Připravuje si Biden půdu pro odchod z Ukrajiny?

Probíhají zákulisní jednání mezi Bidenovým a Putinovým táborem? Navzdory řadě článků v americkém tisku, které na to narážejí, řada ruských expertů, kteří tyto záležitosti pozorně sledují, tuto myšlenku odmítá. Jejich argumenty jsou ve zkratce takové, že Putin je v tak silné pozici na tolika úrovních, že není možné, aby se takovou myšlenkou zabýval, a že tyto zprávy, jakkoli jsou neuchopitelné a neprůhledné, nejsou ničím jiným než zbožným přáním těch, kteří se na Západě spojili proti Rusku a nevidí na Ukrajině vhodný východ.

A přesto se najdou někteří, možná operující na okraji dění, kteří trvají na tom, že taková jednání buď probíhají, nebo se chystají začít. Edward Luttwak, autor publikací o světovém dění a poradce mnoha světových lídrů, je často ruskými experty odmítán přinejlepším jako trochu výstřední. V nedávném rozhovoru, který poskytl, však shrnul, že takové rozhovory se blíží, pokud již nezačaly. Navíc tvrdí, že ví, kdo se jich účastní – sám ředitel CIA a jeho protějšek v Moskvě.Ruští hejtmani, kteří ho neberou vážně, tvrdí, že Luttwak je posedlý myšlenkou blížící se války mezi Čínou a Západem a že Biden se obává případné konfrontace s Čínou, a proto chce co nejdříve odejít z Ukrajiny, aby na ni USA připravil. Geopolitický expert, který za svou kariéru napsal hodně přes 20 knih, se domnívá, že válka s Čínou je nevyhnutelná, ale možná ještě přitaženější za vlasy je, že Západ by tam neposlal vlastní vojáky, ale rozhodl by se pro partnera jako potravu pro děla: Rusko.Ano, je to dost bláznivé a někteří by se mohli pozastavit, aby se vzpamatovali poté, co se potrhají smíchy. Ale Luttwak, který je Japonci považován za experta na Čínu, by mohl mít pravdu v prvním bodě, protože navíc nepochybuje o tom, že Bidenova administrativa si všímá výhružnějšího a bojovnějšího tónu Siových projevů z poslední doby.

Pokud Biden skutečně bere hrozbu Číny vážně, jistě by to vysvětlovalo představu, že chce z Ukrajiny odejít.

Měli bychom být velmi skeptičtí vůči směšnému narativu, který nabízí Biden a jeho cirkus polovzdělanců, jako je Kirby ze Sullivanu, kteří papouškují linii „Putin na Ukrajině skončil“. Ve skutečnosti vědí, že je to jen fraška, která má předvést nejen americké veřejnosti, ale i samotnému Putinovi, že to mají na háku. Vzkaz Putinovi zní „i když se nám na Ukrajině nedaří, mediální válku stále vyhráváme, kamaráde“.

Je to však vůbec pravda?

Novináři si v posledních dvou týdnech začali připouštět několik skutečností o tom, že válka na Ukrajině Západu vůbec nevychází. Nedávné články ve Wall Street Journal a New York Times to přiznaly, což je milník. Ale co je horší, nabízejí také jako poslední strategii čerpání ukrajinských vojáků v záloze.

Uprostřed toho všeho by dávalo velký smysl, kdyby Biden zahájil rozhovory. Než zavrhneme myšlenku, že to dělá a že skutečně chce strategii ukončení války, je třeba zdůraznit dva silné body. Zaprvé je možné, že Ukrajincům prostě jen došla munice, aniž by šéfové Pentagonu a NATO věděli, že k tomu dojde a kdy. Biden věděl přesný měsíc, kdy k tomu dojde, ale nepodnikl žádná opatření, aby po celém světě shromáždil vybavení 2. generace, které by díru zalepilo, ale raději nechal válku prostě náhle skončit. Proč?

