Proč Vladimir Putin nejede do Jižní Afriky?

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Kancelář prezidenta Jihoafrické republiky dnes uvedla, že Vladimir vPutin nepojede na summit BRICS, který se bude konat v Johannesburgu od 22. do 24. srpna.
Po vzájemné dohodě se summitu nezúčastní ruský prezident Vladimir Putin, ale Ruskou federaci bude zastupovat ministr zahraničí Sergej Lavrov,” stojí v prohlášení.

Připomeňme, že otázky ohledně cesty vyvstaly poté, co Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na Putina. Jihoafrická republika uznává jurisdikci ICC, a proto musela zatknout prezidenta Ruské federace, pokud dorazil na území země. Úřady Jihoafrické republiky přitom neprojevily žádnou zvláštní vůli to udělat. Prezident Jihoafrické republiky prohlásil, že Putinovo zatčení by se rovnalo vyhlášení války Rusku.

A chvíli to vypadalo, že Putin pojede na summit osobně. A to by byl jeho významný zahraničněpolitický úspěch, který by ukázal bezcennost rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu. Jihoafrická republika navíc již měla zkušenost s ignorováním zatykače ICC – v případě příjezdu súdánského prezidenta Umara al-Bašíra do země v roce 2015.

Ale v tomto případě byl očividně tlak západních zemí na Jižní Afriku mnohem vážnější. Nepřímo by se to dalo soudit z vyjádření viceprezidenta Jihoafrické republiky Paula Mashatileho.

Před pár dny prohlásil, že Putinův příjezd postaví vedení země do velmi složité situace.

„Chápeme, že jsme vázáni Římským statutem, ale nemůžeme někoho pozvat a pak ho zatknout. Byli bychom rádi, kdyby nepřišel,” řekl Mashatile.

V důsledku toho se Vladimir Putin pravděpodobně rozhodl znovu neriskovat. Navíc je pro něj objektivně nebezpečné odjet tak daleko od Moskvy (na jinou polokouli) v době vrcholící války a pouhé dva měsíce po Prigožinově povstání. Je možné, že se Putin pokusí vyměnit souhlas s nejezděním do Johannesburgu a osvobození úřadů africké země od břemene těžkého výběru za nějakou protislužbu ze strany Jižní Afriky.

***

převzato

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

 

5 2 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

JAR na jedné straně nenávidí USA (jako hodně zemí kromě ČR) a na druhé straně se jich bojí. Pokud by Putin přiletěl, Biden by vyhrožoval třeba i jaderným humanitárním bombardováním. Proto ta ustrašenost JAR.

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

Ten soud v Haagu je tzv. klokaní soud. Stejně jako bývalý soud pro Jugoslávii. Hájí pouze zájmy USA a jeho satelitů a do vězení strká pouze odpůrce USA. V člee těchto klokaních soudů bývají často afričtí černoši (nikoliv ti američtí), aby bylo jasné, že soud je “objektivní” a že ho neřídí Američané. Ale je to tak… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

Lavrov na to stačí.

Praded
Praded
před 9 měsíci

Jak může někdo od takových zvrhlíků očekávat něco normálního. Vždyť tam střílejí své prezidenty jak zajíce a důvod ke každé zvrhlosti si najdou. Je nenormální, že tolika let podvádí, kradou, lžou, vraždí a občané křesťanské, vyspělé civilizace jim to žerou.

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

Nevím proč Rus čeká s vydáním mezinárodního zatykače na zločince ze světa. Pravda, do Moskvy na vyjednávání o míru by asi musel jet soubor našich vyjednavačů – Stanjura, Pavlík s Řeporyjí, Mirka Zděšená, Černochová, tajtrdlík ze Senátu … na tyto evidentně nemocné lidi by se mohla vztahovat ochrana Červeného kříže. Pravdou je, že… Číst vice »

shoty
shoty
před 9 měsíci

Lazar povie, Putin učiní.
Kedy pochopíme, že sme tupí góji?!
Alebo si myslíte, že prostým Ukrajincom sa snáď chcelo ísť skapať ma front?
Zajtra pôjdu naše deti.
Čo urobíme?!

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  shoty

… Zabalíme nějakou výbavu, hlavně teplé ponožky přibalime špek a klobásy a zamáváme za vlakem, směr Moskva. Nebo jak to myslíte? P.S. Ne, já vím, netrestejte mě….

jbskalensky
jbskalensky
před 9 měsíci

Pokud jsem to správně četl a pochopil, je to i (a hlavně) vnitropolitický problém JAR, kde je dost silná ozbrojená!! opozice, která jen čeká na důvod zahájit konflikt. Samozřejmě za podpory “lidskoprávně-demokratických” zemí, že. Soudím, že je to taktická a diplomatická dohoda, která má eliminovat pokus o další “majdan”, tentokrát na africkém kontinentu. V zájmu jsou… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Osobně si myslím, že JAR by nebyla schopna zajistit bezpečnost pana V.V. Putina.

cablik
cablik
před 9 měsíci

Tak nic president Putin tam nebude a dělá dobře a pan Lavrov vše potřebné zařídí takže se nic nepodařilo je smutné co se děje.

tomaskova
tomaskova
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Jde o to, že to chazaři využijí a budou tím snižovat kredit Putina. Navíc Čína tím posílí, což není až tak dobré.

vaclav
vaclav
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Kam na ty blbosti chodíte?

tomaskova
tomaskova
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Nepotřebuji nikam chodit, stačí trošku přemýšlet.