Mimořádně přínosná zpráva o extrémismu

Stojí za přečtení. Není dlouhá. Někteří opoziční komentátoři ji hodnotí negativně. Na rozdíl od nich ji považuji za mimořádně přínosnou. Jen je potřeba přeložit ji z ptydepe (jazyka byrokratické moci) do normální češtiny.

Radim Valenčík
Radim Valenčík

Odbor bezpečnostní politiky MV ČR vydal “Souhrnnou situační zprávu za 1. pololetí roku 2023: Projevy extremismu a předsudečné nenávisti”, celou ji najdete ZDE

Stojí za přečtení. Není dlouhá. Někteří opoziční komentátoři ji hodnotí negativně. Na rozdíl od nich ji považuji za mimořádně přínosnou. Jen je potřeba přeložit ji z ptydepe  (jazyka byrokratické moci) do normální češtiny.

Jednoho z aspektů potřeby přeložit materiál do normální češtiny si povšimnul ve svém zdařilém komentáři Marek Řezanka (ZDE), když upozornil na mnohonásobné použití pojmu “antisystémové hnutí” (mj. materiál Odboru bezpečnostní politiky neuvádí, že je “extrémistické”, k čemuž se ještě dostanu). Nic, co by si dávalo označení “Antisystémové hnutí”, jak zpráva uvádí, v realitě neexistuje. Z kontextu zprávy se pod “antisystémovým hnutím” chápou zejména ti, kteří požadují:

– Aby vláda jednala v souladu s volebními sliby politických subjektů, z nichž se sestává, a hlavně v souladu s programem, na základě kterého získala důvěru.

– Aby byly dodržovány ústavní principy zaručující demokracii (mj. nepřípustnost cenzury a kriminalizace odlišných názorů).

– Aby veřejnoprávní media naplňovala své základní poslání, tj. informovala úplně, vyváženě a pravdivě.

– Aby se euroreprezentace řídila platnými materiály, na základě kterých vznikla (Zakládající –  maastrichtská – smlouva Evropské unie, Lisabonská smlouva).

Pokud toto je “antisystémové hnutí”, tak kam zařadit chování vlády? Z materiálu o extrémismu je zřejmé, že jeho autoři jsou si tohoto problému vědomi, ale odpověď decentně obcházejí. Proto v celém materiálu nenajdeme formulaci typu “stoupenci antisystémového hnutí neoprávněně kritizují vládu, že…” apod. Ani náznakem.

K tomu M. Řezanka velmi vtipně a programově přesně poznamenává: 

Připomeňme si ale proces s Omladinou na konci 19. století. Ta rovněž neexistovala. Díky soudnímu procesu ale vlastně vznikla. Dočkáme se dnes vzniku silného antisystémového hnutí?”

Přesně tak. Zpráva o extrémismu k tomu dává velmi výrazný podnět, a proto ji považuji za mimořádně přínosnou.

Takže – pusťme se do jejího překladu:

Citace z materiálu:

“Zatímco tradiční extremistické a xenofobní subjekty spíše stagnovaly, tzv. antisystémové hnutí procházelo dynamickým vývojem. Ve sledovaném období se o slovo začala hlásit široká paleta různorodých protestních uskupení. Tyto skupiny se skládaly často jen z několika jednotlivců. Ve svých online prezentacích se však snažily působit dojmem masových a dobře organizovaných subjektů s vysokými politickými ambicemi, včetně nahrazení stávajícího politického systému jiným způsobem vládnutí.”

Překlad z ptydepe do normální češtiny:

Neschopnost vlády vládnou, neochota vlády dodržovat základní principy demokracie, její totální selhávání vede k tomu, že velmi rychle roste široká nespokojenost s daným stavem. Tato nespokojenost reaguje na reálnou situaci a vytlačuje extrémistické subjekty, jejichž vliv byl dán zčásti parazitováním na různých lidských slabostech, zčásti pak infiltrováním státních i mimostátních složek do různých hnutí s cílem jejich diskreditace. Pod “několika jedinci” ve zprávě rozumíme statisícová protestní shromáždění na Václavském náměstí. Takže – půjde-li to takto, naše milá vládo – “antisystémové hnutí” se změní v reálné hnutí za obnovu systému.

