Ať se stane novým symbolem

Dnes máme symbolické datum. Okupaci. Tanky v ulicích. Násilím přetržený vývoj, který většina obyvatel považovala za nadějný. Pod pásy obrněnců skončil doposud poslední český pokus o vlastní trajektorii dějin. Socialismus s lidskou tváří. Snaha o kompilát toho nejlepšího z Východu i ze Západu…

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák
Na snímku z 21. srpna 1968 z Prahy – stavba barikády před budovou Československého rozhlasu na Vinohradské třídě. Na obrněné technice výsadkové divize tehdejší sovětské armády seděli příslušníci skoro všech národností SSSR. To ráno tady po mně střílel šikmooký, asi Kazach nebo Uzbek. Netrefil. Mému příteli Rudovi Slezákovi jiný ustřelil spodní čelist. O pár hodin později Na Příkopech po mně střílel černooký kníratý Kavkazan (Gruzín, Armén, Čečenec?), čili další neRus.  Naštěstí jen nad hlavu, pro výstrahu. Tvrdit, že to všechno byli Rusové je lež, která má sloužit k propagandistickému prohlubobání nenávisti k Rusům, jako součásti zamýšlené války NATO proti Ruské federaci. A to se mi vůbec nelíbí… (-vd- – N.R.)

*

Velký bratr tehdy všem názorně ukázal, že velmoc nemá přátele, jen zájmy. Přáteli jsme byli jen do té chvíle, dokud zájmy SSSR byly v souladu s českými zájmy. Jakmile tomu tak nebylo, následovalo pokračování politiky jinými prostředky. Nic nepomohly ty tisíce a miliony vyvěšovaných rudých vlajek na Prvního máje. Nic nepomohly ty jásavé nápisy, že se Sovětským svazem na věčné časy. Nepomohly sochy Stalinovi, nepomohlo jejich pozdější zbourání, Nepomohly velmi blízké vazby na Kreml, nepomohly návštěvy našich papalášů tam, ani jejich papalášů tady. Situaci křížících se zájmů, které měly svůj geopolitický přesah, nevyřešili diplomati, ale kulomety. Po kolikáté už?

Následovalo bezčasí… s Husákem. Dokázal přesvědčit sovětské politbyro, že si s tím tady poradí. Sovětská vojska tu sice zůstala, ale místo na popraviště se chodilo do kotelen. Místo do gulagu se šlo do podřadné práce. Husák měl politiku zmírňování následků. Okupant si tu nechal statisícový dohled, někteří šli od válu a jiní udělali závratnou kariéru, ale žádné masové přesuny majetku se neodehrály… Politika omezené suverenity, ale bez prolité české krve.

Během těchto časů jsme byli třetí země světa, která měla kosmonauta ve vesmíru, v Praze postavily se tři trasy metra, připravila se místa pro čtyři jaderné elektrárny, jedna se dokončila, jedna rozestavěla, značně se zlepšila dostupnost bytů (co bychom dnes za tehdejší podmínky jejich získání dali, že?), v zemi bylo bezpečno, podržela si značný a rozvinutý zahraniční obchod a živila statisíce ekonomických migrantů z Vietnamu a dalších zemí. Jo, asi by se tomu dalo říkat diktatura, ale byla to snesitelná diktatura. V Příbrami se uran netěžil tak jako v Nigeru… Děti u nás nepracovaly, jako v Nigérii. Ženy nechodily zahalené a mohly do školy… narozdíl od Saúdskké arábie. Věznice u nás nevypadaly jako na Salvadoru.

Ne, nebyla to svobodná doba, ale byla to doba, kdy lidi drželi pohromadě. Kdy si navzájem pomáhali zmírňovat svojí situaci. Svoboda byla nedosažitelná, ale vzájemnosti bylo víc než dost. Byli jsme pod cizí mocností, ale byli jsme jeden nerozdělený národ. Zmírňovali jsme následky. Nic víc se dělat nedalo a tak jsme dělali dobře alespoň to, co dělat šlo.

