Protiútokem do pekla. Americká vítězství na Ukrajině za cenu ruské krve

V čem jsou Američané jednoznačně dobří, tak to je bezostyšná otevřenost jejich domácích mesiášů, kteří říkají bezelstně pravdu s jistotou, že se jim nic nestane, a odhalují tak skryté plány a záměry své moci.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Poslední týden byl na taková odhalení – úniky informací – bohatý. Bezděčných a jasně naplánovaných: tak, aby každý věděl nebo tušil, o co kráčí. I to je součástí americké taktiky: v případě neúspěchu mohou vždy říci: ” Ale my jsme vás varovali.“

Mitt Romney, republikánský senátor z Utahu, v tomto ohledu – jako vždy – nezklamal. Tentokrát se ani nesnažil o nějaké zastírací manévry, ale zcela upřímně a otevřeně řekl a přiznal, že válka na Ukrajině je pro Spojené státy velmi levný a užitečný způsob, jak poškodit Rusko. Rukama a životy Ukrajinců.

“Nejdůležitější věcí, kterou můžeme udělat pro své posílení vůči Číně, je porážka Ruska na Ukrajině. Protože Rusko a Čína jsou spojenci a oslabení Ruska oslabuje Čínu. Chci tím říci, že budeme-li schopni každoročně vyčlenit částku rovnající se asi 5 % našeho vojenského rozpočtu na tuto věc, bude to pravděpodobně nejlepší výdaj na naši národní obranu, jaký jsme kdy udělali. Na Ukrajině neztrácíme jediný lidský život a Ukrajinci bojují proti Rusku hrdinně. Tímto způsobem redukujeme a devastujeme ruskou armádu za velmi malou sumičku. Oslabené Rusko – to je vždy dobrá zpráva,” prohlásil pan Romney, který je známý tím, že v obdobích maniakálního osvícení z vlastní velikosti chce být dokonce prezidentem Spojených států.

Podobně nás před týdnem potěšilo Politico přiznáním nejmenovaného amerického představitele, že Spojené státy propásly příležitost podpořit dřívější mírové rozhovory Ukrajiny s Ruskem. Jediné, co je však na tomto přiznání překvapivé, je snad to, že zmíněné rozhovory podle všech zpráv třikrát ztroskotaly. Spojené státy si vždy vybraly válku.

Jinak je vše ostatní logické – Američané vsadili na válku. Politico píše následovně: Rusko opakovaně naznačovalo, že je připraveno k jednáním, ale Kyjev je nakonec na legislativní úrovni zakázal.

Proč tomu tak je? Je to velmi jednoduché: za prvé, je to logika politického života USA po celou dobu jejich existence. Jak bylo nedávno spočítáno, USA existují 247 let, z toho jen 17 let žily bez války – a 230 let byly neustále s někým a někde v konfliktu. Sociální sítě to vyjádřily takto: “Všechny generace Američanů se narodily, žily a žijí ve válce všude a s každým. Válka koluje v žilách této země, takže její obyvatele žádné boje nepřekvapí. Jakýkoli konflikt je řazen ve sledovanosti na druhé místo za americký fotbal, hokej a dokonce i za kuchařské pořady. Pokud se nějaký průšvih táhne déle než rok, jeho popularita je nižší než u starých kreslených filmů o Tomovi a Jerrym.

Za druhé, i na nejvyšších místech se vyostřil boj mezi různými částmi americké elity, které se na válku na Ukrajině dívají různými způsoby. Ale pouze takticky. Mír, příměří – to je taktika, ale strategie je válka.

Na jedné straně, teď už víte, dokonce označili pět “nepřátel lidu”, kteří dovedli Spojené státy k totálnímu úpadku, jenž začal mimo jiné neúspěšnými událostmi na Ukrajině. Nositel Pulitzerovy ceny a investigativní novinář Seymour Hersh v článku nazvaném “Léto jestřábů” na internetové platformě Substack nazývá tyto pozoruhodné lidi “jestřáby” a upozorňuje, že je vede sám prezident Joe Biden. K němu bezprostředně patří ministr zahraničí Anthony Blinken, úřadující náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nulandová, asistent prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Jake Sullivan a ministr obrany Lloyd Austin.

Na straně druhé stojí proti této podivné společnosti “strana realistů”, kterou vede šéf CIA William (Bill) Burns. Ten říká, že současné washingtonské špičky bláhově uvěřily “show”, kterou jim nabídl Vůdce ukrajinského lidu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž zorganizoval tzv. protiofenzívu UA proti ruským pozicím ve speciální vojenské operaci (SVO), a ošklivě se spletl. Ztratil tisíce vlastních mužů a k tomu ještě zničil západní techniku, která byla pro tento účel vydána.