*

Citace z materiálu:

“Lze tak hovořit o revoltě osob středního či vyššího věku, které cítí existenční obavy a zažívají pocit odcizení.”

Překlad z ptydepe do normální češtiny:

Bacha vládo – jedná se o zkušené občany a existenční obavy, které zažívají, nejsou neoprávněné.

*

Citace z materiálu:

“Nejvíce ortodoxních komunistů je stále spojeno s Komunistickou stranou Čech a Moravy…

Někteří ortodoxně komunističtí jedinci otevřeně vyjadřují názory zpochybňující demokratické principy. Nejvíce pozornosti si získal v tomto spektru Josef Skála. Ten se postupem času vzdaluje čistě komunistickým myšlenkám a orientuje se více na tzv. antisystémové hnutí. Za tím účelem spolupracuje i s kvazi-mediální scénou. Obvodní soud pro Prahu 7 pak Skálovi, společně s Vladimírem Kapalem a Jurajem Václavíkem, udělil osmiměsíční podmínečný trest s pětiletou zkušební dobou za diskuzi v tzv. Svobodném rádiu, za zpochybňování historických fakt o tzv. katyňském masakru. Městský soud v Praze pak osmiměsíční trest za přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia potvrdil, ale snížil zkušební dobu na 18 měsíců.”

Překlad z ptydepe do normální češtiny:

Jak je to s “antisystémovostí” jsme si již řekli, takže když říkáme, že Josef Skála… se postupem času vzdaluje čistě komunistickým myšlenkám a orientuje se více na tzv. antisystémové hnutí, máme na mysli, že se snaží sjednocovat onu širokou paletu různorodých protestních uskupení”, kterou tvoří zkušená část občanů a která je schopna dosahovat statisícových shromáždění. Pokud si vládní poskoci myslí, že účelovou kriminalizací jsou schopni tomu bránit, jsou hodně naivní.

*

Citace z materiálu:

Dezinformační média produkují dlouhodobě poměrně stereotypní nenávistné obsahy postrádající invenci. Jejich potenciál radikalizovat společnost opadá. Jejich čtenáři tak dávají přednost údernějším a kratším sdělením šířeným na sociálních sítích, případně pak streamovaným videím.”

Překlad z ptydepe do normální češtiny:

Rovněž by bylo dobré povšimnout si, vládo, toho, že v alternativní sféře (tj. nikoli mainstreamové a na ni navázané sféře typu Forum 24) začínají, pokud se týká účinku, převládat kvalifikované analýzy, které vytlačují z této sféry média šířící nenávistné a extrémistické elementy.

*

K tomu všemu:

Pokud si uvědomíme, že zpráva je určena vládě jako varování, a její skutečný smysl odpovídá spíše překladu z ptydepe do normální češtiny, pak může mít dvojí (v obou případech pozitivní) efekt:

– Přispět k tomu, aby se vláda polepšila, tak, jak to vyžadovala Kateřina Důrová od svého manžela Antonína (v což autoři zprávy nepochybně doufají).

– Urychlit proces formování kvalifikovaného opozičního subjektu, který si už svůj název najde.

Každý si může tipnout, který efekt převládne.

