Klimatické běsnění má stále větší trhlinu

Dlouholetá diskuse o pokračujících změnách klimatu a životního prostředí dostala dynamický impuls zjevením komety v podobě Gréty Thunbergové, která nejprve školními stávkami doma ve Švédsku vzbudila pozornost médií a i žáků a studentů v jiných evropských státech.

Miroslav Kulhavý
Miroslav Kulhavý

Záhy se její aktivita, podpořená některými klimatology, dostala i mezi politiky na všech úrovních a kdo její snažení alespoň symbolicky nepodpořil, nebyl IN. Pravděpodobně po poradě s některými (zaujatými) odborníky, vyslovila na různých fórech požadavky, z nichž některé byly zjevně nesplnitelné. Rovněž až trapně úsměvně působila akce námořní přepravy na symposium v USA jachtou (na snímku), což jako příklad nemělo na lodní dopravu žádný vliv a splnilo to jen, jako mnohé jiné akce, poutání pozornosti.

Ovšem objektivně zhodnoceno mělo její amatérské konání jasně pozitivní efekt v podobě zvýšené aktivity těch, kteří sledování chování naší planety mají v popisu práce. Strašení o kolapsu přírody vlivem lidské činnosti dalo dohromady odborníky a ustavení organizace „CLINTEL“ a výsledkem jejich názorového vstupu podpořeného znalostmi je Světová klimatická deklarace“.*) Tu záhy podepsalo několik set vědců a odborníků z různých oborů, kterým pavěda a hlásání ekologické apokalypsy šla proti srsti a cítili potřebu se vymezit. Samozřejmě ne všechna varování jsou vylhaná, ale i tak do dnešních dnů cítilo potřebu se připojit svým podpisem více jak 1300 vědců, inženýrů a odborníků z více jak 30 zemí.

M.j. mezi dalšími podepsanými je v pořadí druhý nositel Nobelovy ceny za fyziku za r. 2022 Dr. John F. Claser; tím prvním je Ivar Giaever, rovněž za fyziku a to v r.1973. Claser strašení klimatickou katastrofou nazval zpolitizovanou novinářskou pseudovědou a varoval před zásadním ohrožením světové ekonomiky.

V Evropě se u diskusí o klimatu setkáváme s pojmem „uhlíková stopa“ a se snahou o její zmenšení. CO2 nemá jen negativní nálepku; vždyť je to i „hamu-papu“ pro veškerou zeleň a není známa studie, jak rostlinstvo reaguje na různé procento obsahu CO2 v ovzduší. Co je však podstatnější, vyspělá Evropa zničí svou ekonomiku a přitom ovlivní produkci CO2 pouze zmenšením svého podílu 7%!!

Je tu však na stole ten největší blábol o vlivu člověka na změnu klimatu. Netvrdím, že není žádný, ale to všechno, co se mu přičítá, je z velké části lež. Např. na  oteplování oceánů  člověk vliv řádově v promilích; hlavní zdroj jsou podmořské sopky, kdy např. pod ledovci v Antarktidě proudí řada potoků – ledovec taje. Samozřejmě nic není černo-bílé; kácení deštných pralesů je zjevná lumpárna, ale že bych zaznamenal nějaký soustavný tlak na tamní vládu, to ani náhodou.

Stejně tak jsem nezaznamenal výraznější pokrok při získávání el. energie z jádra. Je to ten nejčistší způsob, jak si zajistit stálý přísun tolik potřebné energie. Ano, jsou tu i vodní zdroje, fotovoltaika, větrný zdroj (jak ekologická je výroba a hlavně likvidace je s několika otazníky), ale kapacita a spolehlivost v daném objemu má své mínusy. Od uvedení do provozu první jaderné elektrárny uplyne za chvíli 70 let a výrazného pokroku – hlavně vyššího využití zdroje – jsme se nedočkali. Ano, stále se objevují zprávy, že v laboratořích už reaktory s jadernou fůzí běží, ale praktické využití je zatím v nedohlednu.

Ano, člověk má co zlepšovat v chování vůči matičce Zemi, ale očekával bych, že klimatologové dají na papír jednoznačnou množinu změn, které mají na svědomí cyklické fáze Země ve svém zákonitém vývoji. Nebylo by to samoúčelné; i laikovi by to pomohlo vyhodnotit bláboly t.z. „zachránců“ přírody a odmítnout požadavky (někdy dost nákladné), které z těchto překroucenin uplatňují.

**

Autor: Miroslav Kulhavý, zdroj: https://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/klimaticke-besneni-ma-stale-vetsi-trhlinu   

 

*) Text  Světové klimatické deklarace je zde:

Věda o klimatu by měla být méně politická, zatímco politika v oblasti klimatu by měla být více vědecká. Vědci by měli zejména zdůrazňovat, že jejich výstup modelování není výsledkem magie: počítačové modely jsou navrženy člověkem. Výsledek je pak zcela závislý na tom, co teoretici a programátoři vložili dovnitř: hypotézy, předpoklady, vztahy, parametrizace, omezení nestability atd. Bohužel, v mainstreamové vědě o klimatu není většina těchto vstupů jasně stanovená.

Věřit výsledkům klimatického modelu znamená věřit tomu, co tvůrci do modelu vložili. A to je právě problém dnešní diskuse o klimatu, v níž hrají klimatické modely ústřední roli. Klimatická věda degenerovala na diskusi založenou na víře, nikoli na zdravé sebekritické vědě. Měli bychom se osvobodit od naivní víry v nezralé klimatické modely. V budoucnosti musí výzkum v oblasti klimatu klást výrazně větší důraz na empirickou vědu.

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci

Určitě chuděra na té jachtě seděla celou plavbu někde v koutku u zábradlí a tiše protestovala. Mně se ta holka líbí. Alespoň nám Gréta ukazuje co dnes dokáže po celém světě vygenerovat nemocný systém do vedení Parlamentů, OSN, Kongresů… kde to nemocné děvče nechají promluvit. Jak jinak bychom se dozvěděli, že máme až takové… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Ta holka seděla celou dobu plavby pře Atlantik zavřená na člunu a biflovala se s poradkyní / poradcem / rodiči text onoho slavného projevu (včetně mimiky a gest), s nímž pak “ohromovala” světové politiky a “otvírala jim oči a hlavy”, do té doby údajně nevidoucí a zabedněné. Sněmovny a kongresy plné Ferdyšů Pištorů, kterým, jak sami vycítili, začalo jít… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci

V současnosti zuří rozsáhlé požáry v Řecku, něco nějak zvláštně hoří na Havaji, před tím byly masivní požáry lesních porostů v Kanadě a USA. Ty severoamerické mají za důsledek kouřovou stopu nad celou Evropou, navíc umocněnou tím Řeckem. To znamená spoustu splodin, tj. oxidů dusíku, síry, uhlíku, tuhých částic. Vše podle teorií našich zelených… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Jo jo pravý důvod je že státy BRICS mají 80% světových zásob ropy a západní fanatici ji nechtěj kupovat. A proto by chtěli zavést zelené šílenství s tím ať jdou do [_T_]

vaclav
vaclav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

A co ty tuny vypálené munice a raket na ur. to je opravdu to pravé ořechové