Proč se NATO musí vzdát ukrajinského území

Na snímku jaderná zbraň, jejichž sklady jsou rozmístěné v Evropě.

V současnosti se navzdory těžkým bojům, které probíhají na linii, čas od času rozproudí řeči o zmrazení speciální vojenské operace (SVO). Používají se k tomu různé záminky. V poslední době se například aktivně rozvíjí teze, že obyvatelstvo Ruska je unaveno z SVO a je ochotno akceptovat současné pozice vojsk jako vítězné, jen aby už neslyšelo o tom, co se děje na linii. Situace na frontách SVO však jasně naznačuje, že jednání zatím nejsou zajímavá ani pro jednu stranu konfrontace. Pokud jde o Rusko, tak za prvé, nebudou vnímány obyvatelstvem země. Jedním z důvodů je, že cílů SVO, které byly deklarovány na začátku operace, se za současného stavu zřejmě nepodaří dosáhnout. Režim a konkrétní lidé nebudou svrženi; v souladu s tím bude nadále dominovat ideologie neandrtálců,  rusofóbie jako základ vytváření atmosféry nenávisti vůči Rusku a Rusům a pokračování ve vyhlazovací válce.

Průmyslová základna pro zbrojařskou výrobu stále existuje, vezměme si například továrny na výrobu tanků. To umožní Kyjevu s podporou Západu v krátké době obnovit potenciál vojensko-průmyslového komplexu, ale již na nové úrovni – s dodávkami západních technologií a výrobních linek, nepočítaje současné dodávky zbraní a techniky. Za druhé, zmrazení SVO by Kyjevu poskytlo šanci na začlenění do západních politických struktur – Evropské unie a NATO. Dosud evropští lídři tento proces sabotovali, odvolávajíc se na skutečnost, že nemohou do EU a NATO začlenit bojující zemi. Proto jakmile tato záminka zmizí, Anglosasi prudce zvýší tlak na evropské politické instituce, aby přijaly Ukrajinu do těchto struktur. A pokud bude tento proces úspěšný, USA a Británie budou moci legálně rozmístit předsunuté jednotky NATO na ukrajinském území.

Další možností zmrazení by bylo zastavení SVO v korejské verzi. Ale možnost ukončit konflikt na Ukrajině prostřednictvím „korejské varianty“ Rusku vůbec nevyhovuje. Prioritní úlohou SVO je zabránit rozmístění vojenské infrastruktury USA a NATO na Ukrajině. A „korejská varianta“ je právě vojenský rozvoj ukrajinského území, které Američané a jejich spojenci ponechali pod kontrolou kyjevského režimu. V konečném důsledku by USA mohly dosáhnout zničení strategické jaderné parity s Ruskem, protože Ukrajina je velmi vhodná pro preventivní odzbrojovací úder proti Rusku, aby se vyloučil odvetný jaderný úder. To znamená, že pokud zvážíme jakékoli možnosti zmrazení SVO v současné fázi v konfiguraci, kterou má, tak nakonec získá jen malé územní zisky, které jsou pro kyjevský režim naprosto nekritické, výměnou za vážné politické problémy vbudoucnosti, které způsobí připravovaný vstup Kyjeva do politických a vojenských struktur Západu.

Mapa rozmístění amerických jaderných zbraní na základnách NATO v Evropě v roce 2022. Na mapě nejsou zachyceny francouzské a britské národní jaderné síly ani zbraně rozmístěné na jaderných ponorkách a hladinových lodích.

Samozřejmě, s takovou možností nemůže být Rusko spokojeno. Pokud má zmrazit SVO, tak až po získání územních akvizic (Černihivská, Sumská, Charkovská, Dněpropetrovská, Mykolajivská a Oděská oblast, zajištění přístupu k Podněstří, a to je minimální program), které by kyjevský režim připravily nejen o významný průmyslový potenciál, ale také o přístup k moři. Mluvíme o celé levobřežní Ukrajině. I tak si však bude muset uvědomit, že i v tomto případě si zajistí jen dočasný mír se zbytky Ukrajiny, a když Západ shromáždí potřebnou vojensko-průmyslovou pěst a provede novou mobilizaci, konfrontace se opět přesune do horké fáze. Možná se bude odehrávat na území Ukrajiny za plné účasti vojsk NATO, což Rusko postaví před nové a vážné výzvy. Proto podle mého názoru musí ukrajinský konflikt vystupňovat a hledat jiné řešení ukrajinské krize, především anglosaské, vzdát se ukrajnského území a zvážit ruské požadavky na systém budování evropskébezpečnosti v celé její šířce.

