Návštěva Šojgu v KLDR je důležitým milníkem budování nových vztahů s touto sousední přátelskou zemí

A zároveň varováním Washingtonu a Tokiu, kteří dávají dohromady “dálněvýchodní NATO”.
Zpráva, že 25. – 27. července ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštíví KLDR na oficiální pozvání Pchjongjangu, se ve světě setká s velkou pozorností jako důkaz odklonu Moskvy od vnucených USA a jejich satelitů ekonomických a jiných sankcí proti severokorejskému lidu, bojujícímu proti americkému imperialismu.

Návštěva zároveň napne pozornost politiků a vojáků ve Washingtonu a Tokiu, kteří se obávají spolupráce Ruska a KLDR ve vojenské oblasti.

Tím spíš, že se Šojgu zúčastní oslav 70. výročí vítězství korejského lidu ve vlastenecké osvobozenecké válce v letech 1950-1953. Jak je známo, v Jelcinových dobách, aby se Američanům zavděčila, tehdejší ruská vláda a propaganda podnikaly kroky ke vnímání verze, že válku v Koreji v roce 1950 rozpoutal Pchjongjang údajně za souhlasu a podpory SSSR a osobně J. V. Stalina.

Ministr míří do Pchjongjangu nejen kvůli účasti na oslavách. “Tato návštěva přispěje k posílení rusko-severokorejských vojenských vazeb a bude důležitou etapou rozvoje spolupráce mezi oběma zeměmi”, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Jak je známo, vedení Korejské lidově-demokratické republiky od počátku projevilo hluboké porozumění pro cíle a úkoly speciální vojenské operace na území bývalé USSR a vyjádřilo plnou podporu a solidaritu ruskému lidu, který obhajuje suverenitu a budoucnost v boji proti imperialistům, a popřálo prosperitu a vítězství. Je to uvedeno v blahopřejném telegramu ke Dni Ruska, který vůdce KLDR Kim Čong-un zaslal prezidentu Ruské federace Vladimíru Putinovi.

Severní Korea bude vždy “v jednom zákopu spolu s armádou a lidem Ruska”, uvedla sestra Kim Čong-una, zástupkyně vedoucího oddělení propagandy Ústředního výboru Dělnické strany KLDR Kim e-Čong. Vyjádřila přesvědčení, že “jakékoli zbraně, kterými se USA a Západ pyšní, shoří a promění se na šrot před neústupným bojovým duchem a silou hrdinské armády a lidu Ruska”. V projevu na téma ukrajinské krize varovala: “Pokud jeho vláda (Zelenského, pozn, A.K) počítá s tím, že by se mohla vyhnout silnému krupobití ruských projektilů tím, že se postaví pod americký jaderný deštník, v němž už zejí díry, pak jdou nesprávnou a poslední cestou”.

Měli jsme již možnost se vyjádřit o tom, že v situaci, kdy země NATO plní armádu OSU svými četnými žoldáky a neomezeně špikují ukrajinskou armádu stále smrtonosnějšími zbraněmi, by Moskva neměla odmítat přijímat dobrovolníky ze zemí, které považují za spravedlivé postavit se USA a jejich satelitům, kteří se snaží udržet svou nadvládu a diktát ve světě. To, jak to dělají, zakouší severokorejský lid už řadu let, a to pod tlakem sankcí USA, Japonska a dalších západních zemí. Jak bylo oznámeno, značnou pomoc by severokorejští dělníci mohli poskytnout při obnově měst Donbasu zničených ukrajinskými nacisty.

Připomeňme, že dříve šéf Ministerstva přírodních zdrojů a ekologie, spolupředseda mezivládní komise RF-KLDR Alexandr Kozlov oznámil, že Rusko se chystá zahájit dodávky obilovin do Severní Koreje v roce 2023. Kromě plánů obchodovat s masem a obilím hovořil ruský spolupředseda komise se svým severokorejským protějškem o spolupráci zemí v oblasti využití nerostného bohatství. “Nerostná a surovinová základna KLDR je bohatá na různé druhy surovin. Po odstranění covidových omezení v KLDR jsme připraveni zapojit své odborníky do diskuse o realizaci společných geologických průzkumných projektů”, řekl.

Věřím, že tyto a další otázky vzájemné pomoci a spolupráce se podaří během návštěvy projednat se severokorejskými soudruhy, kteří si pamatují na neocenitelnou pomoc sovětského lidu při osvobozování od japonských uchvatitelů a amerických agresorů.

Anatolij Koškin

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://fondsk.ru/news/2023/07/25/vizit-shoygu-v-kndr-vazhnaya-vekha-vystraivaniya-novykh-otnosheniy-s-etoy-sosedney

4.3 8 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci

Šojgu v Koreji? V současnu pro Rusko trapné a pod úroveň. Snad nějaký náměstek ministra ale toto? Kouknu na korejského vůdce a vidím spíš umaštěného vypaseného gurmána než politika. Tohle se Rusům nepovedlo a okecávání nepomůže. Šojgu by měl na Ukrajině válčit a ne blbnout v Koreji…

vera
vera
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Rusi nabiraji spojence, kde muzou. Ten korejsky tloustik sice na moc nevypada, ale uz se dost odvazil proti Amikum, a to se ceni.

Ludvik
Ludvik
před 9 měsíci

7/27/2023 ( 08:45 ) Ruský ministr obrany generál armády Sergej Šojgu se setkal s vůdcem KLDR Ministr obrany Ruské federace, generál armády Sergej Šojgu, byl během své návštěvy v Pchjongjangu přijat předsedou Státních záležitostí Korejské lidově demokratické republiky Kim Jong-un. Během rozhovoru s vůdcem KLDR došlo k výměně názorů na globální a regionální bezpečnostní otázky.… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

No, pokud bude sto tisíc Korejských dobrovolníků… Škoda, že je Stoltenberg imbecil a nedochází mu. Ale snad se v Pentagonu najde pár generálů co umí počítat do deseti. Jen rada pro blyštivého Péťu. Snad by měl, až mu Zelenský vrátí letadlo, také do toho Pchjongjangu zaletět. Korejci totiž, také nabízí vyslání stavařů… Číst vice »

vera
vera
před 9 měsíci

“proti severokorejskému lidu, bojujícímu proti americkému imperialismu.”

Jak z Rudeho prava! Gratuluju!

heriot
heriot
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  vera

A to si představte, že Rudé právo také občas napsalo, že v zimě bude padat sníh, nebo, že v létě bude svítit slunce…
Když to někdo napíše i dnes, také špičkujete, že to je “jako z Rudého práva ” ?

cablik
cablik
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  vera

Jenomže se nic jiného dělat nedá USA se musí zatavit a všechny země se budou proti nim muset spojit žádná světovláda nebude. Jinak skvělé Rudé právo proti dnešním lhavým novinám..

vera
vera
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

No jo. To ale neomlouva ty blbce, co zase tak pisou. Severokorejsky lid bojuje tak akorat s hladem a buzeraci od jejich papalasu..