Srpnová rána

Ještě není tma.

Slunovrat je už dávno pryč, ale den má nad nocí pořád navrch – má ještě patnáct hodin.

Svatá Anna už dávno prošla kolem a zůstal po ní ranní chlad. Léto zraje, měkne a láme se do podzimu – ale přijdou ještě teplé dny a možná i pověstná srpnová parna.

Srpnová rána jsou tichá a se studeným vzduchem ke mně přitékají lesní vůně: smrčina, doubrava, potok, a napršelo – konečně rostou houby. Cikády ponocovaly a vyspávají, zato jiřičky, vlaštovky a rorýsi už pilně krouží po vymetené obloze. Sluneční vůz se vydal na svou denní pouť, pořád ještě dlouhou, a až se vyhoupne nad hřeben střechy, možná i sundám svetr.

—ﬡ—

Srpnová rána nebyla jen jedna. Ran bylo několik a přišly rychle za sebou.

První rána byl článek na čtyřiadvaceti fórech. Ten zatím poslední fór se moc nepovedl – žádat Banderu o odpuštění, to je i na zdejší fašistické liberálně-demokratické poměry dost, ale opravdu dost silné kafe.

Druhá a třetí rána přišly těsně za sebou. Prakticky souběžně s publikací článku o tom, jaký byl Bandera gentleman, došlo ke dvěma znásilněním (PlzeňPraha) v banderovském stylu, a to jako z udělání Banderovými krajany. Nechutných podrobností čtenáře ušetřím, stejně jsou jich plné noviny.

Čtvrtou ranou byla výzva ministra lásky, Víta Rakušana, abychom neupadli do pokušení na tyto excesy aplikovat princip kolektivní viny. Elitní narkoman J. X. Doležal v souladu s tím P.T. publiku připomíná, že násilníky nejsou všichni Ukrajinci, ale jen dva. – Věřme a doufejme, že pan Doležal nebude muset zvedat laťku a zobecnit svůj apel na nějaké přirozené číslo, které by bylo ostře větší než dvě.

Pátou ranou, byť mimo nativní pořadí, je – překvapivě – aplikace kolektivní viny právě těmi, kdo před ní v případě neoBanderovců varují. Kolektivní vina je naprosto bezskrupulózně aplikována na Rakušanku ruského původu, paní Netrebko, která v Praze nesmí – pro svůj národnostní původ – zpívat podobně, jako nesměl v Praze hrát Hugo Haas, protože byl Žid. Naprosto analogicky je kolektivní vina aplikována na tenistky, které v ČR nesmějí hrát jen proto, že jsou Rusky; v těchto případech je kolektivní vina zřejmě v pořádku, a to je ta rána.

Šestou ranou je okolnost, že činovník hlavního města Prahy neunese ani tak triviální zodpovědnost, jako je samostatné rozhodnutí o tom, zda je možno uspořádat koncert kolektivní vinou stíhané zpěvačky a jde se o tom radit jde požádat o instrukce na ukrajinskou ambasádu.

Jako sedmou a zatím poslední ránu vnímám fakt, že z úst představitele dosud nadějné opoziční strany PRO, Petra Vacka, zazněla slova, která v mých očích – a možná nejen mých – staví tuto stranu do jedné řady s ANO a zbytkem šestikoalice: z Východu k nám vždy přišly jen katastofy, utrpení a ponížení (volně citováno): další, kdo se rozhodl políbit Prsten.

Možná, že kdybych se snažil, našel bych těch ran ještě víc – mně ale těchto sedm ran srpnových úplně stačí.

—ﬡ—

Léto se láme, srpen je skoro v polovině, konec prázdnin skoro na dohled. Dny jsou ještě dlouhé, ale už se viditelně krátí.

Padají stíny. Ještě není tma – ale stmívá se.

**

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 11 měsíci

Na mě to dělá dojem, že roztříštěnost tzv. vlasteneckých stran, je přes takové lidi jako je Vacek a pod. řízena cíleně. Pokud by se soustředily a to platí i pro SPD, jen na prosazení zákona o referendu, nebyl byla by mezi nimi možná taková roztříštěnost a přes tento správně nastavený zákon, se dá docílit všech změn,… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 11 měsíci

Pořád tvrdím že PRO je další pochybná strana.

cablik
cablik
před 11 měsíci

Jo od PRO také zaznělo jak byl henten socialismus špatný nechtěj opustit EU protože by jsme to ekonomicky nezvládli. Ale zase nechtěj přejímat od EU jejich zhovadilosti chtěj to dělat jako Orbán.

vaclav
vaclav
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Unie si prosadí většinu a jak Orbán tak poláci mohou jít do kopru

cablik
cablik
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Tak houby s octem Poláci ani Maďaři migranty do země nepustí a ekonomiku si též nenechají zlikvidovat. To nesvorní Češi dostanou dardu.

mikkesh
mikkesh
před 11 měsíci

Vysvětlování mladým ukrajincům ohledně Bandery, znají jen dvě jeho fotografie (mimino a z gymnázia) včetně pokusů ukázat jim foteček více, ale jako z udělání pouze v objetí s německými nacisty (to odmítají se slovy “já to nechci vidět” – to si nedovedu vysvětlit, ač je psychologie moje oblíbená disciplína) tak jediné, co na ně z mé… Číst vice »

Naposledy upraveno před 11 měsíci uživatelem mikkesh
standa
standa
před 11 měsíci

Petra Vacka, zazněla slova, která v mých očích – a možná nejen mých – staví tuto stranu do jedné řady s ANO a zbytkem šestikoalice: z Východu k nám vždy přišly jen katastofy, utrpení a ponížení (volně citováno): další, kdo se rozhodl políbit Prsten. – Jsou to nevzdělaní lidé, závislí na mainstreamu. – Takže Cyril a Metoděj, podle… Číst vice »