Radek Pokorný: Okupační smlouva o pobytu amerických vojsk – Jaderné a biologické zbraně v ČR. Jediná cesta ven je neutralita & jediná legitimita: Referendum

RADEK POKORNÝ přináší zprávu a videozáznam ze včerejší demonstrace, která se konala v odpoledních hodinách v Praze před Poslaneckou sněmovnou, kde právě novodobí Biľakové a Kabrhelky hlasovali o potupné smlouvě, jež naši vlast zbavuje posledních zbytků státní svrchovanosti

Radek Pokorný
Radek Pokorný

Vládní pětikoalici se včera podařilo schválit ve sněmovně ve druhém čtení okupační smlouvu o pobytu amerických vojsk na našem území. I přes odpor SPD, která jediná vzdorovala do večerních hodin obrovské přesile vládních schvalovacích robotů, mezi něž je nutno počítat už i téměř všechny poslance ANO, byla potupná normalizační smlouva nakonec schválena.

Hlasovalo pro ni 115 ze 144 přítomných. Proti bylo všech 14 přítomných zákonodárců SPD a čtyři poslanci z ANO, kteří ještě nerezignovali na svědomí (Hubert LangMarek NovákJiří Mašek a Berenika Peštová). Symbolicky tak zopakovali 18. říjen 1968, kdy Národní shromáždění odsouhlasilo smlouvu o pobytu sovětských vojsk u nás, kdy proti hlasovali také jen čtyři poslanci (Gertruda Sekaninová – ČakrtováBožena FukováFrantišek Kriegel František Vodsloň).

Řada 1939, 1968, 2023

Jejich jména si dodnes národ pamatuje, na rozdíl od „bezejmenné“ masy kolaborantů, kteří drtivou většinou pobyt cizích vojsk na našem území schválili. A další podobnost: Tak jako před 55 lety demonstrovalo i včera proti schválení smlouvy před parlamentem několik stovek odhodlaných vlastenců, kteří i v horkém odpoledni přišli kolaborantům ve sněmovně připomenout, že státní suverenita je pro národ hodnotou, za kterou naši předci pokládali mnohdy i své životy nebo strávili mnoho let ve vězení.

To také ve svém vystoupení na demonstraci (svolanou SPD a Trikolorou) na Malostranském náměstí připomněl jeden z organizátorů celé akce, a zásadní odpůrce hanebné česko-americké vazalské „smlouvy o pobytu cizích vojsk“, poslanec SPD Jiří Kobza. Připomněl, že nejde jen o nějaký nepodstatný „technický“ dokument, ale zcela průlomový: „Nejde o smlouvu obranou, jak vyplývá z jejího názvu, ale jak uvádí její článek 2, má určit podmínky pro pobyt cizích vojsk na území naší republiky.“ A zmínil, že u nás známe z historie tři dokumenty, které upravují pobyt cizích vojsk na našem území. První je z 16. března 1939 a šlo o vyhlášení německého protektorátu, kdy wehrmacht mašíroval Prahou.

Druhá smlouva, která upravovala pobyt tentokrát sovětských vojsk, byla z října 1968 a byla připravena v Moskvě po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Tedy v situaci, kdy Československo bylo vojensky obsazené a některé představitele státu unesli do Moskvy. Vyhlášení protektorátu bylo na třech stranách a smlouva o pobytu vojsk v roce 1968 měla 4 strany. Dnešní smlouva s Američany má stran 32.

Americké vojenské základny jsou ihned k dispozici

Ve smlouvě jsou vyčleněny prostory, které američtí vojáci mohou ihned obsadit. „Když nám někdo říká, že u nás nebudou stavět základny, tak má pravdu. Oni totiž použijí ty naše.“ Američtí vojáci, zde budou mimo naši jurisdikci a české zákony. Kobza také upozornil, že sami architekti smlouvy mají o její ústavnosti pochyby, proto znemožnili její projednávání jak v ústavním výboru, tak i její posouzení Ústavem státu a práva Akademie věd ČR, jak SPD navrhovala. Smlouva je nevypověditelná 10 let (takže ani případná další vláda nemá možnost od nás Američany vystrnadit), a poté je tam ještě lhůta jednoho roku. „Nemáme žádnou záruku, že si USA na základě smlouvy nerozmístí na našem území jaderné zbraně,“ zakončil své vystoupení poslanec.

Předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová prohlásila, že každá suverénní země má mít armádu, ale pouze jednu – a to tu svojí. Smlouva je podle ní popřením našich zákonů a naší ústavy, ze které si Fialova vláda dělá opět jen cár papíru. Smlouva je horší, než ta okupační z roku 1968. „Vasil Biľak byl dětské říhání, proti tomu, co pro naši vlast představuje ministryně války Černochová.“ Smlouva se podle Majerové uzavírá bez celospolečenské diskuse, bez toho, aby se projednávala ve sněmovních výborech. Podle Majerové by se o tak závažné smlouvě mělo konat referendum. „Vláda absolutně nepochopila to, že se zodpovídá sněmovně a nikoli naopak,“ uvedla Majerová.

