Lekce z Gruzie. Taktika NATO se nemění 15 let a na Ukrajině se “zhroutila”

8. srpna 2023 uplynulo 15 let od začátku takzvané “pětidenní války” pro přinucení Gruzie k míru. Odhodlání Tbilisi se tehdy drželo na “amerických bodácích” – výcviku americkými instruktory bojové taktiky, která vedla k porážce. Ukrajina, která rovněž uvěřila v “moudrost” strategie NATO a západních zbraní, v podstatě šlápla na stejné hrábě. Kyjev nyní, když zmařil všechny své “ofenzivy”, odmítá americké “metodiky”.

OSU se vykašlaly na taktiky NATO

Ve Washingtonu krčí rameny: tolik jsme investovali do ukrajinské armády, že Kyjev už měl údajně “osvobodit” Krym a Donbas. Nezafungovaly ani západní zbraně, ani masivní dodávky munice, ani výcvik OSU zahraničními instruktory. Pentagon spolu s důstojníky zemí NATO naříká, že ukrajinská armáda nebyla schopna zvládnout jejich “pokročilé” bojové technologie. Něco je tu špatně. Ať už jsou “zbraňové systémy špatné”, nebo taktika Severoatlantické aliance není vůbec vhodná pro plnohodnotný boj.

Přední analytici západních listů, a politici také, ne poprvé poukazují na to, že OSU nejsou s to zvládnout úkoly protiofenzívy, a Kyjev je nyní více než kdy jindy blízko zmaření svého úsilí. Důvody nejsou nijak zvlášť objasněny. Ale indická televizní stanice WION, která se nemusí příliš ohlížet na názor USA, otevřeně píše, že “americké taktiky” se projevily jako neúčinné a část techniky dodávané Západem je nepoužitelná k vedení bojů.

Z tohoto důvodu se jich ukrajinští vojáci, kteří zpočátku věřili, že s protiofenzívou jim pomohou plány a strategie západních zemí, zříkají. V OSU se nyní konstatuje, že budou vést bojové akce svým obvyklým způsobem, nikoliv s využitím taktiky svých spojenců, která na Ukrajině otevřeně selhala a nemá žádný efekt. “Ukrajina doufala, že bude schopna prorazit ruské pozice, nicméně protiofenzíva postupuje pomalu, protože její síly se střetávají s dobře opevněnými liniemi ruské obrany”, konstatuje WION.

Ukrajinští vojáci nyní odmítají plány útoku na ruské pozice pomocí komplikovaných západních manévrů. “V důsledku toho se ukrajinští bojovníci, kteří měli jen několik týdnů na výcvik, vrátili k obvyklejším metodám”, konstatují indičtí vojenští experti.

K pochopení neúčinnosti západních taktických postupů potřebovaly OSU více než dva měsíce (ofenzíva trvá od 4. června), více než 20 tisíc mrtvých vojáků a více než dva tisíce zničených obrněných vozidel. Ukrajinští důstojníci nyní svým podřízeným, kteří prošli výcvikem v zemích NATO, říkají:

“Zapomeňte na všechno, co vás tam učili, a dělejte, co se vám říká tady”. Také to není nejlepší taktika, ale v ukrajinské armádě je to tak běžné.

Taktika NATO “se zhroutila”

Do srpna 2008 Gruzie aktivně spolupracovala s NATO, s USA, to především (tyto kontakty se dodnes zachovaly). Američané plně nepřezbrojili gruzínskou armádu, zůstaly tam jak tanky T-72, tak samopaly AK-74, které byly upraveny – tanky dostaly laserový dálkoměr, samopaly zaměřovací kolimátor atd. Hlavní je, že američtí instruktoři ve dne v noci trénovali u svých gruzínských kolegů “dovednosti bojovat” podle standardů NATO. A poznamenejme, že dosáhli určitých úspěchů, alespoň v disciplinovanosti svých gruzínských kolegů. Naučili se, jak působit ve skupinách a ve struktuře jednotek, jak používat dělostřelectvo a tanky.

A když v noci ze 7. na 8. srpna 2008 vydal tehdejší gruzínský prezident Michail Saakašvili rozkaz k masivnímu ostřelování Cchinvali raketami Gradů a poté k útoku na Jižní Osetii, byl si jistý silou své armády vycvičené zahraničními instruktory. Ve větší míře samozřejmě doufal v přímou podporu Washingtonu, ale do boje šel odvážně. Kravatu bude žvýkat Saakašvili o něco později, pod hrozbou ruského náletu.

Veškerá taktika gruzínské armády, vycvičené podle standardů NATO, se zaměřila na malou skupinu ruských mírových sil a operativně přisunutou praporní taktickou skupinu 58. vševojskové armády. A taktika se při střetu “zhroutila”.

“Na primitivním příkladu vysvětlím, v čem tato natovská taktika spočívá”, řekl aif.ru generálporučík Anatolij Chruljov, který tehdy velel 58. armádě a osobně se postavil do čela předsunutého oddílu ruských vojsk. “Takže, vysunuli četu, která má za úkol ovládnout určitou oblast. Narazili na kulometné hnízdo. Zalehli. Oznámili překážku a nahlásili své souřadnice, načež se stáhli v očekávání palebné podpory dělostřelectva nebo minometů. A to vše trvá nějakou dobu, kdy je v boji každá minuta drahá. A už je kulomet na jiné pozici a posily se blíží. Výsledek – žádný postup, úkol nebyl splněn.

