Hirošima jako symbol opakování hrůzy

Když jsem přijel do Hirošimy, nejprve jsem požádal, aby mě vzali na místo, které sami Japonci označili za epicentrum jaderného výbuchu (Hypocentrum). Ano, ano, právě tam, kde vybuchla bomba Little Boy, jejíž síla odpovídala 13-18 kilotunám TNT.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Na snímku místo v Hirošimě, nad kterým v srpnu 1945 expodovala americká jaderná bomba

Byla svržena z bombardéru B-29, který nesl jméno matky velitele posádky Paula Tibbettse  – “Enola Gay”. Ani on netušil, že posílá na onen svět několik desítek tisíc lidí najednou, v hrozných mukách. Většinou civilistů, něčích synů a dcer, kteří umírali spolu se svými rodiči.

Slovní a aritmetická ekvilibristika o přesném počtu obětí jaderného bombardování Hirošimy a Nagasaki (9. srpna 1945) stále probíhá. Počet obětí bagatelizují především ti, kteří jsou stále připraveni zkoušet jaderné zbraně v dalších konfliktech.

Uvádělo se, že celkový počet mrtvých a zraněných je 300-350 tisíc lidí. Nyní ho podhodnocují na 200-214 tisíc.  Je to naprosto bestiální aritmetika. A nepochopitelná kanibalistická nemorálnost, kterou nelze ospravedlnit žádnými pragmatickými výpočty a opíráním se o moderní reálie a účelovost.  Abyste ten šok mohli skutečně zažít, musíte stát kousek od Hypocentra, nad nímž stojí dnes přestavěná a ve všech ohledech moderní klinika Sima, která schytala první ránu.

A pak se projděte po nejbližších, rovněž obnovených čtvrtích a pochopíte, že tlaková vlna a světelné záření Little Boye zničily vše živé v okruhu čtyř kilometrů od epicentra. A požáry kvůli větru vytvořily takovou ohnivou bouři, že kvůli ní shořelo asi 62 z 90 tisíc budov. Lidé v tomto strašlivém kotli okamžitě zemřeli a proměnili se v popel. Světelné záření promítalo jejich siluety na zdi a schody budov a navždy je tam otisklo. Tehdy se tomuto efektu, vzniklému v důsledku jaderného výbuchu, říkalo “hirošimské stíny”. A jsou tam dodnes…

Naši planetu však v současnosti obklopuje zločinné a zlověstné „bezvědomí“. A dorazilo i do Japonska, kde se dříve tradice a vzpomínky ctily a uctívaly. Zejména vzpomínky na mrtvé.

Zdá se však, že pod japonským měsícem nic netrvá věčně. Například v prosinci loňského roku, když vyšlo najevo, že se americký prezident Joe Biden možná zúčastní příštího summitu G7, který je naplánován v Hirošimě, vyzval člen horní komory japonského parlamentu Muneo Suzuki americkou vládu, aby čestně prohlásila, že atomové bombardování Hirošimy a Nagasaki byla chyba.

“Přestože od konce války uplynulo 78 let, USA, jež atomové bomby shodily, se neomluvily ani nepožádaly o odpuštění. Je to přece země, která tak hlasitě připomíná při hodnocení počínání jiných národů „demokracii, lidská práva a svobodu“. Přál bych si, aby (Biden. – pozn. aut.) řekl světu – a nemusel by ani mluvit o Hirošimě a Nagasaki – následující: Použití jaderných zbraní je nepřípustné, použití atomových bomb byl omyl,” napsal na svém blogu.

Letos v květnu se summit G7 v Hirošimě konal. Biden se tam vydal a stal se po Baracku Obamovi druhým úřadujícím americkým prezidentem, který navštívil město, jež Spojené státy bombardovaly atomovou bombou. Biden se však stejně jako Obama, který Hirošimu navštívil v roce 2016, neomluvil. Zanechal pouze krátký vzkaz v pamětní knize Muzea památníku míru, v němž vyzval k zachování naděje na svět bez jaderných zbraní.

A celkový tón tomuto sarkasmu “nevinných” hrdlořezů nasadil Anthony Blinken, potomek kyjevských uprchlíků před židovskými pogromy, ministr zahraničí USA. V dubnu téhož roku, v předvečer summitu G7, označil bombardování Hirošimy a Nagasaki za bezprecedentní z hlediska destrukce a lidského utrpení, ale NEuvedl, kdo Japonsko bombardoval, ani se NEomluvil.

“My, země G7, jsme i nadále odhodlány udržovat a posilovat úsilí o odzbrojení a nešíření zbraní hromadného ničení s cílem vybudovat stabilnější a bezpečnější svět. Těmito otázkami se budeme zabývat na summitu v Hirošimě, která je spolu s Nagasaki silnou připomínkou bezprecedentní zkázy a nesmírného lidského utrpení, jež japonský lid zažil v důsledku atomového bombardování v roce 1945,” uvedl.

