Ukrajinská ofenzíva přechází na plán B

Armádny magazín přináší zprávu o situaci na ukrajinské frontě 3.7.2023

Shrnutí předchozího týdne: Jasný neúspěch očekávané ukrajinské ofenzívy – rychlý průlom ruských opevnění podél vektoru Záporoží – Berďansk a drang nach Süd směrem k Azovskému. Ze všech bunkrů v Kyjevě slyšet výmluvy, ve kterých se na půl ucha obviňují západní spojenci, že poskytli málo a špatné zbraně, zatímco zrádní Moskali připravili obranu a všechny trasy, po kterých mají Ukrajinci pochodovat, pokryli minami a dělostřeleckými značkami. I západní média přiznávají, že zahraniční wunderwaffe  neomluvitelně zklamaly.

Za měsíc první fáze ofenzívy ztratily OS Ukrajiny minimálně do 20 000 mužů s nenávratnými ztrátami a asi 500 obrněných vozů. Je zřejmé, že při takovém tempu nebude do září s kým a s čím bojovat a summit NATO v polovině července bude velkým zklamáním. Kyjev a jeho pánové vyvodili správné závěry: Není jasné, jaká vlna mobilizace na Ukrajině začala. Tentokrát mají v úmyslu shrábnout ty, kteří měli odklad, aby se postarali o zdravotně postižené příbuzné a příslušníky pořádkových sil.
Západ zase plánuje vydat několik desítek dalších tanků a protiletadlových systémů, aby nahradil ty, o které přišel, a obecně rozšířit rozsah dodávek zbraní. Letadla F-16 se podle všeho dostanou do Kyjeva, pokud vůbec, až v zimě. Větší naděje se vkládají do systémů protivzdušné obrany a tanků, ty však dorazí přinejlepším na podzim. Proto je velmi pravděpodobné, že koncem července a v srpnu nastane přestávka v bojích a Ukrajina se bude snažit upevnit si těch několik územních zisků, kterých se jí podařilo dosáhnout. Pokud máme rezervy, abyste tuto přestávku využili a sami postoupili, strategická obrana by mohla být prvkem strategické ofenzívy.

Pokud nemáme žádné rezervy, budeme muset čekat na nový nápor Ukrajinců na podzim.

Zajímavé je obnovení dodávek nových raket NSM do Kyjeva; protilodní systém je schopen působit i proti pozemním cílům, což znamená, že nepřítele budou doprovázet pokusy zasáhnout sklady a komunikace z dálky. ATACMS zatím Kyjev nedostal, ale to není obzvlášť důležité: NSM dokáže pokrýt většinu úkolů ATACMS. Kromě taktiky bude muset Ukrajina změnit i svou strategii. Proražení ruské obrany čelně má za následek ztráty neúměrné výsledku.

Během několika následujících týdnů je pravděpodobný pokus o zinscenování radioaktivního incidentu v Záporožské jaderné elektrárně (ZJE). Nepřátelé příliš aktivně vykřikují o bezprostřední blízkosti této události, rozdávají obyvatelstvu memoranda „co dělat, když slunce nevyjde na východě“ a američtí senátoři požadují, aby se jakýkoli incident za ZJE ztotožnil s použitím jaderných zbraní Ruskem.

Lze očekávat zvýšený tlak na Arťomovsk. Jedná se jednak o reputační “vítězství” – naše pevnost byla znovuzískána! – a zároveň přispívání k nepokojům v Rusku – bez Wagnera nic nezmůžete! – a zároveň čistě taktické. Na rozdíl od Záporožských stepí v Arťomovsku nebyl čas na vybudování obrany.

Faktor výsadku z chersonské strany zůstává aktuální. Ve skutečnosti se už Ukrajinci pokusili vytvořit předmostí na základě toho, co zůstalo z vyhozeného Antonova mostu na našem břehu. Podařilo se jim vytisknout se (do našich obeanných linií) až opakovanými raketovými a bombardovacími údery a spoustou výpadů. Kyjev se tedy přesvědčil, že možnost „předmostí a diverze“ je proveditelná. Možná by to mohli vyzkoušet s novými silami a ve větším rozsahu.

*

Zdroj: Armádny magazín Sk

***

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

4 4 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 10 měsíci

Opět jedna z vizí, které neberou v úvahu aktivitu Rusů! Všechny postupy Ukrajinců znamenají, že “dobyli” území v “šedé zóně”, tedy v území nikoho. Prakticky jde o step, v nejlepším případě pár zničených domků. I ono “předmostí” pod Antonovským mostem znamená cca 200 m do hloubky a totéž do šířky. Jde o několik malých ostrůvků u břehu Dněpru. před ním je… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Bůh nedopustí, aby ukři vyhráli. To by potom zákony vesmíru naprosto selhaly.

danny
danny
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Zůstanou v platnosti. Ukrové hlásí, že Rusové postupují na Lymansk a přesunuli do oblasti bojů 180 tis. vojáků všech druhů zbraní. Taková síla se nesoustřeďuje na obranu. A zasedání NATO se blíží! Bude zajímavé sledovat, jak Zel vysvětlí ruský postup jako úspěch Ukrajinců.

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Na boha nespoléhat ten ještě nikomu nepomohl spíš se bude dít to chtějí Rusové a doufám že tu elektrárnu bandera nevyhodí do povětří.

mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Pokud píšete o šedé zóně tzv. území nikoho, tak možná se mladíci co tomu průseru velí, ve West Pointu učili ono slavné moravské “nikdo tam – hrr na ně” A výsledky mají. Uchytili se pod mostem. Ovšem dle vítězného hlášení komika do Washingtonu to má jen pár nevýhod. Z jedné strany se na ně… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Myslíte ten východně od Charkova? Protože pak jsem našel druhý mezi Rumunskem a Oděsou.

mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci

Pán co to napsal, evidentně nečetl našeho mladého “vojenského analytika”, který sice nebyl na vojně, ale přední linii války zná klučina naprosto přesně. Lukáš Visingr se jmenuje. Nejen vojenské prostředí, ale i zlomky mu asi dělají problémy. Uzemní vás, že Ukrajinci použili k ofenzívě jen malý zlomek své síly. Prý asi tak… Číst vice »

Naposledy upraveno před 10 měsíci uživatelem mikkesh
mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Ještě dodám, že to co máme poznat a až to přijde už možná poznáváme. Kolony vracejících se, asi na ofenzívu zvědavých uprchlíků před válkou na hranicích Ukrajiny. Snad se jedou podívat i jásající a tančící chlapi z “Bandera párty”. Jen bych nepřál ukrajinským matkám, co na dovolenou vyfasovaly peníze a které zavlékají své děti do… Číst vice »

JK
JK
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Takto podměrečným kusům, jako je pan Visingr, přísluší s ohledem na úroveň výstupů spíše než “analytik”, označení “anální tik”. Člověk nevychází z údivu, jakým diletantům dodala dnešní doba odvahu veřejně své rozumy ventilovat.

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  JK

A největší komično nastává, že je spousta hltounů mainstreamu, kteří tomu věří jako slovu Božímu. S takovou se opravdu včas neprobudíme.