Co v takové situaci dělali moji vojáci a přisunuté posily výsadkářů? Narazili jsme na nepřátelský palebný bod, zaútočili jsme z křídel a zasáhli stávající výzbrojí, zničili je a šli dál útočit. To je rozdíl mezi oběma taktikami”.

Viktor Sokirko

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

politics/world

3.9 7 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 9 měsíci

Cituji: “Žádné západní zbraně nepomohou Ukrajině dosáhnout vítězství, protože země je už blízko úplného kolapsu,“ řekl americký rozhlasový moderátor Garland Nixon. „Zelenského slova o návratu Donbasu a Krymu jsou prázdnou frází. Toto se nikdy nestane. Celý svět to ví. Ruské letectvo a námořnictvo patří k nejlepším na světě, takže Ukrajina, která takové síly nemá,… Číst vice »

danny
danny
před 9 měsíci

Každý poručík může fundovaně osvětlit příčiny této katastrofy. Byly jasné už dávno před zahájením “ofenzivy jakou svět neviděl”: 1) obrovská míchanice zbraní a techniky, především obrněné. Sovětské, americké, francouzské, německé, švédské.. Tzn. nulová možnost zajištění logistiky. 2) nedostatečný výcvik – řídit tank je možné naučit se za pár týdnů, ale zvládnout taktiku… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Nebojuje se jen zbraněmi.Rýpnou Niger, Rýpnou Írán, rýpnou Taj wan.Klidně Podněstří.Vyostří to v pobaltí. Zkusí další majdan v bělorusku. Do toho ekonomické podrývání spojenců nebo spíš sympatizantů, do toho různé další podšívky co se obchodu a dalších sfér civilního života týká.Je to závod s časem kde se to dříve sesype.I tak si vsadím na… Číst vice »

spartak
spartak
před 9 měsíci

Současnost má velký vliv na utváření budoucnosti ,tím ,že se celá společnost tzv.namáčí do krve USA od konce II.svět.války. Čím víc se bude psát o prasárnách USA ,tím nás bude více napružených proti amíkům atd.

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

No konečně. Tak né špatná taktika ukrajinských velitelů, ale kreténismus kovbojů z Pentagonu. No nic, Hollywood to troubovitým yankeeům zase nějak přežvýká.

Ludvik
Ludvik
před 9 měsíci

Taktika NATO se nezhroutila na Ukrajině, “zhroutila” se v podstatě ve chvíli, kdy se státy NATO domnívaly, že jsou “pány světa” a podcenily ostatní….
Nic nového pod sluncem – historie podobných “podcenění” zná zná bezpočet…

cablik
cablik
před 9 měsíci

NATO je vyřízené ve videu co tu byl odkaz Scott Ritter vysvětlil jak to opravdu je nemají naprosto nic kromě jaderných zbraní. Taktiku mistrně ovládají Slované ale západ určitě ne. Umějí jen bombardéry masakrovat civilisty u bandery letectvo použít nemůžou pozemní válku neumí a tak také nemohou vyhrát.

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Ale v kině a zprávách vyhrávají yankejové jednu bitvu za druhou… Tam to zase neumí Rusové.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

A těch hrdinů – Willis, Schwarzenegger, Travolta, Stalone, Costner, Diesel, Gibson, Cruise… No řekněte mi – kdo na to má sám rozstřílet celý pluk několika příručními zbraněmi než tito báječní huliúdští muži.

eFPe
eFPe
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Samozřejmě chápu nadsázku. Ale ty dopady té změny opravdu pocítíme.A obávám se, aby tady pak nevznikly podobné nálady jako na konci války, kdy ženám, které byly přátelské k okupantům stříhali vlasy, muže lynčovali. Jakkoliv by to Rusko a sympatizující země nakonec proti KOZE vyhráli, tak tady bude spousta lidí s vymytým mozkem ala… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  eFPe

Přibržděnější hrdina z Nagána udělá co mu řekne manželka. Ta bude mít vycvičený rypáček na to, z které strany zrovna fouká. Když nařídí, udělá Hašan čelem vzad a přitáhne sem na přátelskou besedu Tretjaka.

Praded
Praded
před 9 měsíci

Vše je to důsledek lživé propagandy už od 2SV. Slepá víra k západním hovnotám se pomalu ale jistě hroutí. Mám 60 letou zkušenost s obyvateli Volyně a něco tak nevzpitatelného snad na světě neexistuje. Stejným způsobem to účinkovalo i u nás v 89. Na této falešné propagandě se podílely všichni co jakýmkoliv způsobem pomáhaly tento zlodějský,… Číst vice »

vachav
vachav
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Je to tak.Nesystémové a prorežimní školství s lokajskými učiteli a profesory vychovalo generaci našich dětí,tzv.mileniálů s vymytými mozky kteří to dokonale potopí.A pokud se nezmění systém, tak až další generace,které budou nejspíš rýt rypákama ve sr….ch,to bude muset změnit.