A právě dnes, v den 78. výročí atomového bombardování Hirošimy, se v městském Parku míru konala vzpomínková slavnost. Zúčastnilo se jí 7 000 lidí, včetně rekordního počtu diplomatických misí ze 111 států.

Bylo přečteno i prohlášení generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, v němž napsal: “Před téměř osmi desetiletími byla Hirošima spálena jadernou bombou. Každý, kdo zde byl, dobře ví, že vzpomínky nikdy nevyblednou. Bubny jaderné války však slyšíme znovu. Nedůvěra a nejednota rostou. Jaderný stín, který se vznášel nad světem během studené války, se znovu objevil a některé země opět bezohledně řinčí jaderným mečem a hrozí použitím tohoto ničivého prostředku. … Jakékoli použití jaderných zbraní je nepřijatelné. Nebudeme nečinně přihlížet tomu, jak se státy vlastnící jaderné zbraně snaží vyrobit zbraně ještě nebezpečnější. … Agenda vyzývá členské státy OSN, aby se urychleně znovu zavázaly k vytvoření světa bez jaderných zbraní a posílily globální normy zakazující jejich používání a šíření.”

Opět žádná zmínka o tom, kdo bombardoval.  Proč, z jakého důvodu?

A pak jsme se dozvěděli ještě víc! Všichni japonští politici, kteří na tomto smutečním obřadu na památku obětí atomového bombardování promluvili, také shodně zamlčeli, že bombu shodily USA. A premiér Fumio Kišida, guvernér hirošimské prefektury Hidehiko Juzaki, a starosta Hirošimy Kazumi Matsui zmínili… Rusko.

Ruští a běloruští diplomaté nejsou už druhým rokem demonstrativně na podobné vzpomínkové slavnosti zváni, přičemž Japonci si cestují po celém Rusku dle libosti. Premiér Kišida dnes řekl: “V tento den před 78 lety vyhaslo kvůli jediné atomové bombě sto a několik desítek tisíc drahocenných lidských životů. Město se proměnilo ve spálenou zemi, lidé byli v jediném okamžiku připraveni o své sny a světlou budoucnost. Nyní, kvůli prohlubujícímu se rozkolu v mezinárodním společenství ohledně omezení jaderných zbraní a kvůli tomu, že Rusko jadernými zbraněmi hrozí, je cesta k tomuto cíli (svět bez jaderných zbraní. – pozn. aut.) stále obtížnější”.

Opět ani slovo o tom, kdo bombardoval. A proč, a z jakého důvodu?

Guvernér Yuzaki poté, co zdůraznil nutnost zřeknout se jaderných zbraní, ztratil orientaci už úplně: tradičně nejmenoval viníka jaderného bombardování z roku 1945 a prohlásil, že dnes pochází hrozba jaderných zbraní z Ruska a od severokorejských jaderných a raketových programů. Navíc řekl, že vojenská akce na Ukrajině začala “ne proto, že Ukrajina nemá jaderné zbraně, ale proto, že je má Rusko”.

Pouze místní regionální televize TBS v přímém přenosu z Parku míru, kde se ceremoniál konal, hned na začátku uvedla, že za jaderné bombardování jsou odpovědné USA. V monolitu lží se našla skulinka pro pravdu…

A pak se za zvuku zvonů tradičně vypouštěly na oblohu bílé holubice jako připomínka duší zemřelých. Ptáci odletěli – zůstala jen vzpomínka. Až do příštího výročí, které možná ani nebude, pokud se Japonsko bude i nadále ubírat cestou bez paměti tak rychlým tempem jako nyní a jeho američtí kurátoři budou trvat na tom, že není politicky korektní a tolerantní vůči spojencům Japonska připomínat svržení amerických atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki.

Hirošima je dnes moderní krásné město, které uchovává na mnoha místech vzpomínku na tragédii z 6. srpna 1945. Díky snahám novodobých japonských politiků, vychovávaných podle vzorů amerických zadavatelů, se však začíná měnit podlým, cynickým a v nejvyšší míře nezodpovědným a nebezpečným způsobem v ohnisko bez paměti. Děje se tak cíleně, systematicky a důsledně. USA se všemožně snaží vrátit Japonsku jeho někdejší militaristický vzhled a zvuk, který vedl k Hirošimě a Nagasaki. A Japonsko již chce změnit svou ústavu a vybudovat plnohodnotnou armádu.

