Orbán: Teroristický útok nebudeme tolerovat

Maďarsko a Srbsko okamžitě daly najevo, že nebudou tolerovat teroristický útok na Turkish Stream, jako se to stalo Německu na Nord Stream. Maďarský premiér Viktor Orbán to uvedl v rozhovoru s americkým televizním moderátorem Tuckerem Carlsonem.

„Když se to stalo, okamžitě jsme řekli, že to byl teroristický útok. A v Německu a dalších západních zemích odpověděli, že to nebyl teroristický útok, ale něco. To je důkaz nedostatku suverenity. Ale to je věc Němců, nechci je kritizovat,“ odpověděl Orbán na otázku hostitele, proč Německo nereaguje na sabotáž na Nord Stream, která srazila německou ekonomiku. Videorozhovor zveřejněný na stránce Tuckera Carlsona na sociální síti X (dříve Twitter).

„Máme South Stream (Turkish Stream), který vede přes Turecko, Bulharsko a Srbsko do Maďarska. Společně s prezidentem Srbska jsme okamžitě dali jasně najevo, že v případě takového útoku na tento plynovod to budeme považovat za důvod k válce, za teroristický útok a okamžitě zareagujeme. Možná to dokážete s Němci, ale ne s naším regionem,“ pokračoval premiér Orbán. Domnívá se, že autoři útoku Nord Stream varování pochopili.

Maďarský premiér zároveň upřesnil, že prohlášení nebylo určeno Moskvě.

Obecně, poznamenal maďarský premiér, je pro okamžité příměří na Ukrajině a návrat Donalda Trumpa do křesla prezidenta USA, protože neinicioval žádnou válku a navzdory obvinění, že nemá geopolitické vzdělání, prosazoval právě mírové iniciativy po celém světě.

Připomeňme, že v září minulého roku došlo na Nord Streamu k sabotáži. Tři ze čtyř potrubí byla vyhozena do povětří. Německo, Dánsko a Švédsko zahájily vyšetřování a oznámily, že událost byla úmyslnou sabotáží. Zatímco odpovědné osoby z těchto zemí se podrobněji k výsledkům vyšetřování nevyjadřují, v západních sdělovacích prostředcích se neustále diskutuje pouze o ukrajinské stopě.

Držitel Pulitzerovy ceny Seymour Hersh zároveň zveřejnil výsledky svého vyšetřování s tím, že sabotáž organizovaly USA. Během letních cvičení NATO v Baltském moři byly nastraženy výbušniny a poté s pomocí norské armády byl proveden samotný útok: z letounů shozené radiomajáky aktivovaly bomby.

**

Autor: Jan Urbach, zdroj: Vaše věc

 

 

2.1 11 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Tak jsem si přečetl v tisku, že ceny energií v ČR poklesly takovým způsobem, že dojde k několinásobnému zdražení energie. 🙂 A pokud se Biden nelekne Orbana s Putinem a zničí i turecký plynovod, bude to znamenat další zdražení.

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Žádné strachy, prodáme 21 zámořských lodí, protože na ně nemáme námořníky a za utržené peníze si ve svém doku v Hamburku postavíme terminál na levný LNG plyn od největšího šiřitele dobra na světě.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Orban si troufá. Musel by bojovat nejen proti USA, ale i proti Fialovi, Pávkovi a Pekarové. Přece Pekarová je úhlavní nepřítel Orbana a udělá první, poslední, aby ho svrhla.

Praded
Praded
před 7 měsíci

ČESKO bylo vždy papežštější než všichni papeži dohromady a že to byl výkvět.

Primak
Primak
před 7 měsíci

Hezký rozhovor, stojí zato si Orbána poslechnout: https://twitter.com/TuckerCarlson/status/1696643892253466712
Škoda, že nemáme takového politika U Nás…

cablik
cablik
před 7 měsíci

Opravdu skvělí Orbán který hájí vlastní zem za každých okolností a s Trumpem má též pravdu snad se to povede.