Také se hodně mluvilo o jeho odmítnutí členství Ukrajiny v NATO, které bylo zdůvodněno řadou důvodů, z nichž žádný nebyl zvlášť přesvědčivý. Mohla by skutečná odpověď znít, že si chce členství Ukrajiny v NATO ponechat jako vyjednávací trumf? A že dovolil, aby ukrajinské armádě došla munice, protože by to oběma stranám poskytlo ideální prostor k zahájení jednání? Pokud je Luttwakova teorie o Číně správná, dává mnohé smysl. Ve skutečnosti se však čínská krize, jak ji známe – konflikt -, ve skutečnosti prezentuje v jiné podobě, neboť jsme svědky normalizace zpravodajství o notebooku Huntera Bidena. Obává se snad Biden, že s pokračujícím vyšetřováním se na něj vykopou další špinavosti ohledně jeho špinavých obchodů na Ukrajině? Jsou úplatky ve výši 5 milionů dolarů, které nyní zpráva FBI přinejmenším podrobně popisuje a schvaluje, přinejmenším předmětem jednání ukrajinského oligarchy a samotných Bidenů, jen špičkou ledovce a je zapotřebí nového masivního rozptýlení pozornosti médií, což obvykle znamená válku někde? Proč ne třeba v Číně?

Autor: Martin Jay, Is Biden Preparing the Ground to Get Out of Ukraine War? vyšel 3.8.2023 na Strategic Culture. Přelad v ceně 273 Kč Zvědavec.

5 3 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci

Myslím, že starý unavený Joe si může připravovat půdu tak akorát na hřbitově.

jbskalensky
jbskalensky
před 8 měsíci

To, že válka “západu” nevychází je podle všeho pravda. Ale nikoliv už u samotných USA. Nabourané a oslabené hospodářství EU, vyprázdněné zbrojní sklady, které se “musí!!” doplnit, nejlépe z amerických zdrojů, závislost na americkém plynu, atd. atp. K tomu je třeba připočítat i obrovské hospodářské škody způsobené Rusku, které, dost pravděpodobně, bude muset hospodářsky sanovat… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Vše je jasné až teď pro ně bandera nedokáže porazit Rusko tak bude třeba odejít se ctí vše špatné se svalí na banderovce a bude vymalováno.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 měsíci

Prostě a jednoduše, Ukrajina už začíná unavovat a vadit, jakožto i její Velký vůdce. Arogance, nabubřelost a zlodejiny Zelenského již nelze přehlížet. On je trochu jak ta Greta. Teď se neví co s ní. Je téměř jisté, že se ukrajinský prezident zařadí do skupiny Kadáfí, Bin Ládin, Sadám Husain… Bude jedno odkud kulka přiletí. Američanům… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jednat můžou, ale nelze udělat konečný účet bez vrchního a tim je Rusko.

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci

“K čemu jsou ta vyjednávání dobrá? Protože umožní realizovat ten plán, který už vidí všichni, ale zdaleka ne všichni chápou mechanismus jeho realizace. Aby ty části Ukrajiny, té, která je doposud okupována kyjevskými fašisty, benderovskou/banderovskou pakáží, byly předány Rumunsku, Slovensku a Polsku, přičemž největší část Polsku.”

V.Pjakin, Otázky-odpovědi 31.7.2023
https://uloz.to/file/UNPHDgMlAdch/otazka-odpoved-v-v-pjakina-ze-dne-31-07-2023-docx#!ZGVjZGR2AJIyMwNlMJExLGExZmZ1A2uwMRSVIIyUEyqDYGV4AD==

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Biden že by odešel z Ukrajiny? Z dobytého území (viz puč leden 2014)? Proč by to dělal? Přece naopak, americká armáda přijde i do Čech ochraňovat nás před Putinem.

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Možná nastane okamzik, že budeme potřebovat pomoc z Ruska. US armadu teď ženou z Afriky. Už mají dost jejich “demokracie” ostatně za Čečensky valky i tu v Gruzii mohou právě oni. Stejně jako za válku v Jugoslavii. Vše pod dohledem CIA.