z vypráskané rodinky Kaganů zase někam jede dělat dobro. Tahle rodinka kosmopolitů, jedno či na východě – Kaganovič v Rusku, Turčinov alias Kagan na Ukrajině, nebo Nuland alias Kagan v Americe, má rozsévání dobra po světě v genech.

Hokarc
Hokarc
před 9 měsíci

Čarodějnice by si měla uvědomit, že Afrika není nějaká Evropská mumie a že afričtí lídři nejsou politici typu Fiala. A doufám, že Africe je jasné, že křivák zůstane vždycky křivákem. A že i kdyby dělal cokoliv, pokaždé, když spolkne hřebík, tak vysere pouze vývrtku !