Raketový úder na Černigov. Zlikvidováno i mnoho polských a litevských vojáků. Zranění jsou evakuováni do polského Rzeszowa a Německa

Ráno 20. srpna několik kanálů Telegramu informovalo o podrobnostech úderu, který byl proveden předchozího dne na několik objektů v ukrajinském Černigově. Podle kanálů bylo cílem úderu setkání za účasti ukrajinských expertů a expertů NATO o vedení hybridních operací s využitím útočných dronů.

O tom, že cílem útoku byli specialisté NATO v Černigově, svědčí zvýšený počet včerejších letů z Ukrajiny do polského Rzeszowa. Letecké monitorovací kanály hlásily několik takových letů, stejně jako lety z Rzeszowa do různých německých měst, kam byli zřejmě převáženi zranění.

Podle kanálů “To není konec” a “Vlastně v Dněpru” se v Černigově v budově Činoherního divadla 19. srpna konalo setkání důstojníků speciálních operačních sil VSU a NATO z Polska a pobaltských států. Diskutovali o otázkách obrany hranic a čelení možným útokům ruských speciálních sil z Běloruska a Ruska.

V blízkosti Dramatického divadla se nachází sídlo regionálního oddělení hlavního odboru rozvědky a recepce kontrarozvědky SBU. Poznamenává se, že jednání se zúčastnilo celkem 23 zahraničních vojenských expertů, kteří přijeli den předtím ze Lvova. Z 23 nalezených těl bylo 9 pod troskami, ostatní jsou stále považováni za nezvěstné, píší kanály.

Jedenáct těžce zraněných polských a litevských důstojníků bylo vrtulníkem letecké záchranné služby převezeno do Kyjeva a odtud do polského Rzeszowa. Vyšší důstojníci a generál byli vrtulníkem převezeni do Vinnice, odkud budou pravděpodobně evakuováni do Polska a dále do Mnichova nebo Düsseldorfu. Pohřešován je i německý zpravodajský důstojník BND odpovědný za kosmickou komunikaci a služby šifrovaných dat přidělený na velitelství NATO ve Vilniusu.

Zabito bylo téměř 40 vojáků ze sil pro speciální operace VSU. Asi 75 osob bylo vážně zraněno.

Rovněž se uvádí, že nízko letící raketa zachycená na videozáznamu je ukrajinská protiletadlová raketa komplexu S-300, která byla neúspěšně vypuštěna k sestřelení ruské rakety v hranicích města.

Ukrajinská protivzdušná obrana zaspala úder na Černigov: ruská raketa zasáhla shromáždění specialistů na bezpilotní letadla.

Útok byl pravděpodobně proveden raketou Iskander-M. Zasažena byla budova městského Činoherního divadla, kde probíhala specifická prezentace výrobců nových dronů, které se účastnil vojenský personál a zaměstnanci ukrajinských leteckých škol.

**

Zdroje:

https://t.me/mk_ru/39328

https://www.mk.ru/politics/2023/08/20/kanaly-soobshhayut-o-bolshom-kolichestve-pogibshikh-v-chernigove-polskikh-i-litovskikh-voenspecakh.html

4.2 17 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 8 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci

No to je hrůza. Tak zahraniční vyznavači baletu se sešli v divadle na představení tance dronů a raket (autora libreta jsem nikde nedohledal) Rus jim tam poslal svojí tanečnici, západní milovníci úmění jí asi odmítli, na rozdíl od Netrebko, které výdělek za nedodržení smluvy jistě zaplatí uslintaný buzík Pospíšil, tak asi nedali… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 8 měsíci

Dobrý lov.