28. září: svátek české státnosti a narozeniny Miloše Zemana

Lenka Procházková
Lenka Procházková

Svatý Václav je hlavním zemským patronem a den jeho zavraždění se v ČR slaví jako státní svátek – Den české státnosti. To nevymyslel Jára Cimrman, ale čeští legislativci.

Ve druhém čtení v rámci obecné rozpravy 19. 5. 2000 se ve Sněmovně k navrhovanému státnímu svátku vyjádřil i tehdejší premiér Miloš Zeman:

To, k čemu se chci vyjádřit, je pouze návrh na 28. září, tedy na svatého Václava. Chtěl bych blahopřát těm, kdo tento návrh předložili, protože – aniž by si toho byli vědomi – bude státní svátek na den mých narozenin, ale pochybuji (smích v sále, potlesk), že by toto byla vzhledem k charakteru předkladatelů jejich dominantní motivace. Proto se vás pokusím přesvědčit, že tento návrh, pokud by byl přijat, by nebyl oslavou české státnosti, ale oslavou servility a kolaborace. Jak víte, vždy jsem se vyjadřoval razantně, aby si to lidé zapamatovali, a nevidím důvod, proč bych svoji razanci opouštěl.

Svatý Václav do našich dějin vstoupil velmi rozporně. Měl některé skvělé myšlenky, například roční export 300 volů do Němec by mohl být prováděn i v současné situaci, čímž by se výrazně zvýšila kvalifikační struktura české populace. (Smích v sále.) Ale vedle těchto myšlenek, pro které si svatého Václava vážím, je třeba si uvědomit, že na rozdíl od svého bratra Boleslava a koneckonců i na rozdíl od ostatních Přemyslovců dospěl k názoru, že ohnutá páteř je tím nejlepším způsobem, jak se vyrovnat s velkým sousedem.

Myslím si, že není náhodou, kolegyně a kolegové, jestliže svatováclavská tradice byla tradicí druhé republiky, jestliže svatováclavská tradice byla tradicí protektorátu, jestliže v této zemi byla udělována svatováclavská orlice Emanuelem Moravcem. A pokud to náhodou nevíte, tak poslední velkofilm, který se koncem druhé světové války z příkazu německých okupantů natáčel na Barrandově – naštěstí nebyl dokončen – byl velkofilm, který se jmenoval Svatý Václav…

Jestliže tedy shrnu tento historický význam, táži se, kdo v této sněmovně má zájem slavit symbol servility a kolaborace. Myslím si, že hlasování to prokáže. Děkuji za pozornost.“ (Potlesk.)

Den české státnosti byl ve Sněmovně přijat mezi státní svátky 26. 5. 2000. Za ODS hlasovalo pro 28 poslanců, proti 14 (např. předseda Sněmovny Václav Klaus), z klubu KSČM byli všichni proti, z KDU-ČSL všichni pro, z ČSSD pro 41 poslanců a 14 proti (např. Vladimír Špidla, Pavel Dostál a Ivan David).

Hlasování se zúčastnilo 156 poslanců a z nich 100 bylo pro návrh. Schéma hlasování si můžete prohlédnout v archívu

4.3 17 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 7 měsíci
tomaskova
tomaskova
před 7 měsíci

Václav a Boleslav prý jedno jsou. Znamenají více slávy, takže kdo ví jak to s nimi vůbec bylo.

vachav
vachav
před 7 měsíci

V rámci objektivity – Jaroslav Bašta : pro!

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Zaprvé, těch historických zmínek z té doby je pomálu, takže nevíme, jak to ve skutečnosti s Václavem, Boleslavem, Drahomírou, Ludmilou…bylo. Voly musel do Německa (Franků) odvádět kolem roku 800 i jakýsi Lech, tehdejší vládce české země. Museli jsme odvádět daň i Avarům 200 let předtím. Češi jsou v jakési mlýnici mezi západem a východem. Havlíček si… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ještě jedna připomínka. Zdá se, že nejen Boleslav, ale i svatý Václav byl otrokář. Feudalismus skončil v roce 476, ale svatý Václav ještě kolem roku 900 prodával pochytané české (slovanské) otroky na západ, aby naplnil státní pokladnu a měl se dobře. Proč ho tedy vlastně oslavujeme?

vachav
vachav
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Feudalismus skončil v r.476? To nemyslíte vážně!

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Opravuji…feudalismus začal v roce 476. Teoreticky. Otrockou práci nahradila práce kolonů a pak poddaných.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Proč tedy poslušně oslavujeme Velkého bratra, když ten zrušil otroctví až v polovině 60. let 19. století? Nepřijde vám ten váš domnělý údaj o konci feudalismu ujetý? Nedělejte si iluze, v době ranného středověku se otroctvím aktivně zabývaly i “feudální demokracie” na západ od nás – Frankové dost aktivně. Ostatně – vyspělé evropské západní demokracie plné… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Ne, napsal jsem to přesně. Pouze je tam zaměněné slovo “začal” za “skončil”. V roce 476 teoreticky skončil starověk a začal středověk. Otroctví v Evropě samozřejmě jen tak neskončilo a v později v islámském světě i jinde pokračovalo snad až do novověku (podle mnohých zpráv ještě někde, třeba v Africe, pokračuje). V Tibetu skončilo otroctví až v roce 1958 a to… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

Ono je to s těmi patrony různé. Oni jsou to mnozí např. bývalí zlotřilci, kteří přešli na správnou cestu a víru, začali obývat nějakou jeskyni, jedli kořínky a stali se svatými. Kolik různých patronek je bývalých lehkých žen a poběhlic! Nekácejme sochy sv. Václava, jako v Americe Kolumbusa. Mohli jsme s tím patronátem dopadnout daleko hůř..

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

…no a nakonec byl sv. Václav za svou servilnost k sousedům krutě potrestán..

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Však mu to ten náš svatej pěkně vylepšil v Lucerně…

jbskalensky
jbskalensky
před 7 měsíci

“Syndrom ohnutého hřbetu” se táhne našimi dějinami hodně dlouho. Vždy a výrazně u tzv. “elit”, které se, zhusta nečestným způsobem, prodrali k moci. Ti, kteří se nechtěli podvolit, to nedokázali zvrátit. Na tom záznamu hlasování jsou velmi zajímavé údaje u tehdejších poslanců za ČSSD. Podle mého soudu už tam je vidět, proč ČSSD skončila jak… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci

Ještě se budou dávat Svatováclavské orlice nebo rovnou železný kříž.

Naposledy upraveno před 7 měsíci uživatelem Václav Dvořák
Ludvik
Ludvik
před 7 měsíci

Předvídavý projev MZ, zřejmě nikoliv náhodný…

Ludvik
Ludvik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Nemá někdo z vás ten rozhovor XTV s MZ, příp. odkaz na něj ? Děkuji.

Primak
Primak
před 7 měsíci

Vskutku trefné…