Washington Post: Zelenský narazil a byl odkázán do patřičných mezí

Ostrá reakce ukrajinského prezidenta na příslib NATO ve Vilniusu na základě podmínek vyvolala tahanice – a krátké úvahy o oslabení toho, co by se Kyjevu nabídlo, uvedli představitelé

Pravidla se vymýšlejí proto, aby se porušovala. Tohle klidně považujte za další vlkův zákon. Například vedle toho, že každá další vláda v Česku je horší než ta předchozí. Proč píši o pravidlech a jejich porušování? Protože jsem si předsevzal, že budu vydávat max. dva články denně a nějaký navíc jen tehdy, když půjde o nějakou důležitou událost, která nesnese odkladu.

Což není případ tohoto třetího dnešního textu. Tady jde o mou ješitnost. Chci mít zase něco venku dříve než velký mainstream, velký informační byznys a nebo jiná alternativa. Právě jsem začal tradiční ranní průlet internetem a hned na stránce Washington Post jsem narazil na článek, který prostě musí na Kosu! Hned! Protože popisuje, že rozpory uvnitř NATO ohledně Ukrajiny i rozpory s Ukrajinou jsou neskonale větší než je nám předstíráno! A být Zelenským… no tak začínám uvažovat o tom, zda úplně nejlepším darem, co jsem od začátku války ze Západu dostal není ta česká pistole, kterou mi dal futrál vší moudrosti z Hradčan.. Ale nechme podobných smutných špílců a pojďme na ten článek WP

Zelensky’s angry tweet on NATO membership nearly backfired

podle překladače

Zelenského rozzlobený tweet o členství v NATO málem vedl k incidentu

Ostrá reakce ukrajinského prezidenta na příslib NATO ve Vilniusu na základě podmínek vyvolala tahanice – a krátké úvahy o oslabení toho, co by se Kyjevu nabídlo, uvedli představitelé

JAKARTA, Indonésie – Konfrontační tweet ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z tohoto týdne vyzývající vůdce NATO k urgentnímu tempu přijímání jeho válkou zničené země do aliance tak rozčílil Bílý dům, že američtí představitelé zapojení do procesu uvažovali o zmenšení „ pozvání “ připojit se pro Kyjev, podle šesti lidí obeznámených s věcí.

Nakonec se Spojené státy a jejich spojenci dohodli, že zachovají jazyk deklarace, jak byl nakonec představen v úterý na summitu NATO v litevském Vilniusu. Deklarace postrádá časový plán pro přistoupení Ukrajiny k bloku, ale byla produktem těžce vybojovaných snah přimět Bidenovu administrativu a další evropské vůdce, aby poskytli konkrétnější nabídky Kyjevu uprostřed probíhající ruské invaze.

Incident ilustruje frustraci uvnitř NATO ze Zelenského nátlakové taktiky , kdy i někteří z jeho nejsilnějších podporovatelů tento týden zpochybňovali, zda svým výbuchem slouží zájmům Ukrajiny. Zákulisní tahanice, které spustila, zároveň ukazuje, jak málo s tím aliance může udělat: státy NATO jsou ve válečném úsilí all-in a mnoho členských států zůstává hluboce sympatizovaných se Zelenského požadavky na vyšší úroveň podpory. A zatímco mnoho úředníků vyjádřilo rozhořčení nad tweetem, došlo k pochopení, že vůdce bojujícího národa musí prokázat, že udělá cokoli, aby jménem svého lidu vytěžil maximum.

Zelenského nátlaková mise, komunikovaná, když se lídři NATO scházeli na dvoudenní summit, byla odsouzena jako „bezprecedentní a absurdní“, což byl tehdy návrh jazyka deklarace.

Veřejné pokárání ukrajinského vůdce alianci ohromilo ty, kdo se shromáždili v místě konání summitu, výstavní síni na okraji litevského hlavního města, a nechalo americkou delegaci „rozzuřenou“ podle jednoho úředníka obeznámeného se situací. Stejně jako ostatní mluvila tato osoba pod podmínkou anonymity, aby prodiskutovala citlivé rozhovory.

Velvyslanci, ministři a další vysocí politici vedli neformální rozhovory o tom, jak by aliance měla reagovat. Američtí představitelé vznesli možnost přezkoumat nebo vyškrtnout pasáž, proti níž Zelenskyj tak důrazně namítal: „Budeme schopni poslat Ukrajinu pozvání ke vstupu do Aliance, až spojenci budou souhlasit a budou splněny podmínky,“ uvedli evropští představitelé. při jednáních.

Přestože Washington poskytl Kyjevu od začátku války počátkem loňského roku vojenskou pomoc v hodnotě desítek miliard dolarů a další podporu, prezident Biden upřednostňoval opatrný přístup , protože se obával, že příliš rychlé jednání může riskovat eskalaci krize a vtažení NATO do přímého konfliktu s Rusko. Biden se zúčastnil summitu ve Vilniusu se svým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem, který odcestoval do indonéské Jakarty na setkání ministrů zahraničí z jihovýchodní Asie.

Na summitu v rumunské Bukurešti v roce 2008 bylo Ukrajině a Gruzii nabídnuto případné členství v NATO za předpokladu, že nejprve splní řadu požadavků. Ukrajinci si stěžují, že o 15 let později stále čelí řadě reformních požadavků, z nichž mnohé nejsou konkrétní.

Americký úředník obeznámený s rozhovory připustil, že byly zváženy revize deklarace a řekl, že Bidenova administrativa byla citlivá na Zelenského obavy a doufala, že by je mohla nějak řešit.

