Okupace Československa byla pro Západ vítaný bonus!

Konec socialismu po roce 1989 byl současně začátkem konce „slušného“ kapitalismu.

Parlamentní listy

POHLED IVANA HOFFMANA Občané Západu vděčili Varšavské smlouvě za 20 let komfortního, sociálně ohleduplného kapitalismu, zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz publicista Ivan Hoffman. Podle něho až rezignace konkurenčního Východu na socialismus znamenala pro Západ skutečnou hrozbu, kterou bývá ztráta nepřítele.

Nedávno mne překvapila úvaha, že okupace v roce 1968 o 20 let oddálila příchod kapitalismu. Je to v rozporu s představou pamětníků Pražského jara, kteří byli přesvědčeni, že okupace armádami Varšavské smlouvy překazila obrodný proces, pokus o „socialismus s lidskou tváří“, čili o vylepšení socialismu.

Co by skutečně následovalo, nebýt srpnové okupace, po pravdě nevíme. Reformní proces se zastavil, jeho představitelé ztratili politický vliv a občané se postupně smířili s realitou, anebo emigrovali. Nelze jednoznačně vyloučit, že nebýt okupace, vývoj by vyústil v to, čemu dnes říkáme barevné revoluce. Těmi se mění režimy a bývají nakažlivé. Z přílišné demokracie a svobody v Československu měli strach kromě Sovětů také komunisté ve východním Německu, Polsku a Maďarsku. Byla jejich obava, že se Československo odtrhne od socialistického bloku a přidá k Západu nereálná?

Historii nelze vykládat bez zohlednění životní zkušenosti jejích aktérů. V šedesátém osmém, 23 let po druhé světové válce, ve společnosti většinu tvořili lidé s pozitivním vztahem k Sovětskému svazu, který nás zachránil před genocidou, plánovanou pro nás nacistickým Německem, převažovali lidé s negativní zkušeností s předválečným kapitalismem, který zapříčinil bídu a hrůzy války. A většinu tvořili lidé, kteří po roce 1948 vybudovali svou republiku a byli na to hrdí. Tehdejší atmosféru sotva pochopí dnešní „většinový“ občan, který pohrdá Rusy, podbízí se Němcům a ke kapitalismu nezná alternativu.

V roce 1968 neměl zájem na vylepšování socialismu ani Západ. Větší šanci na vítězství měl kapitalistický sociální stát v soutěži se socialismem stagnujícím, byrokratickým, direktivním, nesvobodným. Okupace Československa byla pro Západ vítaný bonus! Občané Západu vděčili Varšavské smlouvě za 20 let komfortního, sociálně ohleduplného kapitalismu. Až rezignace konkurenčního Východu na socialismus znamenala pro Západ skutečnou hrozbu, kterou bývá ztráta nepřítele.

 

Konec socialismu po roce 1989 byl současně začátkem konce „slušného“ kapitalismu. Volná cesta se otevřela pro kapitalismus pro všechny: Globální, korporátní, mafiánský, nedemokratický. S unipolárním světem ovládaným jediným hegemonem a povolujícím jedinou ideologii není problém v samotné unipolaritě. Problém tkví v tom, že globální kapitalismus, systém zrozený na troskách ideologií soupeřících o podporu občanů, nemá konkurenci. Globalista o přízeň, podporu či respekt občanů nemusí soutěžit. Nemá s kým. Nemusí se starat o potřeby občana, protože ho dokáže jednoduše zmanipulovat, kontrolovat, ovládat. Globální kapitalismus perverzně profituje z toho, s čím socialismus a slušný kapitalismus bojovali. Ideologie soutěžící, která z nich lidem nabídne lepší život, nahradil systém, který garantuje univerzální temnou budoucnost.

Jistě, nic netrvá věčně. I dnešní válka západních kapitalistů s kapitalisty východními o zdroje vyvolá nakonec poptávku po společenském systému, který zohlední zájmy normálních lidí. Historie ale bohužel zřídka nabízí zkratky, kalich hořkosti se i tentokrát bude pít do dna.