Tak tomu se říká zapomnění – nejjistější a bohužel nejkratší cesta k opakování tragédie, která vzhledem k rostoucí síle bomb, metodám a prostředkům jejich doručení na místo může ukončit život na Zemi úplně. Možná někde na odlehlých ostrovech zůstanou všežravé krysy nebo rychle mutující přizpůsobivé mikroorganismy. Ale kdy z nich vzejdou noví lidé? Zda vůbec? I k těm opicím, jež inspirovaly Charlese Darwina, bude hodně daleko. A možná ani žádné opice nebyly, a proto ani nebudou…

**

Autor: Vladimír Skačko, zdroj: UKRAJINA.ru (14:27 06.08.2023 ), z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 8 měsíci

Japonsko je okupovaná země-cca 40 000 amerických vojáků v několika voj.základnách.Kdo sleduje poslední roky vyjadřování japonských vládních činitelů,vidí jasně,že jsou lokajsky ve vleku USA.Mám pocit,že za dvě tři generace poděkují svým amer.přátelům.že jim bomba do země konečně přinesla tu správnou svobodu,demokracii a lidská práva.

abc
abc
před 8 měsíci

Možná to bude znít cynicky, ale já použití jaderných bomb proti Japonsku rozhodně za omyl nepovažuji. Zvěrstva, které páchala japonská armáda na okupovaných územích mnohdy předčila i zvěrstva, která páchaly německé fašistické hordy. Pro neznalé doporučuji seznámit se s osudem čínského města Nanking během japonské agrese. Vše se dělo s plnou podporou japonské… Číst vice »

vachav
vachav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  abc

Jste totálné mimo.Chce to více číst.

abc
abc
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Čím to je, že si myslím, že mimo jste spíše vy. V prvních desetiletích po Druhé světové válce udělala americká okupace z agresivního a morbidního Japonska úspěšnou civilizovanou a demokratickou zemi. To co se děle nyní je zcela jiná kapitola a její rozbor by vyžadoval podstatně více prostoru než umožňuje tato diskuze.

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  abc

Člověče vy o nich nic nevíte zavedli tam program aby Japonci neměli děti vládnou tam US loutky stejně jako u nás. Jsou okupovaní od konce 2 sv a teď je chtějí nahnat do války s Čínou. Prý demokratická země……

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Tady je pěkná tabulka jak je jejich premiér oblíbený:

https://pravyprostor.net/?p=164193

Primak
Primak
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  abc

Není to úžasné, co ta americká okupace dokázala s těma Japoncema? (Oni nebyli před tím dost covilizovaní?) A to samé udělali s Němcema (taky předtím dost civilizovaní a i dost kulturní). Tam akorát bez těch atomovek, ony ty neatomové – kterých tam taky dost schodili – jsou taky dost účinné. Škoda, že “nezcivilizovali” taky Severní… Číst vice »

Primak
Primak
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

A ty zvěrstva co Japonci napáchali? “Zvěrstva, které páchala japonská armáda na okupovaných územích mnohdy předčila i zvěrstva, která páchaly německé fašistické hordy.” Jistě jistě, nikdo to neomlouvá. Ale že neslyšíme nic o těch zvěrstev německých. Hergot, to by mě zajímalo, jak to změřit. Ale oni ti Němci nám (a jiným) tak moc… Číst vice »

vachav
vachav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  abc

Je to právě tím,co jsem Vám napsal-chybí Vám informace a následní diskutující to jen potvrzují.

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  abc

Mám dokument co dělali Japonci v Nankingu ale proti skopčákům to byli béčka oni masově v továrnách na smrt nezabíjeli. A odůvodnění že v boji o Okinawu padlo 12000 US vojáků neopravňovalo použití jaderné bomby a navíc jim pomáhal s Japonci SSSR. Byla to výhrůžka pro SSSR a spol odporné gesto. Mno když by nebyl příklad tak vědci… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  abc

Truman, MacArthur, Eisenhower, Nixon a Obama. Tihle US zmrdi by nevahali použít JZ. Naštěstí jen Truman z tyhle party ji prikazal použít. Naprosto zbytecne. Vojenská akce zvana Srpnová bouře znicila a izolovala celou japonskou armadu v Mandžusku. Posléze Sověti meli v planu ziskat Hokkaido.

cablik
cablik
před 8 měsíci

Mám knihu od přeživšího který popsal co se v Hirošimě dělo bylo to peklo. A teď tam nastrčené politické loutky US protektorů melou cosi o Rusku taková lež nemůže projít. Jinak normální lidé tam mají okupantů dost a chtějí aby odešli stejně jako v Německu.

spartak
spartak
před 8 měsíci

Je důležité ,že se objevují takovéto články , k zamyšlení. Dělal jsem si srandu v sedmdesátých letech z Vietnamu z černoušků i komunistů ,protože jsem si nepřipustil ,že západ je to ,co dnes zažíváme i my.