Dnes jsme teoreticky právní stát, plně suverénní a bez okupačních vojsk. Ale naše vláda je ve vleku nového Velkého bratra tak, jak husákovci nikdy nebyli. Tehdy jsme tu měli cizí vojska, ale vlastní vládu. Dneska nemáme vlastní vojska, ale máme cizí vládu. Jsme pro ni jen sprostý materiál určený k tomu, aby pracoval na jejich evropské hodnoty. Zkuste ve kterémkoliv Fialově projevu škrtnout slovo „evropské“ a nahradit slovem „sovětské.“ Pak spočítejte četnost a porovnejte s nějakým projevem Jakeše, Bilaka nebo Husáka. A hned víte, kolik suverenity ve skutečnosti máme. I bez amerických tanků.

Další zrcadlo jsme od vlády i prezidenta dostali nedávno. V Plzni došlo k brutálnímu znásilnění a pokusu o vraždu. A všichni papaláši se starali především o to, aby se nemluvilo o kolektivní vině Ukrajinců. Nikdo pro tu dívčinu a její rodinu ani nehnul prstem. Poplivaná ukrajinská holčička se dostala až na Hrad. Znásilněná česká holka stála jen za pár řádků na fejsbůku. Občane! nezajímáš nás. Ani tehdy ne, když jsi se stal obětí. To byl vzkaz z vlády. My se staráme o nejvyšší evropské hodnoty, co je nám do nějakých čecháčků, že?

Přesto se někdo zajímal… Jindra Rajchl s Petrou Rédovou a Jirkou Černohorským. Spojili se s její rodinou, nabídli jí pomoc a zorganizovali sbírku. Že to neudělali vládní politici, to se dalo čekat, ale jinak to mohl to udělat kdokoliv. V PRO nejsou jediní, kteří říkají, že kopou za tento národ. Iniciativ máme neurekom. Naplnit sál lidmi a mluvit tam o tom, co udělat pro naší suverenitu, to už umí kdekdo. Tolik adeptů na politiku, tolik adeptů na záchrance národa, tolik slov, tolik debat, tolik videí a statusů… ale reálně něco udělali tihle tři. Kde jsou ostatní zavedené pronárodní strany? Kde jsou ti, kteří prohlašují, že to s naším národem myslí dobře, lépe a nejlépe? Kde jsou všichni ti, kteří vědí, že PRO není správná cesta? Teď byla příležitost převést slova v činy…

Ukázaly se i další věci… jako, že státní psychologická pomoc rodině spočívala v tom, že dostali seznam psychologů… kteří neměli čas. Prý za půl roku… Takhle se tady dneska dělá péče pro těžce traumatizovanou holku. Ještě, že Rédová má nějaké kontakty a zařídila někoho, kdo si čas udělal. Jinak by se neodehrálo nic. Jsi Čech a jsi tady doma? Trhni si nohou, vláda má na starosti důležitější věci, než znásilnění a pokus o vraždu.

Jan Cemper se také vyznamenal… Jakmile zjistil, že se Rajchl snaží pomoci, hned začal šířit status, že tak činí proti vůli té rodiny. Když se pak ukázalo, že lže, jako když tiskne, tak svůj status smazal a později napsal slizké a odporné vysvětlení. Jo, to bylo řečí o etickém kodexu Manipulátorů. To bylo řečí o tom, jak si vše ověřují… ve skutečnosti prostě Cemper slouží správnému narativu a píše to, co vyhovuje straně a vládě. Rozkaz zněl jasně, z PRO nesmí vzejít žádné dobro. Cempere, doteď jsem se ti vysmíval a trochu tě i litoval. Odteď tebou pohrdám a doufám, že celá republika uvidí, jak děláš své Manipulátory. Chtěl jsem to tady rozmáznout víc, protože jsem včera seděl s Petrou Rédovou a poslouchal jsem podrobnosti, ale nestojíš mi za to. Brát si do huby znásilněnou holku a pokoušet se sabotovat pomoc pro ní a její rodinu, to není jen odporné, to je nízké. Člověk, který otravuje studny, si ohledy nezaslouží.

