45% obyvatel planety Země. BRICS se rozšiřuje hned o šest nových zemí

BRICS se rozšiřuje hned o šest nových zemí: Argentinu, Etiopii, Írán, Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty a Egypt. Země se plnohodnotně zúčastní jako plnoprávní členové již příštího summitu BRICS.

“Chtěl bych poblahopřát novým členům, kteří budou v plném rozsahu pracovat v příštím roce. Budeme pokračovat ve věci, kterou jsme zahájili ohledně rozšíření vlivu BRICS ve světě, navazování praktické práce s novými členy a s těmi, kteří budou spolupracovat s našimi partnery”, poznamenal Vladimír Putin k rozšíření organizace o šest nových zemí.

Předseda ČLR Si Ťin-pching označil přijetí nových členů za “nový výchozí bod pro alianci”. Podle něj je nyní na zemích BRICS “odpovědnost za světovou stabilitu a bezpečnost”.

A indický premiér Naréndra Módí oznámil, že rozšíření BRICS by měly věnovat pozornost “všechny instituce světa, aby se přizpůsobily měnícímu se světu”.
BRICS s nikým nesoutěží

Jak uvedl ve svém prohlášení k výsledkům summitu Vladimír Putin, BRICS “s nikým nesoutěží, s nikým se nesrovnává”. Proces vytváření nového světového řádu má však “nesmiřitelné odpůrce”, kteří usilují o zpomalení tohoto procesu, omezení vzniku nezávislých center vlivu ve světě, dodal ruský vůdce.

“Země takzvané “zlaté miliardy” dělají vše pro zachování bývalého unipolárního světa. Vyhovuje jim, je pro ně výhodný. Snaží se nahradit systém mezinárodního práva vlastním tzv. řádem, který je založen na pravidlech, jež nikdo neviděl, na pravidlech využívaných, nutno říci, ke kořistnickým účelům a měnících se ve prospěch současné politické konjunktury, kdykoli a jakkoli v souladu se zájmy jednotlivých zemí”, prohlásil Putin. Dodal, že ve skutečnosti jde o starý kolonialismus v novém obalu.

Za jeden z důvodů obrovské pozornosti a zájmu o BRICS (připomeňme, že vstoupit do organizace chtělo 22 zemí) označil ruský prezident únavu světové většiny z různých tlaků a všelijakých manipulací.
Co znamená rozšíření BRICS?

Nejjednodušší je vysvětlit to statistickými údaji.

Za prvé, BRICS je nyní čtyřikrát větší než G7 co se týká obyvatelstva. Celková populace organizace bude tvořit 3,6 miliardy osob, tedy 45% světové.

Celkový HDP zemí BRICS nyní činí 37 % světového HDP, zdůraznil na závěr konference brazilský prezident Lula da Silva. Na organizaci nyní připadá 44,35 % světových zásob ropy a 36% rozlohy zeměkoule (dvakrát více než je tomu u “skupiny sedmi”).
Jaká další rozhodnutí byla na summitu přijata?

Za prvé, země BRICS podpořily “africkou iniciativu” k řešení ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Vyplývá to ze závěrečné deklarace summitu.

Za druhé, jihoafrický prezident Cyril Ramafosa oznámil, že lídři zadali úkol svým ministerstvům financí a centrálním bankám, aby zvážily spuštění platebních nástrojů a platforem založených na národních měnách.

“Otázka jednotné zúčtovací měny BRICS je velmi složitá, ale budeme se tímto směrem pohybovat”, poznamenal Vladimír Putin.

Také Si Ťin-pching poznamenal, že současné rozšíření nebude poslední.

Podle odborníků je však k rozšíření organizace řada otázek. Hlavní z nich je, že zatím nejsou jasná kritéria, podle kterých se toto rozšíření provádí.

