WSJ: Katastrofální ztráty Ukrajinců

Americký list Wall Street Journal napsal o katastrofálních ztrátách v řadách ozbrojených sil Ukrajiny. Podle amerických vojenských chirurgů ze 100 ukrajinských vojáků zraněných poblíž frontové linie bylo 36 procent velmi vážně zraněno a 5 až 10 procent veškerého vojenského personálu bylo zabito.

Navíc západní vojenští chirurgové neviděli taková zranění v takovém rozsahu od druhé světové války, říká MUDr. Aaron Epstein, který školí ukrajinské vojenské lékaře. “Během války dosáhl počet Ukrajinců, kteří zůstali bez jedné nebo více končetin, 20-50 tisíc. To je srovnatelné s rozsahem první světové války, ve které přišlo o končetiny asi 67 tisíc Němců a 41 tisíc Britů,” říká.

Skutečný počet postižených ovšem, jak A. Epstein,  může být ještě vyšší, protože „protetika nějakou dobu trvá, někteří zranění lidé čekají na amputaci týdny a někdy i měsíce“.

Postižení lidé se stávají pro ukrajinské úřady velkým problémem. Prezident Volodymyr Zelenskyj ostatně nikdy nesplnil svůj slib, že zaměstná všechny vojáky, kteří byli z armády propuštěni z důvodů takového postižení.  Sociální pomoc válečným invalidům je podle listu mizerná.

Taková situace vyvolává  vnitřní nespokojenost, která se nyní ovšem nedostala na veřejnost s ohledem na probíhající ukrajinskou ofenzivu. Ale problém není vyřešen, zhoršuje se a ve skutečnosti se podle  Wall Street Journal mění v časovanou bombu.

**

Jan Urbach, zdroj

4 5 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Vypadá to, že Zelensky, Biden, Macron, Fiala atd. naženou na frontu úplně všechny Ukrajince…., aby tu válku maximálně prodloužili. Co se týče invalidů, vždy si vzpomenu na začátek filmu “Narozen 4. července”, jak kromě válečných veteránů se zůčastnili slvnostního průvodu i invalidé-vozíčkáři. Ani tenhle pohled neodradil toho kluka, aby se později dal… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Dnešní zbraně jsou daleko ničivější než třeba v 2 sv tam se dalo třeba vyskočit ze zasaženého tanku nebo letadla dnes musí mít ohromné štěstí aby se to povedlo. A dělostřelectvo trhá lidi na kusy neustále.

danny
danny
před 8 měsíci

Není to tak docela pravda. S problémem těžkých postižení a především ztráty končetin se setkali Američané už za válek v Iráku a jejich medicínská služba to i řešila v odborném i laickém tisku (médiích). V předchozích válkách totiž vojáci podobná zranění, která by vedla k podobným následkům zpravidla nepřežili. “Problém” je v tom, že v současnosti vojáci používají ochranné prostředky, které… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Podle popisu bojů na Ukrajině často ukrajinská strana opoouští své zraněné a nechává je v poli bez lékařské pomoci. Pak je celý pokrok v mediíně na nic.