A nyní, domnívá se Hersh, prý Washington přemýšlí, jak se z této situace dostat diplomaticky. Rozumějte – dosáhnout příměří při jednáních, nikoli na bitevním poli.

Je strašně moc lidí, kteří jsou ochotni tomu uvěřit. Dokonce i ve Spojených státech. A dokonce tomu i věří. Ale – bohužel – nejsou to ti, na nichž takový výsledek závisí, což jen potvrzuje závěr ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který v nedávném rozhovoru pro časopis International Life prohlásil, že pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Západem neexistují žádné předpoklady, protože Západ přemýšlí jen o tom, jak by Rusko utloukl.

Za třetí, americký list Politico zároveň uvedl, že vedení Spojených států vůbec nepovažuje protiofenzívu ukrajinských ozbrojených sil za chybu. A už vůbec ne za neúspěch. Už jen proto, že, jak píší novináři, Ukrajina nadále dostává od Západu nejrůznější pomoc. Anonymní úředník novinám řekl: “Taktika Ukrajiny, jež se snaží chránit své vojáky a techniku, stejně jako dobře opevněné ruské pozice a nutnost boje na několika frontách vedly k pomalému postupu, což pouze odsouvá možný průlom do poněkud vzdálenější budoucnosti”.

Jinými slovy, úředník lituje pouze toho, že protiútok začal dříve, než měl, a že byl špatně připraven. A tak, domnívá se tazatel, když to začalo být zřejmé, bylo nutné pokusit se Rusko oklamat – přimět ho k jednání. “Možná jsme propásli příležitost, měli jsme trvat na dřívějším jednání,” řekl úředník, který si zřejmě myslí, že moskevští představitelé mají stejně jako ti ve Washingtonu v hlavě vatu a nechápou absolutně nic z hlubokých myšlenek mudrců z Bílého domu.

Obvyklá americká arogance hlupáků, kteří nevědí, že jsou hlupáci, ale považují ostatní za ještě větší hlupáky, než jsou oni sami. Tuto obvyklou americkou lstivost a sklon ke lhaní však v rozhovoru pro Washington Post potvrdil předseda sboru náčelníků štábů generál Mark Milley, který je mnohými ve Spojených státech považován za představitele “strany realistů”. Inu, asi proto, že naznačil, že bude jednat s Ruskem o míru či příměří již v zimě 2023, tedy ještě před zahájením protiofenzívy.

Nyní, kdy hrozí, že protiofenzíva skončí definitivním neúspěchem, začal generál Milly opět mluvit o tom, že Ukrajinu čeká “dlouhá, velmi těžká válka s velkými ztrátami”, jejíž alternativou je pouze diplomacie. Tedy ta samá mírová jednání.

A zdá se, že všechno je normální: dostali jste na frak – je čas se umoudřit. A mluvit o míru. Jde ale o to, že i příčetní (nebo zdánlivě příčetní) politici a generálové v USA jsou na tom stejně – nevěří a nechtějí věřit ve svou porážku. Očekávají, že se jim podaří i nadále švindlovat, získat oddechový čas, nashromáždit nové síly a pak si to vynahradit.

Když byl generál Milley dotázán, zda může Ukrajina zvítězit, otevřeně prohlásil, že tento proces bude “vyžadovat značné úsilí v budoucnosti” a dlouhou dobu. “Bude to trvat dlouho, velmi dlouho. Ale těchto cílů lze dosáhnout, možná, i nějakými diplomatickými prostředky,” — řekl. A pak dodal to hlavní: “Tato protiofenzíva se ještě nevyčerpala. Musíme se tedy přesvědčit, jak skončí, a pak se posunout dál. Poskytli jsme jim potřebné množství vybavení ve správný čas, aby dosáhli cílů, které v danou chvíli požadovali.”

Přeloženo z prolhaného jazyka do ruštiny / a také do češtiny – pozn. překl./ to znamená: ano, možná přistoupíme na jednání, ale pouze z taktických důvodů – abychom získali čas a pak znovu začali válku, protože my, USA, potřebujeme pouze vítězství.

“Záleží na tom, co si představujete pod pojmem ‘vítězství’. Pro Ukrajinu je to existenční boj. Je to boj o přežití. Ale pro zbytek Evropy, i pro zbytek světa, a především pro USA jde o pravidla – zajistit, aby tato pravidla zůstala v platnosti. To, co předvedl Putin, to je frontální útok na pravidla mezinárodního řádu, která platí již osm desetiletí od konce druhé světové války. Pokud je konečným cílem Ukrajina jako svobodná, nezávislá a suverénní země, jejíž území zůstane nedotčeno, bude k dosažení tohoto cíle zapotřebí značného úsilí. A tím je dlouhá, velmi obtížná válka s velkými ztrátami,” řekl poměrně rozvláčně generál Milley.