3.4 15 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Vstup vojsk Varšavské smlouvy byla samozřejmě hrubá chyba a dodnes z toho profitují ti poltici, kteří se snaží občany štvát proti prý méněcenným, agresivním rusákům. 🙁 Nicméně, kdyby ta vojska nepřišla, žádný socialismus s lidskou tváří by tady nenastal (byla to neživotaschopná chiméra). Zvítězil by samozřejmě neregulovaný kapitalismus. Do parlamentu by se dostal… Číst vice »

vachav
vachav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Takže hrubá chyba to vlastně nebyla-trochu si odporujete.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Byla to hrubá chyba, protože způsobila, že Češi Rusy od té doby nenávidí.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 8 měsíci

ten kapitalismus nebyl tak geniální, on ještě v 60. a 70.létech minulého století těžil z dojíždějícího kolonialismu a z ohromných splátek, které musely země jako SSSR, Čína a V. Británie splácet USA za zbraně dodané během 2. sv. války, díky těmto půjčkám USA neskutečně zbohatlo a mohlo si vykrmit Západní Německo, Jižní Koreu, Japonsko atd.

vachav
vachav
před 8 měsíci

S odstupem času a v kontextu pohledu na tehdejší dobu a s přihlédnutím ke zkušenostem posledních více jak 30 let velice objektivní analýza.Tak to skutečně bylo- v 60tých letech nešlo o nějaký socialismus s lidskou tváří,ale o tvrdou změnu společenského systému v ČSSR.A to SSSR nemohl logicky připustit.

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci

Ano, dle mého to pan Hoffman napsal přesně. To hlavní pro aparátčíky všech komunistických stran, ale i poskoků ve vedení západních států byl strach. Strach z toho, že bezesporu spravedlivější socialistický systém se může stát efektivnější, přívětivější, prostě pro devadesát % lidí lepší než kapitalismus. A ten strach ochromil všechny. Copak by přeneseně… Číst vice »

oldo
oldo
před 8 měsíci

Ano,tam je podstata věci.
Socializmus nekonkuroval žádnému životaschopnějšímu kapitalizmu,ale tzv.sociálnímu státu v kapitalizmu,který byl vytvořen ZE STRACHU,aby se socializmus nerozšiřoval dál.Tu hrůzu,že jim někdo něco znárodní si umím představit.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 8 měsíci

Zažil jsem 1968, a kdybych nezažil 1989, tak bych si nadále myslel, že to byl obrodný proces, až jsem zažil 1989, tak říkám, ano, v 1968 šlo o to samé jako v 1989 a skončilo by to v 1968 jako v 1989. Roli Gorbačova zde měl sehrát Dubček, myslím si, že byl Dubček zavražděn nějakou tou cizí… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Na každou svini se vaří voda a to platí i na A. Dubčeka. Tenhle zmrd byl do podzimu 1969 byl předsedou parlamentu a svým jménem tak zaštítil nastupující normalizaci. Navíc jako předseda Federálního shromáždění podepsal “pendrekový” zákon umožňujícím po 21. srpnu 1969 brutálně zasáhnout proti demonstrantům, kteří chtěli na ulicích podpořit to, co Dubček na… Číst vice »

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem reproduktor
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

na tom je drsné to, že Novotného odstranili lidé napojení na Dubčeka kvůli tomu, že nechtěl povolit sovětské základny v ČSR, a Dubček tomu nahrál, zde se stala chyba.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci

Nedovedu si představit, že kapitalismus konce 80.let by si mohl dovolit realizovat např. tak rozsáhlou migraci bez omezení z Afriky a Arábie, zelené bláznovství, zavádění 90 pohlaví, extrémní feminismus a deindustrializaci společnosti. To by byla přihrávka na smeč stávající SSS a vlastní potupný konec. VS by ani nikam nemusela posílat vojska, stačilo by organizovat rudá… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Šílený globalismus je pro nás smrtící všechny lidské hodnoty jsou odkopnuty a nahrazeny šílenostmi už aby ten liberálně zelený nacismus padl. Jsem zvědav jestli bude nějaký lepší systém ale bohužel to bez kapitalismu nepůjde.