Ještě nejsme ztraceni. Ještě ne. Ještě jsou tu tací, kteří to nevzdali a i když mají svázané ruce, alespoň zmírňují následky. I když nemohou dosáhnout všeho, co by chtěli, zkoušejí dosáhnout alespoň něčeho. Raději zapálí malou svíčku, než aby proklínali tmu. Petro, Jindro, jsem rád, že jdu po této cestě zrovna s vámi. Zase se mi vyjasnilo, kdo dělá hubou a kdo dělá rukama.

Tentokrát žádné peníze pro mě. Dneska prosím přispějte té dívce z Plzně a její rodině. Dnes během dne by se mělo zveřejnit číslo účtu na sbírku pro ni. Jakmile bude, okamžitě ho také zveřejním.

Ať to děvče vidí, že naše země ještě stojí za to a všichni se neodrodili. Ať vidí, že bude mít zastání, ať je ona první, která pozná, že se blíží nová doba. Doba nového pokusu o českou cestu dějinami. O cestu, kde nebudeme rohožkou žádné velmoci. Ať vidí, že jsou tu lidi, kteří nezapomněli, v čem spočívá lidství. Ať vidí, že všechno není ztraceno a nové národní obrození právě začalo. Ne, moc se toho udělat nedá, ale postarejme se, aby se udělalo alespoň to, co se udělat dá.

Ať je naším novým začátkem právě toto symbolické datum. Datum omezené suverenity, datum omezených možností, datum omezené svobody. Ať jednou historici napíší, že právě dneska začala nová česká cesta dějinami, která všechny ty neblahé důsledky vymazala a vynahradila.

***

Potud Vidlák. Nemohu si odpoustit drobnou poznámku:

Autor, i pres mimořádný talent vidět děje a osobnosti takové, jaké jsou, se již po několikáté dopouští pro mne nepochopitelného preferování lidí, kteří nejsou ochotni ani schopni odstraňovat ze společnosti to, co nám všem škodí, co nás ožebračuje, co ničí zbytky naší demokracie, svobody a prosperity. Vidlákem obdivovaný a preferovaný Jinřich Rajchl – předseda nové strany PRO – veřejně deklaroval, že je pro setrvání České republiky v NATO i v EU. Proto si myslím, že Rajchl, i když je dobrý řečník, pravděpodobně i slušný organizátor, přesto jako politik nebude schopen vést naši společnost k lepší budoucnosti.

Alince NATO, ve které chce Rajchl a jeho PRO setrvat, je přece zločinecká organiace, jejíž čelnové notoricky porušují mezinárodní právo a rozvracejí suverenní státy,  které nikoho neohrožovaly, nikoho nenapadaly. Buď kolektivně (bombarodvání Jugoslávie, protiprávní okupace jihosrbské provincie Kosovo a Metochija) nebo ve vybrané či zúžené sestavě (napadení Iráku pod vylhanopu záminkou, napadení a okupace Afghánistánu, rozvrácení a okupace Libye, napadání a okupace Sýrie). Od poloviny 90. let NATO systematicky porušuje i svoji zakládací listinu. S tím vším Rajchl a jeho PRO souhlasí a chce v gangsterské společnosti zemí NATO setrvat i přesto, že nás NATO stále víc vtahuje do proxyválky s Ruskem, která může každým dnem přerůst ve válku totální, nukleární, vyhlazovací. To je Rajchlovi šumák. Copak to Vidlák nevidí? NATO rozmístilo na našem území i klamné cíle pro ruské rakety. To aby mimo Mošnova, Ruzyně, Pardubic a dlaších lokalit “vykvely” nukleární hřiby i nad dalšími místy naší země a o to míň jaderných hlavic dopladlo na staré členské státy NATO.

Copak si Rajchl a Vidlák neuvědomují, že členstvím v NATO se tu hraje o samotnou fyzickou existenci české populace, o vyhlazení českého národa?!