**


Autor: doc. Radim Valenčík, zdroj: bolg autora

4.3 7 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Ale Koudelka má svým způsobem pravdu, že zájem veřejnosti o “extremisty” tzn. SPD, velkou část ANO, podpětiprocentní strany (Přísahu, KSČM, ČSSD, Volný blok, Suverenita atd.) opadá. Od března tito “extremisté” nedokázali zorganizovat žádnou masovou demonstraci. “Extremisté” mají dlouhodobě podporu cca 60 procent české populace tzn. v období 2013-2023, ale ve volbách v roce 2021 propadlo… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

“Demokratům” tzn. ODS-TOP09-STAN-Pirátům-Lidovcům patří téměř veškerá média včetně veřejnoprávních (kdo nesleduje veřejnoprávní, odeesácká média, má být pronásledován), státní zastupitelství (Stříž, Bradáčová…), soudy v čele s ústavním soudem složeným z fanoušků ODS a spol., policie včetně tajné policie (BIS-Koudelka), vedení divadel, vedení základních, středních a vysokých škol, Barrandov…v podstatě vše, na co se podíváte. Jak by tedy “extremisté”… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Naštěstí se pletete a strana PRO organizuje velké demonstrace a budou další sice je to neodstraní ale přiláká to další jejich voliče. Pokud tu jsme tak jsme neprohráli.prý extrémisté doufám že si děláte srandu nebo satiru.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Znáte datum a místo nějaké příští velké demonstrace?

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Bude teď v září až bude datum tak vám ho napíšu.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

OK

maxim
maxim
před 8 měsíci

Každý stát má třídní represivní aparát ( soudy, bezpečnostní orgány, včetně tajných služeb), o jejich demokratičnosti a nezávislosti se vedou jenom pokrytecké kecy … Ta zpráva BIS patří rovněž mezi uvedené třídně motivované kecy .. Zářný příklad toho největšího pokrytectví a lidské ubohosti demokratických šmejdů je současná efera Fremr …. Kdyby ten případ… Číst vice »

maxim
maxim
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  maxim

Ještě k té třídnosti států … Formálně proletářský stát, hájící proletářské zájmy, byl stát socialistický .. Současný “demokratický stát” je formálně státem středostavovsky byrokratickým a tak reprezentuje zájmy střední třídy nebo také “středního stavu”, to je bývalý městský – buržoazní třetí stav … Střední třída je ta nejdebilnější “novodobá” společenská třída -skupina,… Číst vice »

danny
danny
před 8 měsíci

Současná politika vládnoucí garnitury se mnoho neliší od té předlistopadové, když ta byla v koncích. Nepřátele si vytváří z lidí, kteří jimi v začátku nejsou. Případ skupiny Plastic peoples of Universe (Plastici) je příkladem. Byla to parta mladých, kteří nehodlali respektovat zglajšachtování kultury hlášením se na komisích a předváděčkami atd. Frontman “Mejla” Hlavsa řekl… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Velice dobrý. Co dokáže ideologie … A že jich je.

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem reproduktor
Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  danny

No jo, ale jak dlouho trvala agonie toho předlistopadového režimu? Velkých dvacet let a kdyby nebylo Gorbačova (rusáka), tak je tady tento režim (v nějaké pozměněné podobě) dodnes. Češi, jsou jako nikdo jiný v celém světě, pasivní a zbabělí. Strkají hlavu do písku a mají otrockou mentalitu.

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Přesně tak. Jsme národem zbabelcu. Jen kecy a kecy. Když je MS v hokeji, tak najednou jsou všichni vlastenci a pak zase poserové. Od Beneše se nic nezměnilo. Jen Oleg Svátek s vojáky bránil Podkarpatskou Ukrajinu do 15. 3. 1939.

tomaskova
tomaskova
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Oslavovat Gorbačova může jen člověk slabého ducha.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Jak to? Vždyť ho mají všichni rádi kvůli tomu, že odstranil komunismus? I když ho k odstranění komunismu částečně donutil Reagan svým projektem hvězdných válek.

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Sice nejsem úplně starý , ale pamatuji si jednání mezi Ronaldem a Gorbym. Když zacala perestrojka byl jsem po vojně a vsichni Gorbyho milovali. Posral co mohl, ale tak to nekdy bývá. Strejda Putin dal po letech vše dohromady.