Totální nebo národně osvobozenecká. Západ nabízí Ukrajině, aby zničila Rusko do základů

Jak je známo, krysa zahnaná do kouta dokáže předvést hotové divy odvahy a sebeobětování. Z beznaděje, zoufalství a strachu je ochotna udělat cokoli, protože jen to jí dává šanci přežít.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

A co se stane s krysou, kterou vychováme jako bojového psa, vykrmíme ji, nastartujeme, dokonce jí vyčistíme zuby, aby se zakousla do nepřítele co nejhlouběji? Ano, ve stavu afektu, hrůzy a šílenství je opravdu připravena na ty nejnepředvídatelnější činy. Zvláště, pokud jsou jí tyto akce vsugerované zvenčí. Jako to například udělal Edward Luttwak, americký historik, ekonom, specialista na mezinárodní vztahy a vojenskou strategii, poradce 40. prezidenta USA Ronalda Reagana a dlouholetý konzultant Pentagonu, který ve svém sloupku v německém listu Die Welt navrhl, aby se Ukrajina sama rozhodla, jak chce porazit Rusko v rámci speciální vojenské operace (SVO).

Luttwak k tomu dodává, aby nevypadal jako úplný idiot, že Ukrajina pravděpodobně nebude schopna porazit Rusko sama, ale v každém případě navrhuje, aby se rozhodla, jak by se o to mohla pokusit. Tedy nebojovat proti Rusku v SVO, ale vést buď národně osvobozeneckou, nebo totální válku “po staru”. Tedy válku totálního opotřebení. Jak sebe, tak nepřítele.

“Celková síla ukrajinských ozbrojených sil by mohla dosáhnout až 3 milionů. S takovým počtem vojáků by Ukrajina mohla osvobodit své území postaru – ve vyčerpávající válce,” navrhl Američan z území Německa, země, která se jako první pokusila vést totální válku.

K vedení totální války proti SSSR vyzval 18. února 1943 celý německý národ jeho ministr veřejného vzdělávání a propagandy Joseph Goebbels. Podle jeho názoru takovou válku, pouze pod názvem “vyhlazovací válka”, vedl proti Německu sovětský vůdce Josif Stalin, který k tomu již 6. listopadu 1941 skutečně vyzval: “Pokud Němci chtějí vyhlazovací válku, tak ji budou mít. Od této chvíle bude naším úkolem, úkolem národů SSSR, úkolem vojáků, velitelů a politických pracovníků naší armády a našeho námořnictva zničit každého Němce, který by pronikl na území naší vlasti jako její okupant”.

Jakákoli srovnání a analogie mezi tehdejším Německem a dnešní Ukrajinou samozřejmě pokulhávají. Ale to, že současný neonacistický režim führera ukrajinského lidu Volodymyra Zelenského je stejně jako Třetí říše Adolfa Hitlera zahnán do kouta a stojí na pokraji totální porážky, kolapsu a blížící se nevyhnutelné odpovědnosti a odplaty, je neoddiskutovatelný fakt. Sledujte, jak se Zelenskij chová. Jak ze strachu a beznaděje mění své chování, strategii, taktiku a dokonce i rétoriku. Jak se prohání po světě, poníženě žebrá, hystericky vyhrožuje nebo maniakálně slibuje, že všechny porazí.

Ve skutečnosti je Zelenskij asi takový Hitler jako střelivo do ručních zbraní z biologického odpadu. Zahnán do kouta nekonečnými porážkami, konkrétním neúspěchem v protiofenzívě i nejistotou vzhledem k vlastnímu osudu, který už dnes stojí za zlámanou grešli, je nucen podniknout ty nejstrašnější kroky. Je připraven spálit ve válce vlastní zemi. A jak poraženecké tendence narůstají, jeho kroky začínají skutečně připomínat chování toho podlého zvířete, které jsem popsal na začátku, zvířete, jež se ocitlo ve slepé uličce. Je připraven na totální vyhlazovací válku až po sebezničení Ukrajiny – a potom se chystá zdrhnout.

