Stát definitivně oznámil, jak oškube Čechy. Běžná domácnost přijde o 100 tisíc korun každý rok

Takzvaný konsolidační balíček, což je eufemistický název pro masivní škrtání nejrůznějších výhod a zároveň navyšování daní, je konečně hotový. Každý se tak může seznámit s tím, co ho v příštích letech čeká. Podle některých expertů to pro domácnosti bude nemalá zátěž. Jde totiž o soubor řady změn, které však v celkovém součtu mají na rozpočet každé domácnosti velký dopad.

Pořádný mazec s DPH

Předně byly definitivně schváleny změny v DPH, které se překope skutečně výrazně. Nepomohla ani kritika expertů, že přesouvání jednotlivých položek mezi sazbami je vysoce rizikové a neproduktivní, protože obchodníci v případě navýšení přenesou vše a ještě trochu více na zákazníka a v případě snížení si jen navýší marži a slevu zákazníkům nedají. Proto by se se sazbami DPH a tím, co je v nich obsaženo, mělo hýbat pokud možno minimálně. Stát ale provádí doslova pravý opak.

Ruší se totiž nejnižší, desetiprocentní sazba. Dalo se přitom očekávat, že většina položek z ní skončí ve snížené, dvanáctiprocentní sazbě DPH. To se ale nestane. Řada položek byla přesunuta do 21% sazby, takže si za ně připlatíte opravdu hodně. Ve snížené sazbě zůstanou pouze potraviny, časopisy, léky, pohřební služby, doprava cestujících, vodné a stočné, ubytování, teplo, stavební práce na bydlení nebo dětské autosedačky. Vše ostatní bude ve vyšší sazbě, například i minerální vody, kojenecké vody, dětské pleny nebo dámské hygienické potřeby.

Opravdu velkou změnu do rozpočtu mnoha domácností přinese výrazné omezení slevy na dani na manželku. Jde o hojně využívanou daňovou slevu, kterou však mnozí kritizují a volají po jejím úplném zrušení. Teď by ji měli mít možnost čerpat pouze ty domácnosti, kde se jeden z partnerů stará o dítě do tří let a má velmi nízké příjmy.

Samé nepříjemnosti

Další nepříjemnou věcí pro mnohé rodiny je zrušení školkovného. Jde jednoduše o to, že si lidé mohou náklady na umístění dítěte do školky odečíst z daní. Státu se však nelíbí, že toho využívají hlavně středně a vysokopříjmové domácnosti, které si tak snižují daně. Nízkopříjmové domácnosti neplatí tak vysoké daně, aby si z nich mohly tuto platbu odečíst.

Aby toho nebylo málo, dojde také ke zvýšení daně z nemovitých věcí, a to téměř na dvojnásobek současného stavu. To se dotkne úplně všech, kdo vlastní nějaký byt, dům nebo třeba jen pozemek. Navíc se předpokládá, že se tato daň bude zvyšovat i v příštích letech.

Podle některých propočtů může mít konsolidační balíček opravdu negativní efekt na rozpočet průměrné české domácnosti, a to až ve výši 100 tisíc korun ročně, o které tato domácnost nějakým způsobem přijde nebo je bude muset vydat navíc.

**

 

 

2.6 12 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci

Tak jestli je lidé mají tak rádi viz poslední prezidentské volby, proč by jim vláda neprovětrala peněženky?

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci

Nic jiného si svým mlčením a tím pádem souhlasem nezasloužíme. Ještě stále nejsme na samém dně, abychom se proti této tyranii vzbouřili, takže jen houšť a větší kapky.

cablik
cablik
před 10 měsíci

Jejich ekonomika jde pro nastrčený zelený blábol do kytek tak budou ždímat peníze z lidí nic nemají nic nevlastní nic nevytvoří. Západní montovny a řetězce nepracují pro pozůstatek Českého státu a my to zaplatíme jak ještě dlouho?