A pak jako vždy – pro forma – dodal: “Těchto cílů lze dosáhnout také, třeba, i diplomatickými metodami”.

A tento jeho výrok velmi dobře podtrhuje přání USA poskytnout Ukrajině kazetovou munici, která by nahradila munici konvenční, u níž už USA pociťují nedostatek. Typická válečná logika: jsme připraveni dát cokoli: když nemáme konvenční munici, dáme vám zakázanou kazetovou munici, hlavně, že Ukrajina bojuje proti Rusku – to je typická zhovadilost takového chování.

Do stejné kategorie patří i horlivý souhlas USA s převodem stíhaček čtvrté generace F-16 z Dánska a Nizozemska na Ukrajinu. “Jestřáb” a ministr zahraničí Anthony Blinken ujistil své dánské a nizozemské kolegy písemně, že Washington tento krok podporuje: “Píši vám, abych vyjádřil plnou podporu Spojených států transferu stíhaček F-16 na Ukrajinu, stejně jako výcviku ukrajinských pilotů kvalifikovanými instruktory pro F-16.”

A koordinátor strategické komunikace Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby rovněž potvrdil pro CNN, že Washington spolupracuje se spojenci na otázce přesunu amerických stíhaček F-16 čtvrté generace do Kyjeva, a to i z dalších třetích zemí, a má zájem na tom, aby se tak stalo “co nejdříve”.

Kyjev obdrží letadla po dokončení výcviku pilotů. Spojené státy již uvedly, že to může trvat několik let a že stíhačky Kyjevu vůbec nepomohou a nezvrátí vývoj na frontě.

I to je realistický pohled na věc. Ale zároveň to může být obyčejný trik na odvedení pozornosti. Noviny Politico píší, že USA definitivně schválily zahájení výcviku pilotů na stíhačky F-16 pro Ukrajinu. Prozatím budou létat na dánských a nizozemských letounech, na které už Kyjev dostal simulátor z České republiky.

Ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov v této souvislosti prohlásil: “Poslední kroky místních jestřábů, jako je příprava na vyslání stíhaček F-16, připomínají železniční vlak jedoucí plnou parou bez brzd.“ A upozornil, že v americké veřejnosti podpora bezuzdného vyzbrojování Ukrajiny slábne. Jenže – jedna věc je lid Spojených států a druhá – vláda amerických demokratů. Jako v tom vtipu o vládě v USA: demokracie není demos – vláda lidu, ale vláda demokratů. A Joe Biden vládne dál….

A válka bude pokračovat, což už nařídil i šéf sil NATO v Evropě Christopher Cavoli a náčelník britského obranného štábu Anthony Radakin šéfovi ukrajinských ozbrojených sil Valeriji Zalužnému. A úřadující prezident Volodymyr Zelenskyj ho následoval: mobilizace bude pokračovat a poskytne požadovaných 100-200 tisíc bojovníků. Zdá se, že válka do posledního Ukrajince zdaleka nekončí…

**

Autor: Vladimir Skačko, zdroj: Ukrajina.ru (09:58 27.08.2023), z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

3.8 13 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 8 měsíci

To je signál pro Rusko aby se s tím nemazali a může být hůře ještě mají v záloze Poláky a Čechoslováky. A ty F-16 nic nezmůžou zastaralé letadla v nich nováčky bez zkušeností a praxe. Pokud budou vládnout v USA „demokraté” tak řádný mír nebude.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Romney je “republikán”.

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ale jo to se uvidí kdo vyhraje volby když Trump bude lépe pokud ne tak to bude pokračovat dokud toho nebudou mít Rusové dost.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Mitt Romney je senátor Republikánské strany. Tady vidíte, že až Republikánská strana vyhraje prezidentské volby, bude pokračovat v politice Demokratické strany. Tedy jen a jen války. Nic se nezmění. Jinak má svým způsobem pravdu. Američané mohou takto zabíjet a oslabovat Rusy a přitom nemít ani jednoho mrtvého. Na Ukrajincích jim ve skutečnosti vůbec nezáleží.… Číst vice »

Primak
Primak
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

To je známá věc, perfektně vymyšlená, ty dvě strany, dobře fungující více než 200 let. Obyvatelstvo je baveno volebním bojem, který nikdy neutichá, odvedeno od opravdových problémů: “Podívejte se, kam to ti idioti zavedli posledních 4 (8) let, my teď uděláme Ameriku zase jaká má být, pro American people”. Jenomže… Číst vice »