Snaží se přeměnit SVO v zónu totální války, v níž nebude ani fronta, ani týl, a to nejen pro Ukrajinu, ale i pro Rusko. Spálená země je jeho “ideál”, objednaný na Západě a dobře zaplacený a připravený tamtéž v podobě již uskutečněných, nebo připravených či plánovaných dodávek zbraní. Od kazetové munice a těžkých tanků Leopard a Challenger až po již dodané britsko-francouzské dálkové Storm Shadow a Scalp nebo slíbené německé Taurusy, americké Abramsy nebo stíhačky F-16 sháněné po celém západním světě.

Ne všichni v Rusku si to ještě uvědomili a ani si to uvědomit nechtějí, ale stačí pár zpráv ze včerejší noci:

– UA zaútočila bezpilotními letouny na letiště Šajkovka u Kalugy: civilní vrtulník s připevněnou podomácku vyrobenou bombou byl spatřen a sestřelen bez větších škod na ukrajinské straně;

– pokus kyjevského režimu o teroristické útoky pomocí bezpilotních letounů byl zmařen: dva bezpilotní letouny byly odhaleny protivzdušnou obranou a zničeny systémy REB. Zřítily se nad územím Brjanské oblasti;

– dva bezpilotní letouny byly detekovány a zničeny systémy protivzdušné obrany nad územím Moskevské oblasti;

– na Pjatnické silnici v Moskvě se zřítil dron sestřelený jednotkami protivzdušné obrany. Jedna z vícepodlažních budov byla poškozena – okna v několika patrech byla vyražena a částečně platí plán ” Cover”, podle něhož letiště Vnukovo vůbec nepřijímá ani neodbavuje letadla, Šeremetěvo provádí odbavení dopravních letadel a Domodědovo právě obnovilo provoz. V Krasnogorsku trosky dronu částečně poškodily obytný dům a – díky bohu – zatím nejsou žádné informace o obětech.

A co se odehrálo předtím, od úderů na Kreml až po útoky na Moskvu City. A to se událo jen v Moskvě. O tom, co se děje v nových i starých pohraničních územích Ruska, o tom se mi nechce ani mluvit: míst, kam se v evropské části Ruska ještě nedostali, je stále méně.

Nechci šířit paniku, ale pragmatický přístup: je lepší reagovat nadměrně než nedostatečně, a pak plakat a stěžovat si, jak už se stalo zvykem: “Kdo to mohl vědět?”

Z vojenského hlediska, jak říkají odborníci, jsou všechny tyto údery na “pevninské” Rusko zanedbatelné. A nebudou schopny způsobit Rusku totální nebo, jak Západ plánuje, “strategickou porážku”. Stojí však před nimi zcela jiné důležité úkoly – bezpilotníky jsou palivem pro plameny budoucí totální války, kterou plánují rozpoutat ti, kteří je vypouštějí.

Zaprvé, těmito útoky přímo na Rusko potvrzuje režim Zelenského svou akceschopnost před Západem, respektive v očích jeho veřejného mínění, a získává možnost nadále požadovat dodávky zbraní a zvyšovat jejich smrtící charakter. Začali s banálními Stingery a Javeliny a dnes hovoří o taktických jaderných zbraních. Samozřejmě na “obranu demokracie”.

Za druhé, údery na Rusko jsou vynikajícím mobilizačním zdrojem a režim na Ukrajině je využívá jednak pro sjednocení vlastenecké části společnosti, jednak pro odvedení pozornosti od totálních porážek v SVO a v protiofenzívě. A právě tento destilát primitivního vlastenectví, štědře okořeněný nenávistí a rusofobií dnes mobilizuje ukrajinskou armádu v zóně SVO a vyvolává tak zuřivý ukrajinský odpor, že to mnohé překvapuje.