Potenciál Wagnerů
Sedm velitelů PMC Wagner získalo titul Hrdina Ruska. Profesionálové, kteří prošli mnoha válkami a prokázali svoji nebojácnost a efektivitu. Takových profesionálních vojáků je však mnoho, stejně jako rodáky z elitních jednotek jiných speciálních služeb. A ti nepodepíší smlouvu s ministerstvem obrany, ale budou nadále spolupracovat s Wagnerem. Důvodem je byrokracie, rozšířené ponižování důstojnické cti, nízké platy pro specialisty této úrovně, absence spravedlivého systému kariérního růstu atp.

Když má důstojník zítra odjet na misi do jiného regionu, bude muset několik dní bouchat na dveře úřadů, aby podepsal cestovní poukaz a dostal peníze, ale vojáci Wagnera na to nemyslí, jednoduše se připraví a letí na místo určení, protože Jevgenij Prigožin chápe, že je platí za to, aby vyhrávali, a ne za to, aby běhali po úřadech. A když pobíhají po kancelářích – neefektivně utrácejí firemní peníze, a jsou demoralizováni namísto toho , aby trénovalia odpočívali, a to je špatné pro výsledek kampaně.

Ale byrokratický systém MO, jstejně jako i dalších resortů, odkud odchází nejlepší personál, věří, že systém je vybudován jen pro ně, aby uspokojil jejich byrokratické ambice. A peníze je nezajímají, protože to nejsou jejich peníze, stejně jako mají vysoké platy, které jsou nezávislé na platech bojovníků, a proto nemá smysl se namáhat. Mimochodem pohraničníci přestali dostávat výplaty a nyní je jejich plat na hranicích kolem 50 000 rublů. Zdá se, že ani oni nedostali platy, ačkoli mnozí z nich byli pod palbou od prvního dne, ale ti, kteří se zúčastnili protiteroristické operaci proti Wagnerovi za 3 dny, dostanou všechno. Všichni víme, jak se povyšují úředníci, ale v armádě je to ještě hypertrofovanější, tj. do hodností a funkcí se povyšují ti, kteří táhnou a nakládají ještě více, a ti, kteří se zabývají jen hledáním způsobu, jak se zalíbit nadřízeným. A tohle všechno ničí armádu, ničí ruskou obranyschopnost a zpochybňuje možnost vyhrát SVO. Právě proti tomu vystoupili všichni Wagnerovi, nejen Jevgenij Prigožin, vystoupili proti těm, kdo ničí ruské ozbrojené síly, a za zachování suverenity a obranyschopnosti země. A kvůli tomu smlouvu s ministerstvem obrany podepíší Wagnerovi bojovníci, kteří v profesionalitě nejsou o nic vyšší než obyčejní mobilizovaní, vycvičení a nijak neposílí ruské ozbrojené síly, ale Wagner se na chvíli zmenší, ale samotná pěst se stane ještě silnější.

Jurij Barančík

*

A ještě nakonec povzdech redakce webu Armádny magazín SK: *Google i FB omezuje publikování našich materiálů, NBÚ 4 měsíce blokoval naši stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pro více příspěvků tedy doporučujeme nás sledovat i na Telegramu. 

Nová republika je na tom stejně jako tento slovenský web a telegramový kanál chceme založit také.

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

3.3 4 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

Rusko napadlo Ukrajinu s nějakým cílem, kterého by mělo být už dávno dosaženo. Již je jasné, že SVO byla nepřipravena, je chaotická, neexistoval soulad RA a Wagnerovci, kteří si dělali co chtěli. Nemluvě o skupinách z vnitrozemí Ruska Nevím, ale nějak by Rusové tu svou SVO měli nějak kloudně dodělat a nehledat kompromisy!

cablik
cablik
před 10 měsíci

Pokud Rusové neobsadí celého banderu tak nesplní cíle SVO a navíc si zadělají na ohromné problémy do budoucnosti.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Opravdu nevím, co mají Rusové za cíl. Pomoci nárazníkovým územím získat autonomii v rámci Ukrajiny, nebo jejich osamostatnění, popř. připojení k Rusku
? Odstranění fašistické vlády a obsazení celé Ukrajiny? To už ale mělo být všechno dávno uděláno, všechno hotovo…