Tři další vysocí politici, z nichž dva byli přímými účastníky rozhovorů, však uvedli, že jejich silné vnímání je, že Spojené státy se chystají oslabit jazyk dokumentu – aby byly méně vstřícné k rychlému přistoupení Ukrajiny k alianci.

„Někteří chtěli zmínku o ‚pozvání‘ stáhnout nebo najít jiné místo, kde by to slovo mohli uvést, řekl jeden z vysokých politiků, diplomat NATO, který se rozhovorů účastnil.

Mluvčí Bílého domu a ukrajinského předsednictví okamžitě nereagovali na žádosti o vyjádření.

Jiný vysoce postavený diplomat NATO, který se účastnil zběsilých jednání, uvedl, že ačkoli „několik lidí“ podpořilo odstranění formulace, která Zelenského rozrušila, delegace USA „konkrétně nechtěla vzít tento slib“ pozvání z deklarace. Panovala shoda, že přepracování dokumentu oddálí jeho vydání, a „nakonec ti, kteří jsou nejvíce znepokojeni ukrajinskou reakcí, dospěli k závěru, že by bylo lepší držet se textu“, jak byl navržen.

„Vysílá to velmi jasnou a silnou zprávu,“ řekl tento člověk, „jak Ukrajině, tak Rusku.“

Francouzský prezident Emmanuel Macron, podporovaný středoevropskými a pobaltskými národy, prosazoval zachování původně dohodnutého jazyka. Tito vůdci to považovali za nejsilnější možnou nabídku Ukrajině vzhledem k neochotě Spojených států, Německa a dalších jít dále ze strachu, že by to zatáhlo alianci do přímé konfrontace s Ruskem. Vedoucí představitelé NATO rovněž oznámili rozsáhlé balíčky vojenské pomoci pro Kyjev.

„Přistáli jsme. Výsledek byl nejlepší možný,“ řekl diplomat.

V době, kdy velvyslanci NATO formálně diskutovali o tom, jak reagovat na Zelenského tweet, byly Spojené státy zpět s původním zněním deklarace, uvedli politici.

Uvnitř místnosti vůdců bylo více poradců, než je typické pro tyto typy vysoce očekávaných summitů, uvedli úředníci. V jednu chvíli do místnosti vstoupil poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan a odtáhl Bidena od stolu, vypadalo to, že prezidentovi něco důležitého sděluje, řekl jeden úředník.

Zelenskij později zmírnil svůj tón, během osobních setkání ve Vilniusu vyjádřil vděčnost a vyzval k co nejrychlejšímu přistoupení Ukrajiny k alianci.

Ve středu, den po napjatých jednáních, byl šéf Zelenského prezidentské kanceláře Andriy Yermak pozorován při intenzivním rozhovoru se Sullivanem během prvního zasedání Rady NATO-Ukrajina, nově zřízeného poradního orgánu vytvořeného pro Ukrajinu za účelem svolání NATO. velvyslanci a diskutovat o jejích bezpečnostních otázkách.

Yermak, řekl jeden člověk, který byl svědkem rozhovoru, vypadal, jako by se snažil hádat. Sullivan, řekla tato osoba, „vypadal velmi odhodlaně.“ Výměna trvala asi 30 minut.

Napjaté úsilí udržet linii jménem Ukrajiny způsobilo vyčerpání a podráždění některých nejsilnějších kyjevských obhájců.

„Nebyla to legrace,“ řekl vysoký politik NATO obeznámený s rozhovory.

***

Už mnohokrát jsem se na Kose divil tomu, co si západní papaláši od Zelenského všechno nechají líbit. Že tancují podle jeho píšťalky jako kdysi kompars v jeho seriálu Sluha národa. Jenže každá písnička se časem omrzí. Zjeména, když se z ní stane stále stejná odrhovačka. A kolektivně západní papaláši, především ti největší, nejsou zvyklí, aby jim nějaký nýmand odmlouval nebo diktoval. A Zelenský, přes všechny ceremonie, gesta a úsměvy prostě pro tyhle nýmandem je a bude. Ale dokud je užitečný, tím že zabijí Rusy, tak mu povolí bene. Přísloví – z cizího krev neteče, i když je té krve hodně, nejvíce v Evropě od IIWW. Ale když ten nýmand stále natahuje ruku a stále něco požaduje a chce? A ještě i dovolí protestovat a prudit??

Tak to prrrr! To prrrrrrr! Je potřeba ho odkázat do patřičných mezí! A zdá se, že to vykazování už začalo. Čím skončí? Nevím. Ale psal jsem to už včera – v Zelenského kůži bych nechtěl být za žádnou myslitelnou i nemyslitelnou cenu. Třeba mu to začíná docházet.

***

Autor: Per Vlk, zdroj: Kosa ostra

 *

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

3.3 3 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

Zelenskyj přece hraje na klavír svým penisem. Kdo z vás to umí?

cablik
cablik
před 9 měsíci

Když se to vezme logicky tak strach musí mít USA protože jsou hlavní strůjci války kterou tam řídí. V plnohodnotné 3 sv by byli rychle zničeni na Banderu by jaderné zbraně Rusové nehodili protože by to odskákali taky a to komediant určitě ví a dělá machra.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci

Mne zaujalo: Zelenskyj vyjádřil vděčnost! No to tu ještě za pomoc Ukrajině nebylo! Snad už nebude vyhrožovat, že když padne Kyjev bude celosvětová atomová válka! Osel! Bulharský prezident jasnė řekl, že se jedná o střet(!) dvou zemí, nikoli o válku. To by muselo být už usmrceno desetitisíce civilistů. Je? Při náletech dronů, raket,… Číst vice »