Za třetí, útoky na ruský týl chtěně či nechtěně vyvolávají v ruské společnosti paniku, nejistotu, strach, a v konečném důsledku nestabilitu a zmatek. Západ proto doufá, a to zcela otevřeně, že zmatek nastane nejen v myslích, ale i v činech lidí. “Změna Putinova režimu rukama Rusů” je vlhkým schizofrenním snem západních stratégů a taktiků.

A konečně za čtvrté, tyto údery na ruská města a obce jsou úžasnou provokací i pokusem vyprovokovat odvetné “údery pomsty” ze strany Ruska. Což by znamenalo začátek onoho “pomyslného rudého kruhu” mrtvých a provokací, které pak vyvolají novou ukrajinskou reakci, pak ruskou reakci, a znovu ukrajinskou, a tak dále do nekonečna, se stále krvavějšími následky.

To, co jsem zmínil, je samo o sobě těžko realizovatelné a zdá se být proto zanedbatelné. Ale  s přihlédnutím ke složitosti a vzájemné provázanosti těchto akcí  může vzniknout velký problém, v němž se každá maličkost může změnit v tragédii. Stát se tou poslední kapkou před nepokoji. Zasít nejistotu lidí v jejich osud a nedůvěru ve schopnost státních orgánů udržet situaci pod kontrolou (mírně řečeno). A to vše za západní peníze, západními zbraněmi, ale rukama Ukrajinců, které není třeba litovat.

Závěr je tedy jednoduchý: džbán se plní po kapkách. A Lao-c’ tvrdil, že cesta dlouhá tisíc li začíná jedním prvním krokem. Čína je dnes strategickým spojencem Ruska a uchovala si svůj stát už téměř pět tisíc let. Přitom se necítí moudřejší než rabín z Oděsy…

**

Autor: Vladimír Skačko, zdroj: UKRAJINA.ru (09:37 22.08.2023), z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčošová

3.1 11 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
maxim
maxim
před 8 měsíci

Strategie RF na Ukrajině je pokračování v dosavadní taktice speciální vojenská operace do té doby než se Západ sám odzbrojí tak, že odešle všechny svoje zbraně na Ukrajinu a tam budou sešrotovány .. Potom bude následovat skutečná “demokratizační” válka podle pravidel Nato, kdy bude zbytková Ukrajina přinucena “ze vzduchu” k denacifikaci vlastníma rukama… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Muslimští Čečenci také vraždili lidí v hlouby ruského území včetně dětí. Hodně Čechů tomu tleskalo (Štětina…) No a nakonec přese všechny zvěrstva byli Čečenci poraženi. S Ukrajinci to bude to samé. Pokud jich v Rusku, včetně Moskvy, pracuje několik milionů, je jasné, že někteří z nich budou provozovat terorismus. Ale to nebude mít žádný vliv… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Podle mně Zelenskyj válku vyhrát nemůže. Jde jen to, jak dlouho jí bude prodlužovat a kolik Ukrajinců kvůli němu ještě bude muset umřít. Rozhodně by pak neměl ujít spravedlnosti, spolu s ním Porošenko a i ten, které suploval roli prezidenta těsně po převratu.

danny
danny
před 8 měsíci

Putin vyhlásil cíle SVO: denacifikaci, demilitarizaci a neutralizaci Ukrajiny. Ale neřekl co konkrétně tyto cíle znamenají, tedy kdy je bude možno považovat za splněné. A bez toho se nedá dělat žádná politika a už vůbec ne vést válka. Až padne současný režim? Až padne Kyjev? Až dobudeme Donbas? Nebo Charkov a Oděsu? Kdo bude… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Ty cíle jsou konkrétní až dost, a samozřejmě taky vysoké. Ale jinak to asi nejde, má-li Rusko vůbec existovat. A pokud jde o samotnou denacifikaci, tak to je úkol přinejmenším na 2 generace.

