Opustila nás velká vlastenka Prof. PhDr. Stanislava Kučerová

Stanislava Kučerová
Stanislava Kučerová

V úterý 22. srpna zemřela Profesorka Stanislava Kučerová, významná česká intelektuálka, pedagožka a vlastenka, někdejší děkanka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, autorka několika odborných knih a držitelka Ceny Unie českých spisovatelů (2018).

Redakce Nové republiky byla s paní Profesorkou v korespondenčním spojení a měla tu čest přebírat řadu jejích článků s naléhavým vlasteneckým zaměřením. Dnes dílo a smýšlení paní Profesorky připomeneme čtenářům krátkým závěrečným výňatkem z článku Co čeká naši civilizaci?, který byl na NR publikován v dubnu 2019.

V zájmu euroatlantické civilizace je chránit, nikoli ničit národní identitu. Ta je základem veškerého evropského kulturního dědictví. A bez uvědomělé vůle a statečnosti nelze národní identitu udržet.

Prožíváme krizi národní identity. Bez uvědomělé vůle a statečnosti nelze identitu chránit. Jak se zdá, po převratu 1989 se u nás přijaly a rozšířily bez odporu a bezmyšlenkovitě postoje, které protiřečí našemu dosavadnímu kulturnímu vývoji a naší národní filozofii. Neschopnost cítit souvztažnost svobody a odpovědnosti, svébytnosti a vzájemnosti, odpor k identifikaci jedince s hodnotami skupiny, k níž patří, to jsou jen další alarmující příznaky krize současného vědomí.

Tuto krizi je možno osvětovým působením překonat.

T.G.Masaryk ještě před válkou uveřejnil několik úvah o demokracii. Upozornil na její obtíže, na potřebu vědy a mravnosti v politice, na potřebu zapojit každého do smysluplné práce a do efektivní dělby práce. Masaryk právem razil heslo: „Tolik svobody, kolik je možno a tolik řádu, kolik je nutno“. Je to zásada, která řeší i  konflikt jednostranně pojatého kolektivismu a individualismu našich nedávných dějin. A je to i příspěvek k boji za naši nadnárodní civilizaci v současnosti.

Je cesta k záchraně naší civilizace? Ano. Tou cestou je nefalšovaná demokracie jako opravdová vláda lidu. A demokracie humanitní, ne liberální, která dává svobodu i špatnosti.

Situace je zralá na revoluci lidskosti, na revoluci „hlav a srdcí“ jak si přál T.G.Masaryk

Text celého článku si můžete připomenout ZDE

4.4 13 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 měsíci

Rád jsem četl její články a na stará kolena se od ní vzdělával. Díky…

jbskalensky
jbskalensky
před 8 měsíci

Upřímnou soustrast pozůstalým, a vlastně i všem, pro které paní Profesorka Kučerová byla vzorem velmi vzdělané, upřímně přesvědčené vlastenky. Která věděla a znala fakta, nikoliv ideologicky poplatné smyšlenky. Patří jí čest a úcta všech slušných lidí. Podle mého soudu vybrala redakce NR velmi příhodný úryvek z jejího článku. Je to vlastně text, který by mohl… Číst vice »

spartak
spartak
před 8 měsíci

Paní profesorka byla nejen velmi inteligentní ,ale i velmi pohledná viz. Dr.Skála .Odešla žena ,která byla vlastenkou ,proto bude chybět nám všem.

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci

Děkuji, že jste byla paní Stanislavo …

Praded
Praded
před 8 měsíci

Velmi pracovitá a vážená žena. Čest její památce.

cablik
cablik
před 8 měsíci

Paní profesorky je škoda každý vlastenec chybí jenže Češi nejsou euroatlantická civilizace ale Slované který jsou tam násilně drženi. To je jak říkal nýmand Topolánek že jsme jen trochu jiní Němci!!!!!!

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Jdi do háje se Slovany … Ti co prilezli z východu fakt nemusím. Už císař Karel IV Karel se nepokládal za Čecha, Němce nebo Francouze, nýbrž za nebeským požehnáním obdařeného správce, jemuž leželo na srdci blaho a prospěch všech věrných křesťanů. V tomto smyslu Karlovo dílo představuje přirozenou položku minulosti české i německé. O Slovanech… Číst vice »

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem reproduktor
Anonym
Anonym
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Pane, váš příspěvek je pod hranou vkusu. Skoro by se dalo říct, že v tuto chvíli až odporný.

skeptik
skeptik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

A proč by mělo být určující za co se pokládal či nepokládal Karel IV?

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem skeptik
Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Opět Reproduktora papouškuje sudeťácké kecy. Karel IV se považoval za Čecha po matce, dědičce mocné ho království a mocných králů. Proč např. obnovoval pravoslavné kláštery, cyrilo-metodějskou tradici…?

jbskalensky
jbskalensky
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Oni to nejsou primárně jen “sudeťácké kecy”, ale přímo rasistické: “Jdi do háje se Slovany … Ti co prilezli z východu fakt nemusím”. Z jeho výšplechtů často čouhá jeho jakoby pocit “nadřazené rasy”, přestože se tuším někde přiznal, že je vlastně “jakási uliční směska”. Ovšem neslovanská, vyvolená, která má oprávnění “kázat morálku”.… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Dějiny jsou jen jedny a ty falšovat nelze to je liberální propaganda .Nejsme západ a nikdy jme tam nepatřili jen násilně nás tam vtáhli.