Evropská unie je neokoloniální struktura podřizující národní státy, přednostně ty na Východě, koloniálnímu diktátu nadnárodních korporací. EU je zdrojem ničení evropského průmyslu (Green deal a z něj plynoucí podvazování automobilového průmyslu, evropské energetiky, prosazování nesmyslných norem a to vše vynucené nesymslnou ideologií klimaalarmistů, která není podložena žádnou seriozní vědou). EU nsmyslnými opatřeními likviduje i evropské zemedělství. Tolarováním masové migrace z mimoevropských zemí, praktikujících většinou agresivní islámistický fašizmus, ničí nejen sociální stát, ale i naši evropskou civilizaci, která bývala symbolem technologické progrese, sociálně citlivé společnsoti a výstavním oknem demokracie.

Copak si Vidlák a Rajchl neuvědomují, že tyto dvě organizace – NATO a EU – likvidují Evropu jako konkurenta USA na světových trzích?

Posledním přímo spektakulárním příkladem, byl atentát na Nord Stream II. Zničení energovodů přivádějících z Ruska do Evropy levný plyn podvazuje konkurenceschopnost evropského průmyslu, především Německého a našeho. Kolik výroben a provozů bude po celé Evropě zavřeno pro drahotu energií, kolik Evropanů přijde o práci?! Rajchlovi je to jedno, svým souhlasem k setrvání v NATO a EU s tím prakticky souhlasí. Řeči na demonstracích je jedno, činy druhé. A Vidlák to nevidí?!

Podle mne je PRO jen další klon Pětikolky v podobě ODS Mark II. Myslím, že má za úkol odlákat voliče od vlasteneckých stran a hnutí, oslabit je, roztříštit vlasteneckou frontu, která se již začíná konkrétně rýsovat (viz úspěšná spolupráce Trikolory s SPD). Mrzí mne, že tohle vše si do souvislostí Vidlák nedal.

S naší podporou sbírky pro znásilněnou dívku určitě počítejte. To nemá nic společného s tím, co na Rajchlovi a jeho PRO kritizuji. Sbírka je vyjídřením prosté solidarity s trpící obětí násilí, i když se domnívám, že peníze v tomto případu nejsou to hlavní, co znásilněná mladá žena potřebuje nejvíc.

Za redakci webu Nová republika

Mgr. Václav Dvořák

 

3.9 13 hlasy
Hodnocení článku
37 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
riha
riha
před 8 měsíci

Leccos si z 68. pamatuji, co se tehdy psalo a hlásalo, a i když jsem tehdy události vnímal v podstatě “většinově”, nyní po uvolnění různých dokumentů a po jejich zasazení do tehdejší mezinárodní situace by mne docela překvapilo, kdyby by se nakonec neukázalo, že 68. byl vlastně nezvládnutý majdan, který organizátoři úspěšněji zopakovali později: po “Pražském jaru” “Sametový podzim”.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  riha

Pane Řího, o jakých dokumentech píšete? Uveďte prosím, ať se také poučíme.

riha
riha
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Vážený pane Dvořáku, obávám se, že Vás, i přes ten majestátní plurál, neuspokojím. O žádném oficiálním dokumentu, který by specifikoval, které organizační složky SSA nebo jejich satelitů zasahovaly do průběhu vývoje společenského směřování tzv. Pražského jara, nevím. (Měl jsem použít výraz “dokumenty a další informační a desinformační zdroje” – byl by přesnější.) Přesto lze alespoň… Číst vice »

Primak
Primak
před 8 měsíci

Je mnoho fotografií z 21.8.1968 na Internetu. Na mnoha mezinárodních fórech dokazují, jak jsme byli krutě přepadnuti, ti Rusové, ty tanky, zvláště ten v Liberci, kde narazil do domu. Ale není bez zajímavosti, že na těch záběrech jsou vidět kolemjdoucí obyvatelstvo. Existují záběry jiných invazí, kde obyvatelstvo je takto vidět na ulici?… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Máte napostou pravdu. Kdo zažil diskuze se sovětskými vojáky u tanků, ten ví, že sovětský okupant nebyl nacistický Němec nebo rakousko-uherský Pangermán. To násilí proti lidem přišlo z československé strany, od vlastních lidí, od normalizátorů!

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem Václav Dvořák