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem kolokol
danny
danny
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Jestliže toto jsou konkrétní cíle, pak jejich splnění bude vyžadovat kompletní obsazení (okupaci, osvobození – nehodící se škrtněte) CELÉ Ukrajiny, nastolení okupační správy, likvidaci všech mocenských struktur… Tedy v podstatě začlenění tohoto území do Ruska. Ale to Rusko nechystá. Nemá zájem na Západní Ukrajině. tedy těch území, která historicky patřila jiným… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  danny

“…, ale to Rusko nechystá.” Asi bude muset chystat, tak jako muselo zahájit SVO. Jinak bude výsledkem celé operace jen další rozšíření NATO (nejen na Ukrajinu) a jeho navalení se na Rusko. A pak je taky otázkou, které Rusko. Protože pokud bude mít navrch to antiPutinovské, tak amen s ním. Hold to bude… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Nechtěl by jste toho trochu moc? Putin manévruje podle situace na bojišti i v zázemí. Stále zapomínáte na to, že pátá kolona v Rusku je nesmírně silná. Všechny odpovědi na vaše otázky se ani nemusíme dozvědět, ale to neznamená, že nejsou známi.

danny
danny
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Vrchní velitel jezdí na frontu, velitelé okruhů (frontů) se střídají jako svatí na orloji, jsou odvoláváni velitelé bojujících útvarů (gen. Surovikin, velitel 58. armády jednoho z nejlepších svazků ruské armády gen. Pavlov, velitel 72. výsadkové divize aj.). Za to, že projevili nespokojenost s nejvyšším velení, které je nejenže nepodporuje, ale hází jim klacky pod… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Výměna frontových velitelů byla a je v SSSR (Rusku) zcela obvyklá, Žukov a jiní by o tom “mohli vyprávět”.

cablik
cablik
před 8 měsíci

Útoky dronů nemůžou přinést vítězství a taktické jaderné rakety náckové nedostanou. Zelenský prohrál od začátku a Rusové budou muset začít opravdu bojovat.

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Nemůžou. Více než polovina Ukrajinců je s Rusy. Stačilo by pár náletů bombardérů a do 14 dnů je hotovo. Ale hotovo i s normálními Ukrajinci, co s banderovci nechtějí mít nic společného. A dobytek z Pentagonu to ví. Jen to a nic jiného, brání ruské armádě nechat vzlétnout tisíc bombardérů. Nebo masově nasadit techniku jako Solncepjok, který zatím… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Právě to Rusové udělat nemohou nálety bombardérů oni nechtějí masakrovat Ukrajinské civilisty. Ale mají leteckou převahu a to je rozhodující.

kolokol
kolokol
před 8 měsíci

K čemu to zveličování úlohy Zelenského? Autor snad dobře ví, kdo na Ukrajině (za Ukrajinu) rozhoduje.
“Ne všichni v Rusku si to ještě uvědomili a ani si to uvědomit nechtějí,…” Ale dobře si to Rusové uvědomují – jedni i druzí. Výsledek SVO závisí v mnohém na tom, jak se ti jedni vypořádají s druhými (nebo naopak)!

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci

Myslím, že plán zabíjet civilisty dle tzv. “našich hodnot” je léty ověřená praxe, ksindlu ze CIA. Nejde o nějaké škody, či vyvolání nejistoty a paniky v Rusku. Jde jako vždy o vyvolání nenávisti mezi bratry. Už nestačí rozděl a panuj. Pokud se s bratrem budu rok, dva prát, ubližovat si, vždy si po roce, dvou u piva (vodky) můžeme říci… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 8 měsíci

Rusové musí přitvrdit.

skeptik
skeptik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

A co kdyby se lidi vzpamatovali a svrhli válečné štváče v EU?

Anonym
Anonym
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Teda fakt jak? Vždyť jsou to nikým nevolení lidé.