“Slibují poziční dokument, kde jsou dohodnuty parametry, ale podle složení pozvaných zatím nejsou vidět”, poznamenal ředitel pro vědu mezinárodního diskusního klubu Valdaj Fjodor Lukjanov. “Lze předpokládat, že na relativním rozcestí “rozšíření členské základny/prohloubení spolupráce” byla zvolena první cesta. Tím spíše, že přijetím tohoto souboru šesti zemí to nelze protahovat s dalšími, velmi vážené mocnosti (jako první nás napadnou Indonésie a Alžírsko) jsou i tak uraženy, že se nedostaly do první skupiny. Ať je to jakkoli, summit poskytl bohatou potravu k zamyšlení”.

Podle experta však lze Jižní Africe bez výhrad poblahopřát k úspěšnému summitu. “Vstoupí do análů jako milník v historii BRICS. A to jak upoutanou pozorností, tak počtem zúčastněných hlav států a, samozřejmě, díky rozhodnutí o prvním hromadném rozšíření”, shrnuje Lukjanov.

Gleb Ivanov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://aif.ru/politics/world/45_naseleniya_planety_zemlya_briks_rasshiryaetsya_srazu_na_shest_novyh_stran

2.8 13 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 8 měsíci

A až se připojí těch 40 dalších, kteří se o vstup přihlásily, tak to bude pohodlná většina světa. My mezi nimi bohužel nebudeme.

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Nikdy neříkejte nikdy…

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci

Projev a odpovědi na mediální otázky ministra zahraničních věcí Ruské federace Sergeje Lavrova během tiskové konference po summitu BRICS v Johannesburgu 24. srpna 2023https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1901537/ “Jsme vždy otevřeni diskusím, ale nebudeme reagovat výzvami k diskusi o ultimátech, vydírání a hrozbách proti nám. Pokud zdravý rozum nepřevládne … Samotní obyvatelé Západu říkají, že by měli « vyhrát » s Ruskem… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

To co dělají je dobré pro svět je dobře že se spojili nebo ti druzí nás vedou do (_!_) A balancují na pokraji světové války což by bylo pro lidstvo osudné.

Primak
Primak
před 8 měsíci

Ale moc šmahem se to řešit nedá, jen pěkně polehoučku, doláč je pořád na forhontě, prolezlý po celém světě. Jinak by se to i těm spravedlivým dost zhroutilo. Tak třeba Indie musí polehoučku, kandidát Argentina taky…

Praded
Praded
před 8 měsíci

Tak jako byl v počátku kapitalizmus pokrokem po feudalizmu, je pokrokem socializmus pokrokem po kapitalizmu. Je důležité kdo je vedoucích silách, protože i nůž může sloužit k uříznutí chleba nebo k vraždě. Myslím, že je potřeba snažit se vzděláním naplnit hlavní myšlenku Konfuncia ve zkratce: Co je dobré pro většinu, je dobré i pro mě.

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci

To je všechno hezké, ale nalákat ekonomického tygra – Kosovo, se členům BRICS nepovedlo. Nesporný úspěch Uršulky z Lejna. Takže v EU je to samej tygr! Estonsko, Lotyšsko, Litva a čekáme na vysněnou Ukrajinu. Pravda, po covidovém očkování nám tygři trochu přichcípli, sotva lezou, některé národy je dokonce vyškrtly ze seznamu států, ale oni… Číst vice »

Praded
Praded
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

No ani jako vtip to není dobré, protože to pomáhá i k naší cestě do neexistence.

Anonym
Anonym
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Tady přece nelze ani pomáhat ani bránit. Normální člověk se musí snažit vždycky jen přežívat. To je zákon džungle. My jsme jen materiál.

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci

Setkání BRICS + “Země tzv. zlaté miliardy dělají vše pro zachování bývalého, unipolárního světa. Vyhovuje jim, je jim prospěšný. Snaží se nahradit systém mezinárodního práva svým vlastním tzv. řádem, založeným na pravidlech, která nikdo neviděl, pravidla používaná, nutno říci, pro sobecké účely a měnící se tak, aby vyhovovala aktuální politické situaci a kdykoli. jakýmkoliv… Číst vice »