Fialova vláda, se podle ní nezodpovídá absolutně nikomu. „Neměli bychom na to nikdy zapomenout, neboť jednou se bude zodpovídat nám všem. Podle smlouvy, ze které citovala, nebude nikdo v našem státě, včetně vlády a parlamentu vědět, jestli jsou na amerických základnách v naší zemi biologické či jaderné zbraně (jako to s těmi biologickými učinili Američané na Ukrajině). „Fialova vláda, z nás dělá cizince ve vlastní zemi.“

Budou u nás jaderné a biologické zbraně

Bezpečnostní expert a poslanec SPD Radovan Vích demonstrantům řekl, že vláda dělá pokoutnou kabinetní politiku, neboť jedná o dohodě s USA v utajovaném režimu. „Smlouvu potom vyvěsí na stránky ministerstva obrany, aby se už k jejímu znění nemohl nikdo vyjádřit.“ Vích vyjádřil ve svém vystoupení na demonstraci také zklamání nad postojem poslanců ANO, kteří až na čtyři výjimky smlouvu, kterou přicházíme o zbytky naší svrchovanosti, podpořili.

Před umístěním jaderných zbraní na našem území na základě okupační smlouvy varoval ve svém vystoupení také poslanec SPD Vladimír Zlínský: „Jaderné zbraně na našem území nechceme, neboť tento krok by katastrofálně zhoršil bezpečnost ČR.“ Podle bezpečnostního experta Trikolory Davida Bohbota, je cílem podepsané dohody mimo jiné také velký byznys. „Některé korporace na tom vydělají obrovské peníze, proto tlačí na podpis a vymývají lidem mozky v médiích a prosazují tezi, že mít na našem území armádu USA je pro naši bezpečnost dobré.“

Opak je podle něho ale pravdou. Pro náš stát není nebezpečná ruská nebo čínská armáda, ale naopak armády NATO. „Naše města nebudou cílem raket, když nebudeme provokovat a nepošleme válčit těch pět tanků, které nám zbyly poté, co jsme všechno darovali Ukrajině.“ Pokud u nás budeme mít základny NATO staneme se pro Rusko a Čínu nebezpečím a potenciálním cílem jejich úderů na vojenskou infrastrukturu. Jediný rozumný krok, který můžeme podle něho tedy udělat, je vyhlášení neutrality

Jediná legitimita: referendum

Jeho slova potvrdil ve svém vystoupení na demonstraci i předseda SPD Tomio Okamura, který jasně řekl, že SPD je zásadně proti přijetí smlouvy. „Nechceme tu žádné cizí vojáky, ani jejich základny,“ uvedl za bouřlivého potlesku několika stovek statečných občanů, kteří přišli na Malostranské náměstí vyjádřit svůj odpor k projednávané smlouvě s USA.

Fialova vláda nemá podle Okamury legitimitu o takto závažné věci rozhodovat, neboť nezastupuje většinu občanů. „Takto závažnou věc, by měli rozhodnout občané v referendu.“ Na základě smlouvy budou podle Okamury využívat američtí vojáci minimálně těch jedenáct míst v ČR, kde budou umístěni. Okamurova slova vzápětí potvrdil i poslanec a první místopředseda SPD Radim Fiala. Smlouva je podle něho naprosto jednostranná a sepsaná pouze ve prospěch USA.

Čtvrtina se hodila marod

Fiala je přesvědčen, že Spojené státy chtějí eskalovat konflikt s Ruskem přímo v Evropě. „Už jim nestačí válka na Ukrajině za americké zájmy a o dolar. Budeme jedním z prvních cílů případného protiútoku. My jsme bohužel kvůli Fialově vládě vlezli do těch zákopů jako první a čouhají nám z nich hlavy,“ uvedl v závěru svého vystoupení poslanec.

Demonstrace proti pobytu vojsk USA na území ČR – Praha 19.7. 2023

Výsledek včerejšího hlasování byl předpokládaný, ale dnes již alespoň víme, že ve sněmovně sedí nejméně 115 Biľaků a 18 Kriegelů.

A ještě jedna podobnost s děním před 55 lety: Při hlasování o smlouvě o pobytu sovětských vojsk, se velký počet zákonodárců na hlasování nedostavil. Kromě šesti poslanců SPD (nemocní nebo na dovolené), kteří jasně deklarovali, že by spolu se svými kolegy hlasovali proti, se u většiny „vládních robotů“ (včetně poslanců ANO), kteří se k hlasování nedostavili jedná zřejmě o otázku svědomí.

Možná i z obav z následků přitakáni okupační smlouvě. Možná si uvědomují, že nic není „na věčné časy“, takže by se jednou museli ze svého své vlastizrádného počínání národu zodpovídat.

Právě tak jako stateční demonstranti, mezi nimiž šel jeden hlas: Nechci jednou říkat, že když šlo naší republice o krk, mlčel jsem.

*

AUTOR:  Radek Pokorný, ZDROJ

**

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

 

3 2 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 9 měsíci

Dostali se k moci a dělají si co chtějí US okupanti tu nebudou na vždy ono to už dlouho trvat nebude. Pokud by chtěli Češi referendum tak musí mít naprosto jinou vládu a ne tuhle liberální totalitu.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci

No jak vidíme kolem, smlouvy nejsou dnes směrodatné, ty se porušují nebo přímo zcela normálně ruší. Přijde nová vláda a třeba… Horší bude potom odtud Američany vyšprajcovat. O neutralitě si můžem nechat jenom zdát. To je tak složitý postup o získání záruk, že je to téměř nemožné…